Koja su korisna svojstva kaše?

by | 26.01.2024
Korisna svojstva kaše

Kaše su okarakterisane kao zdrav obrok, pa je zbog toga veliki broj ljudi konzumira. Ali da li znate koja su korisna svojstva kaše?

Kaše su danas veoma popularan obrok, a postoji dobar razlog za to. One imaju niz zdravstvenih vrednosti po naš organizam, lako su dostupne i mogu da zamene skoro svaki obrok.

Koja su korisna svojstva kaše?

Kaša je zasnovana na žitaricama koje su izvor složenih ugljenih hidrata koji su našem organizmi neophodni jer obezbeđuju čoveku energiju koja je potrebna njegovom telu. One su takođe bogate proteinima koji se dobro apsorbuju nakon toplotne obrade. Zahvaljujući žitaricama, kaše sadrže vitamin B, folnu kiselinu, niacin, tiamin, riboflavin, a sadrže i nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna koja su potrebna ljudskom organizmu za normalno varenje, prevenciju gastrointestinalnih oboljenja i smanjenje nivoa holesterola.  Kaša je hrana koja se može jesti za doručak, ručak i večeru i daje vam osećaj sitosti duži period.

Kaše su veoma hranljive

Kaša je jedna od najhranljivijih dostupnih namirnica. Za početak, to je odličan izvor ugljenih hidrata za energiju i vlakna koja pomažu varenje. One takođe uključuju i zdrave masti koje su suštinski deo uravnotežene ishrane. Korisna svojstva kaše se mogu pojačati tako što ćete kašu napuniti voćem kao što su bobičasto voće ili banane kako biste povećali sadržaj vlakana i zdravih masti pomoću lanenog semena ili semena konoplje.

Kaša može smanjiti nivo holesterola

Visok holesterol je povezan sa srčanim oboljenjima, jednim od vodećih uzroka smrti. Holesterol se može regulisati kroz ishranu, a kaša je jedna od namirnica koja može imati pozitivan uticaj. Razlog tome je jer sadrži beta-glukan, oblik vlakana koji ulazi u creva i vezuje se za žučne kiseline bogate holesterolom koji se proizvode da pomognu varenje.

Korisna svojstva kaše: Pomaže u gubitku težine

Ovo je takođe efekat koji kaša ima zahvaljujući beta-glukanu. On je odgovoran i za odlaganje vremena potrebnog želucu da isprazni sadržaj što znači da ćete se duže osećati siti i manje je verovatno da ćete imati potrebu da grickate nešto između obroka.

Kaše pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi

Jedenje kaše vam može pomoći da regulišete nivo šećera u krvi jer vlakna odlažu apsorbovanje glukoze u krvotok. Kaša je hrana sa niskim glikemijskim indeksom što znači da joj je potrebno više vremena za varenje i da je manje verovatno da će izazvati skokove i padove šećera u krvi.

Vrste kaša

Takođe, ono što predstavlja korisna svojstva kaše je njena raznolikost koja omogućava da ih jedete tokom cele nedelje, ipak dobijajući raznovrsnu ishranu hranljivih materija i veoma korisnih supstanci.

  • Pirinčana kaša obezbeđuje telu vitamine B, PP, gvožđe, karoten, jod, cink i druge elemente u tragovima.
  • Pšenična kaša je odličan izvor vitamina A, C, E, grupe PP i B, a sadrži magnezijum, fluor, fosfor i kalcijum.
  • Heljdina kaša je bogata organskim kiselinama kao što su limunska, jabučna i oksalna, kao i vitaminima PP.
  • Ječmena kaša organizmu obezbeđuje minerale poput gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra, kalcijuma, mangana i čitav niz svarljivih vitamina.

Ovsena kaša je superhrana! Saznajte šta sve čini za telo ako je svakodneno jedete

Mizina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs