Korisna svojstva šargarepe: Očuvajte vid, mladoliku kožu i kosu

by | 03.01.2024
Korisna svojstva šargarepe

Jedna od osnovnih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako šargarepa. Međutim, korisna svojstva šargarepe nisu toliko poznata, sem da je veoma dobra za vid.

Šargarepa ima veoma prijatan sladak ukus, ali i niz raznih lekovitih svojstava za organizam. Osim toga, nju lako možete kombinovati i sa drugim povrćem, ali ona može pomoći našem organizmu i na drugačiji način sem putem ishrane.

 

Korisna svojstva šargarepe

Šargarepa sadrži korisne supstance kao što su karotenoidi i još mnogo različitih elemenata u tragovima. Šargarepa sadrži vlakna koja pospešuju varenje i drže nas sitim. Potom, beta karoten koji ovo povrće sadrži povoljno utiče na kožu i ten. Antioksidansi u njenom sastavu povećavaju nivo hemoglobina.

Šargarepa je super povrće jer je možete kombinovati u raznim receptima. Međutim, treba biti oprezan sa kuvanom šargarepom jer njegov visok glikemijski indeks izaziva skokove šećera u krvi i podstiče apetit. Osim toga, ovo povrće ima niz korisnih svojstava:

 • ublažava zapaljenske procese
 • povećava imunitet i poboljšava otpornost organizma
 • pozitivno utiče na raspoloženje i mentalnu aktivnost osobe
 • pomaže u uklanjanju viška tečnosti i toksina iz tela
 • poboljšava vid
 • ubrzava oporavak nakon bolesti
 • pospešuje dobar apetit
 • poboljšava varenje
 • regeneriše i podmlađuje ćelije kože
 • jača kosu i nokte
 • jača krvne sudove i srce

Korisna svojstva šargarepe u medicini

Svi delovi šargarepe su veoma korisni za naše zdravlje. Zbog njene nutritivne vrednosti i korisnih svojstava ona se najčešće konzumira u vidu namirnice. Međutim, šargarepa može pomoći našem organizmu i na drugačije načine.

Na primer, od semena šargarepe se pravi lekoviti prah koji pomaže kod otkazivanja bubrega i stvaranja kamena. Takođe, manje je poznato da se može napraviti i čaj od šargarepe koji je veoma koristan za imunitet. Takođe, šargarepa je i čest sastojak u kozmetologiji jer je deo brojnih hranljivih maski za lice, telo i kosu.

Kako odabrati i skladištiti šargarepu?

Prilikom odabira, da biste izvukli maksimalna korisna svojstva šargarepe, trebalo bi da prednost date voću koje je vizuelno privlačno. Dakle bez znakova oštećenja, čisto i suvo. Ukoliko želite šargarepu koja je slađa, onda dajte prednost šargarepama sa zaobljenim nosom, dok je trouglasta šargarepa ponekad bez ukusa.

Najbolje bi bilo da šargarepu čuvate na hladnom i suvom mestu kao što su na primer podrum i frižider.

Kontraindikacije

Korisna svojstva šargarepe su mnogostruka, a nema preteranih kontraindikacija. Međutim, važno je da ne preterujete i ne prekoračujete preporučeni dnevni unos (50-150g). Prekomerna konzumacija ovog povrća možedovesti do želudačnih i crevnih tegoba, izazvati alergijske reakcije i neka ozbiljnija bolna stanja u organizmu.

Vitalina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs