Predsednik Republike Belorusije odlikovao Ivanu Žigon

by | 10.01.2024

Lepe vesti za srpsku kulturu stižu iz glavnog grada Republike Belorusije – Minska. Devetog januara 2024. u Dvorcu Republike u Minsku održana je tradicionalna svečana božićna ceremonija dodele nagrada “Za duhovni preporod” i specijalnih nagrada Predsednika Belorusije.

Nagrade je uručio lično predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko u prisustvu Mitropolita Beloruskog Venijamina.

Jedini inostrani laureat, dobitnik specijalne nagrade Predsednika Belorusije bila je poznata beogradska i srpska glumica Ivana Žigon. Ovu nagradu dobila je kao režiser predstave “Idiot” Dostojevskog, koja je proglašena za najbolju predstavu Belorusije u prethodne dve godine. Ivana Žigon i Teatar “Maksim Gorki” iz Minska nagrađeni su od Predsednika Belorusije za popularizaciju slovenske kulture.

Ovaj spektakularni događaj izazvao je veliku medijsku pažnju. Svečanu ceremoniju u kojoj je Ivana Žigon primila visoko priznanje direktno je prenosila beloruska državna televizija. Pre ceremonije dodele nagrade i svečanog koncerta koji je okupio više desetina teatara i ansambla i više stotina učesnika, otvorena je izložba o svim laureatima. U delu izložbe posvećenom Ivani Žigon prikazan je njen rad u teatru u Minsku sa odlomcima iz predstave “Idiot”, a takođe i njena knjiga o pozorištu.

U govoru koji je održao na ceremoniji, Lukašenko je naglasio da su beloruske vlasti poslednjih godina posebnu pažnju posvetile očuvanju sećanja na događaje iz Velikog otadžbinskog rata, a mir je najvažnija vrednost za beloruski narod. “Sasvim je očigledno: mir je najvažnija vrednost. Za bilo koji narod, posebno beloruski, upravo zato što znamo njegovu vrednost”, istakao je on. “Mi ćemo, kao i do sada, težiti savršenstvu i najvišem nivou našeg kulturnog, duhovnog i društveno-političkog života. Danas svi, ne samo Belorusi, pričaju samo jedno: da ne bude rata. Ako postoji rat, onda ne može biti govora ni o kakvoj kulturi, proizvodnji, kvalitetu,…”, ocenio je beloruski predsednik. Svečanom uručenju prisustvovao je i mitropolit minski i cele Belorusije Moskovske patrijašije, gospodin Venjamin.

Dodeljena nagrada Ivani Žigon, predstavlja veliko priznanje našoj popularnoj glumici, koja u poslednje dve decenije intemzivno povezuje i gradi kulturne mostove između dva izuzetno bliska naroda – srpskog i beloruskog.

Tekst i foto: D. Đerić

D. Đerić

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs