Slava Sveti Stefan: Ko je on bio i kakvi su običaji za ovaj dan?

by | 07.01.2024
Slava Sveti Stefan

Slava Sveti Stefan se slavi 9. januara, tačnije trećeg dana Božića. To je ujedno i prva krsna slava u godini.

Trećeg dana nakon Božića slavimo Svetog prvomučenika i arhiđakona koji je važio i za zaštitnika loze Nemanjića. On se naziva prvomučenikom jer je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda. Ovu slavu slavi veliki broj pravoslavnih hrišćana.

Slava Sveti Stefan: Ko je on bio?

Sveti Stefan je bio Jevrejin koji je živeo u grčkim oblastima Rimskog carstva. On je bio i prvi od sedam đakona koje su apostoli rukopoložili da pomažu sirotinji i narodu u Jerusalimu. Sveti Stefan je bio srodnik apostola Pavla.

Zašto se Sveti Stefan smatra prvomučenikom?

Njegovo stradanje se dogodilo godinu dana nakon silaska Duha Svetoga na apostole. Tačnije, ovo se dogodilo iste godine kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo. On je bio lažno optužen da huli na Boga i Mojsija, pa je bio uhapšen, a potom i kamenovan.

Njegove poslednje reči bile su: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj“. Mošti Svetog Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

Slava Sveti Stefan: Kakvi su običaji?

Postoji veliki broj narodnih običaja koji su vezani za ovaj dan. Najpoznatiji je onaj da se tog dana iznosti božićna slama iz kuće. Ova slama se ne baca jer se veruje da ima plodotvornu moć, pa je stavljana radi podsticanja roda u drveće voćaka, privredne zgrade ili pčelinjak.

Ova slama treba da se pažljivo pomete i iznese tiho da se ne bi čulo kako Božić odlazi. U Vojvodini ovo treba da rade žene, a metlu kojom pometu slamu ne koriste tokom godine već je čuvaju radi zdravlja.

Takođe, ovo je dan kada se zavađeni mire, „jer ovo je dan opšteg mirenja i praštanja“. Kada je u pitanju Slava Sveti Stefan, slavski kolač se mesi dan pre slave, a ukrašava se figuricama žita, ptica, grožđa, knjigom, itd.

Svetom Stefanu je posvećeno preko 40 hramova u Srbiji i veoma je poštovan svetac kod pravoslavnih hrišćana.

Miljan Živković/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs