Zašto se prejedanje smatra grehom?

by | 26.12.2023
Zašto je proždrljivost greh

Sigurno ste čuli da je prejedanje grešno, a to u vreme posta može biti posebno opasan greh jer je ljudima još teže da poste. Međutim, zašto je proždrljivost greh?

Ovo je jedan od najopasnijih grehova za vreme posta. Greh ugađanja telu se neopaženo prikrada. Na primer, čovek koji posti ceo dan, može uveče dobiti neopisivu i jaku želju da se prepusti hrani i da se prejeda. Ipak, u takvim slučajevima treba da se još više potrudite i da nastavite post.

Zašto je proždrljivost greh?

Proždrljivošću se smatra preterana zavisnost osobe da zadovolji svoje telo, čineći telo važnijim od duše. Zbog toga se smatra da je ovo greh koji čoveka otuđuje od Boga i on se smatra smrtnim grehom.

Proždrljivost je potraga za posebnim zadovoljstvima hrane koja polako postaje svrha njenog postojanja. Čovek postaje zaslepljen idejom da samo hrana pruža zadovoljstvo i svo vreme, trud i novac se troše na ispunjavanje ovog zadovoljstva. Dakle, umesto da se vreme troši na molitvu, snaga na dobra dela, a novac na milost, sve to se troši na hranu i na taj način se čovek otuđuje od Boga.

Pored toga, ljudi koji su proždrljivi za hranom i pićem, nemaju želju da duhovno rastu i da razmišljaju o smislu svog postojanja.

Da li se i ispijanje vina smatra proždrljivošću?

Uz pitanje zašto je proždrljivost greh, često se postavlja i pitanje da li se to odnosi i na vino. U Svetom Jevanđelju se može videti da se vino pije neprestano, a čak je i Gospod pretvorio vodu i vino.

Dakle, pijenje vina od grožđa nije grešno, ali je takođe neophodna umerenost. Nakon što se čovek opije, on nije u potpunosti svestan i lakše će počiniti greh. Stoga se i ispijanje vina smatra u velikoj količini smatra proždrljivošću koja potom može prerasti i u alkoholizam.

Zašto je proždrljivost greh: Prejedanje šteti organizmu

Prejedanje ili proždrljivost je takođe problematično i iz medicinskih razloga i nijedan lekar neće potvrditi da je to dobro za vas. To može dovesti do razvoja gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti želuca i creva i mnogih drugih stanja.

Kako se suzdržati od prejedanja?

Naglo prestajanje jedenja previše hrane uglavnom nema efekta jer čovek često ponovo posrne. Osim toga, konstantne drastične promene u ishrani ponovo nisu dobre za organizam. Najbolje bi bilo odricati se malo po malo. Međutim, ukoliko vidite da to ne možete sami najbolje je potražiti pomoć lekara i sveštenika koji će vam dati telesne, ali i duhovne smernice kako da se oduprete ovom grehu.

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs