Kako crkva gleda na oprost: Šta znači opraštati?

by | 11.01.2024
šta znači opraštati

Svi smo čuli da crkva nalaže da je oprost jako važan, ali šta znači opraštati? Tačnije, kako zaista oprostiti i da li to znači da treba da zaboravimo ono što se desilo?

Svi u sebi nosimo nešto što nas muči, kada smo bili povređeni i nešto što i dalje nismo zaboravili drugima. Ipak, Sveto pismo nalaže da moramo opraštati. Međutim, često nismo sigurni šta uopšte znači praštati.

Šta znači opraštati?

Neopraštanje se smatra grehom, a često mislimo da smo oprostili, a zapravo to nismo uradili. Dešava se da i godine prođu nakon sukoba i izgleda kao da ste se pomirili sa osobom, ali odjednom shvatite da je ogorčenost i dalje u vama. Takođe, može se desiti da ste uvređeni i mislite da ste oprostili, ali i dalje živite sa boli koja vam je naneta, pamteći i ko vam je naneo taj bol.  Temu oprosta je u svojim besedama i člancima objasnio mitropolit suroški Antonije.

Oprostiti ne znači i zaboraviti

Prvo moramo shvatiti da prošlost ne prolazi. Prošlost će za nas ostati prisutna dok je ne prevaziđemo. Ovo zahteva pokajanje onog ko je uvredu načinio i oproštaj onoga ko je povredu pretrpeo. Uopšte u svakom sukobu, najčešće su obe osobe i žrtve i grešne jedna prema drugoj.

Nemoguće je da zaboravite nešto što se dogodilo, naročito ako vas je to povredilo. Mi moramo da se sećamo, ali ne sa ljutnjom, već sa posebnom pažnjom na činjenicu da od sada u našem odnosu postoji neka vrsta pukotine. Postoji nešto što treba izbegavati.

Šta znači opraštati: osloboditi se ogorčenosti u sebi

Nije stvar u jednom trenutku kada kažete da opraštate. Opraštanje dug proces, bolna borba, a ponekad i doživotni poduhvat. Početak ovog procesa je želja za praštanjem.

Probajte da postavite pitanje iz ugla u kome je vama oprošteno. To znači da vas je neko voleo dovoljno da preuzme vaš greh i da ga se oslobodi u sebi. Stoga, moramo biti spremni da se ponizimo i da prihvatimo ovo isceljujuće poniženje. Dakle, kada opraštamo mi se oslobađamo tuđeg greha učinjenog prema nama.

Međutim, veoma je važno zapamtiti da je praštanje dar od Boga. Od čoveka dolazi želja za praštanjem, a od Boga je dar. Hristos je oprostio svima i zato nam samo On može dati moć i milost da praštamo.

Boris Jovanovic/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs