Koje su prednosti fermentisanih namirnica i da li mogu biti štetne?

by | 02.02.2024
prednosti fermentisanih namirnica

Prednosti fermentisanih namirnica su raznolike, ali najviše pomažu sistemu za varenje. Ipak, veoma je važno da znate koje namirnice su dobre po vas.

Fermentisanim proizvodima se smatraju oni koji su prošli fermentaciju zbog čega im je promenjen hemijski sastav. Mnogi veruju da ovi proizvodi mogu sprečiti brojne bolesti zbog svog pozitivnog delovanja na digestivni trakt.

Koje su prednosti fermentisanih namirnica?

Među svim fermentisanim namirnicama postoji jedna zajednička stvar – izvori mikrobioma koji je neophodan za normalno funkcionisanje creva. Održavanje normalnog mikrobioma je važno jer ublažava simptome i sprečava komplikacije kod:

 • crevne infekcije
 • dijareja zbog produžene upotrebe antibiotika
 • sindrom razdražljivih creva
 • Kronova bolest
 • depresije
 • genitourinarnih infekcija
 • osteoporoze
 • hormonalnog poremećaja
 • disfunkcije jetre i bubrega
 • šećerne bolesti
 • karijesa
 • gingivitisa

Koje fermentisane namirnice su dobre?

Postoji ogroman broj fermentisanih proizvoda i nemoguće ih je sve nabrojati. Međutim, najpristupačniji su kefir, kiseli kupus, kombuča, pa čak i sirće. Svaki od ovih proizvoda ima svoje prednosti fermentisanih namirnica, ali i posebne karakteristike.

Kombuča (čajna pečurka)

Kombuča je vrsta zaslađenog crnog čaja. Fermentacija ove namirnice podstiče rast korisnih bakterija koje pretvaraju šećer u alkohol, ali je doza premala da bi izazvala intoksikaciju. Veruje se da kombuča podržava imunitet i može sprečiti metaboličke poremećaje. Ona je i izvor antioksidanata koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima, odnosno sprečavaju prerano starenje, razvoj raka i zapaljenskih bolesti.

Kefir

Kefir je jedan od najpopularnijih fermentisanih mlečnih proizvoda. Jogurt je takođe veoma popularan fermentisani proizvod. Ovi tipovi namirnica se mogu koristiti samostalno ili se mogu konzumirati sa pahuljicama ili drugim dodacima.

Ova namirnica je takođe izvor proteina koji se može koristiti u nekim dijetama, pa čak i vrstama ishtane. Kefir vam pomaže da duže ostanete siti. Ovo je probiotički proizvod koji ima korisna svojstva i koja poboljšavaju varenje. Prema istraživanjima, redovna konzumacija kefira normalizuje krvni pritisak i deluje kao protiv upalno svojstvo. Ipak, vredi zapamtiti da ovaj efekat nije jako izražen.

Prednosti fermentisanih namirnica od soje

Miso i tempeh su fermentisana hrana na bazi soje i popularna su u japanskoj kuhinji. Od misoa se pravi istoimena supa, a kao zamena za meso se koristi tempeh. Soja je izvor proteina koji se koristi i kao zamena za meso. Tokom fermentacije proizvoda od soje, oslobađaju se aminokiseline koje su uključene u mnoge biološke procese. One:

 • smanjuju rizik od dijabetesa i raka
 • bore se protiv infekcija
 • kontroliše krvni pritisak

Jabukovo sirće

Ovo je popularan proizvod koji daje ukus jelima, dodaje se i glavnim jelima i pićima. Dokazano je da je ovo sirće veoma dobar antioksidans, deluje antimikrobno, smanjuje rizik od raka, kontroliše krvni pritisak, sprečava gojaznost i kontroliše nivo holesterola u krvi.

Fermentisano povrće

Ovi proizvodi uključuju razne kisele krastavce i kiseli kupus. Koriste se kao predjela, dopunjuju salate i glavna jela. Gotovo sve povrće je dragoven izvor vlakana i brojin vitamina i minerala. Najčešće se kisele kupus, krastavci, paradajz, tikvice i patlidžan.

Kontraindikacije

Treba uzeti u obzir da nije sva kisela hrana fermentisana i zdrava. Zbog toga morate pažljivo odabrati i proučiti sastav proizvoda. Prednosti fermentisanih namirnica imaju proizvodi sa oznakama „žive bakterije“, „fermentisani proizvod“ i „sadrži probiotike“.

Međutim, postoje proizvodi koji su potencijalno opasni. Na primer, kiseli krastavci sadrže mnogo natrijuma zbog soli, a to može biti problematično kod ljudi koji pate od kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, treba obratiti pažnju na to da li uzimate neke lekove koji mogu da deluju sa fermentisanim proizvodima.

marekuliasz/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs