Hajdučka trava: Upotreba u biljnoj medicini i kulinarstvu

by | 04.04.2024
Hajdučka trava: Upotreba u biljnoj medicini i kulinarstvu

Hajdučka trava je popularna lekovita biljka koju su ljudi koristili od davnina. Savremena naučna istraživanja dokazala su njena pojedina lekovita svojstva u biljnoj medicini.

 

Hajdučka trava je uvršćena u zvanične farmakopeje brojnih evropskih zemalja, Kine i Indije. Sve do 19. veka vojnici su ovu biljku koristili za zaustavljanje krvarenja iz rana, sprečavanje infekcije i ubrzavanje zarastanja. Danas je čak i nauka potvrdila pojedina lekovita svojstva.

Hajdučka trava: Biljka s mnogo lekovitih svojstava

Hajdučka trava (Achillea millefolium)sadrži najmanje 82 aktivne komponente koje objašnjavaju njenu lekovitost. Sadrži eterična ulja, vitamine, flavonoide, alkaloide, monoterpene, poliacetilene, triterpene. Takođe sadrži aminokiseline, askorbinske folne, kafeinske, salicilne i jantarne kiseline, kao i tanine i kumarine.

Zahvaljujuči visokom sadržaju flavonoida i fenola, kao i seskviterpena i alkamida, ova biljka ima jaka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Zahvaljujući svojim imunomodulatornim komponentama, hajdučka trava ima citotoksično i antiulkusno dejstvo.

Primećena je aktivnost biljke protiv različitih sojeva bakterija, gljivica i parazita je zbog prisustva širokog spektra sekundarno aktivnih metabolita.

Hajdučka trava u tradicionalnoj medicini

Skoro sve narodne tradicije govore o njenim holeretičkim, diuretičkim, antiseptičkim, dekongestivnim, antispazmodičnim, adstringentnim, lekovitim i koagulansnim svojstvima.

Karakteristična gorčina ove biljke učinila ju je omiljenim sastojkom za izradu velikog broja tonika: vina i aromatiziranih žestokih pića, tinktura, biljnih čajeva, dekocija i drugih preparata koji se još koriste u biljnoj medicini.

Savremeni travari koriste hajdučke trave za lečenje infekcija respiratornog trakta, digestivnih poremećaja, dispepsije, gastropareze, anoreksije, hipertenzije, oboljenja jetre i kao stimulans menstrualnog ciklusa.

Savremena istraživanja i naučni podaci

Brojne studije su potvrdile lekovita svojstva koja mu pripisuje tradicionalna medicina. Eksperimenti in vitro i na životinjama pokazali su sposobnost hajdučke trave da smanji grčeve glatkih mišića, snizi krvni pritisak, proširi bronhije i zaustavi krvarenje.

Pokazalo se da ima antispazmodična svojstva i antiulkusno dejstvo, štiti sluznicu želuca i jetre i stimuliše funkciju bilijarnog trakta. Štaviše, antiulkusni potencijal biljke nije praćen nikakvim znacima toksičnosti čak i uz dugotrajno hronično izlaganje.

Jedna studija je otkrila da biljka sadrži moćan alkaloid (alkamid) koji ima sposobnost da smanji upalu akni, ukloni slobodne radikale i smanji aktivnost tirozinaze, uklanjajući zaostalu pigmentaciju koja je rezultat tretmana akni.

Kako se koristi u narodnoj medicini?

U narodnoj medicini, hajdučka trava se tradicionalno konzumira u sledećim oblicima:

Osušeni listovi i cvetovi: Od kojih se pripremaju infuzije i decokcije za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.
Tinktura ili tečni ekstrakt: Alkoholni ekstrakti za internu upotrebu.
Eterično ulje: Aromatična supstanca dobijena destilacijom nadzemnih delova biljke.
Sok: Dobija se ceđenjem sveže biljke i namenjen je za unutrašnju upotrebu.

Lekovita svojstva hajdučke trave potvrdila je i nauka

Lekovita svojstva hajdučke trave potvrdila je i nauka

Recepti za tinkture i decokcije

Infuzije, odvari i biljni čajevi na bazi hajdučke trave koriste se kod gubitka apetita, problema sa varenjem (dispepsija), grčeva u stomaku, kod creva i menstrualnih bolova.

Biljni čaj (infuzija): Kašičicu osušene biljke prelijte šoljom ključalte vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite. Šolja čaja je dnevna količina, a konzumira se tri puta dnevno između obroka.

Dekocija: Kašiku suve biljke preliti sa 500 ml ključale vode i kuvati na tihoj vatri 10-15 minuta. Procediti i piti po 1/2 šolje do tri puta dnevno. Odvar je koristan za lečenje rana, čireva i krvarenja.

Tinktura: Sipajte u flašu 50 g suve biljke i prelijte sa 500 ml votke. Ostavite na tamnom mestu 10 dana uz povremeno mučkanje. U slučaju hipertenzije, pije se jedna kašičica tinkture razblažene u 1/3 čaše vode, dve puta dnevno – ujutru, na prazan stomak i uveče pre spavanja.

Menstrualni bolovi

Sedeća kupka se priprema na ovaj način: 100 g osušene biljke skuvajte u 1 litri vode, a zatim razblažite u 19 litara tople ili vrele vode. Koristite sedeću kupku 10-20 minuta.

Povrede i upale kože

Pripremite infuziju tako što ćete jednu kašiku osušene biljke preliti šoljom vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta, procedtite i ohladite. Natopite čistu krpu ovim čajem, iscedite i nanesite obog na obolelo mesto. Ponovite nekoliko puta dnevno. Nemojte stavljati ovaj oblog na otvorene rane.

Esencijalno ulje

Nekoliko puta dnevno nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja hajdučke trave razblaženog u maloj količini baznog biljnog ulja na upaljene delove kože. Ne koristiti na otvorenim ranama.

Kako se koristi u kulinarstvu?

Ova lekovita biljka je prilično jestiva. Korisna je za zdravlje, pa je poželjna u kuhinji. Mladi zeleni listovi i cvetne glavice hajdučke trave koriste se kao začin za salate, supe, jela od mesa i ribe, peciva, dodaju se likerima, koktelima i vitaminskim napitcima. U proleće, kada se pojave prvi listovi, beru se i mešaju sa raznim salatama.

Recepti za zdrava jela

Salata od cvekle i hajdučke trave

Sastojci:

  • 400 – 500 g cvekle
  • 50 g mladih i zelenih listova hajdučke trave
  • 4 kašike pavlake
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike jabukovog sirćeta

Priprema: Cveklu skuvajte dok ne omekša, oljuštite i isecite na kockice. Dodajte seckanu hajdučku travu, pospite šečerom, začinite pavlakom i sirćetom.

Pogačice od hajdučke trave

Sastojci:

  • 15 g mladih listova hajdučke trave
  • 700 g integralnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike posipa (mešavina semena lana, semena susama, semena suncokreta i semena kima)
  • 30 g kvasca
  • 500 ml mlaćenice

 

Priprema: U brašno dodati mešavinu semena, soli, kvasca i izmešati. 2/3 hajdučke trave sitno iseckati (ostatak ostaviti za ukrašavanje gotovog jela) i takođe dodati u brašno.
Sipajte mlaćenicu i umesite testo, pa poklopite i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Od testa praviti male loptice i stavljati na pleh obložen papirom za pečenje. Kiflice premažite sa malo vode, ukrasite preostalim listovima hajdučke trave i stavite u rernu zagrejanu na 180°C oko 25 minuta.

Madeleine_Steinbach; simonidadjordjevic / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs