Zdrav doručak za žene sa sindromom policističnih jajnika – 5 predloga

by | 22.03.2024
Zdrav doručak za žene sa sindromom policističnih jajnika

Integralne žitarice, lisnato povrće i orašasti plodovi poput badema za doručak mogu pomoći u ravnoteži hormona, upravljanju težinom i opštem blagostanju.

 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) pogađa brojne žene širom sveta. Ovo stanje karakteriše hormonska neravnoteža, što može značajno uticati na zdravlje žena, uključujući metabolizam i težinu.

Među različitim prilagođavanjima načina života, promene u ishrani su ključne u efikasnom upravljanju PCOS-om. Doručak, kao temeljni obrok dana, igra ključnu ulogu u postavljanju tona za nivoe energije i metabolizam, što je posebno značajno za žene koje se suočavaju sa PCOS-om.

Doručak koji reguliše hormone

Usvajanje određenog režima ishrane je takođe od suštinskog značaja. Sastojci kao što su integralne žitarice, lisnato povrće i orašasti plodovi poput badema mogu pomoći u ravnoteži hormona, upravljanju težinom i opštem blagostanju.

Recepti za doručak

Evo nekoliko recepata koji su zdravi, brzi i pogodni za žene sa PCOS. Takođe se mogu prilagoditi prema sopstvenom ukusu i preferencijama.

Smuti od ovsa i bademovog mleka

Ovas i bademi zajedno nude izbalansiranu mešavinu esencijalnih hranljivih materija, ugljenih hidrata, proteina, zdravih masti, vitamina i minerala, zajedno sa kašikom mešanih semenki. Ovi sastojci ga čine odličnim izborom za žene sa PCOS.

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i obezbeđenje trajne jutarnje energije je olakšano ovim nutritivnim profilom je važan faktor koji treba imati na umu. Dodavanje bademovog mleka umesto običnog mleka pomaže u kontroli težine i regulaciji insulina.

Kinoa

Kinoa nudi hranljiv i pogodan izbor za doručak sa svojim niskim glikemijskim indeksom, koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Prepuna proteina i vlakana, kinoa podstiče sitost i pomaže u kontroli težine, što je ključno za lečenje PCOS-a.

Možete dodati izbor povrća kao što su šargarepa, grašak i pasulj da poboljšate jelo. Prelivanje kaše kinoe sa seckanim bademima ne samo da dodaje teksturu već i povećava gustinu hranljivih materija, obezbeđujući mešavinu zdravih masti, proteina i esencijalnih hranljivih materija.

Palačinke od bademovog brašna

Ukusne, mekane palačinke od bademovog brašna nude uravnotežen profil makronutrijenata i niži sadržaj ugljenih hidrata u poređenju sa tradicionalnim palačinkama, pomažući u regulaciji šećera u krvi.

Budući da je prirodno bez glutena, bademovo brašno služi osobama sa osetljivošću na gluten ili onima koji se odlučuju za ishranu bez glutena, što je važno za neke sa PCOS-om koji mogu imati osetljivost na gluten.

Palačinske od sočiva

Ove palačinke su odličan izbor za zdrav doručak zbog svoje gustine hranljivih materija i niskog glikemijskog indeksa. Dodavanjem povrća bogatog hranljivim materijama kao što je spanać, rendana šargarepa ili paprika, ukupna hranljiva vrednost jela se povećava.

Na taj način se proširuje spektar vitamina, minerala i antioksidanata koji su ključni za zdravlje i upravljanje PCOS-om. Možete da ih jedete sa jogurtom.

Tost od celog zrna pšenice sa prelivima

Tost od celog pšenice sa zdravim dodacima kao što je bademov puter, pomaže u upravljanju nivoima insulina i šećera u krvi, što ga čini idealnim za PCOS. Sastojci kao što su hleb od celog zrna, bademov puter, bademi, bobičasto voće, semenke i cimet poseduju nizak glikemijski indeks, što je korisno za PCOS.

Visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera, dok bademov puter nudi zdrave masti, podstičući sitost i povećavajući osetljivost na insulin. Bobičasto voće i semenke su bogate hranljivim materijama, podržavaju zdravlje i ublažavaju simptome PCOS-a. Malo meda ili javorovog sirupa može dati dodatnu slatkoću bez izazivanja značajnih skokova šećera u krvi.

Ove opcije za doručak se brzo pripremaju, zadovoljavaju različite potrebe u ishrani, istovremeno obezbeđujući ravnotežu ishrane i ukusa.

Sarsmis / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs