Bol u zglobovima ublažavaju crni luk i lovor

by | 02.11.2023
Prirodni lekovi za bol u zglobovima

Prirodni lekovi za bol u zglobovima mogu biti od velike pomoći. Crni luk i lovorov list su veoma poznati pomoćnici u ovim situacijama, a priprema i korišćenje je veoma jednostavno.

Bolni zglobovi su veoma često stanje, naročito kada nas godine sustižu. Međutim, priroda kao i uvek može da pruži pomoć, a ovoga puta su zato zaduženi crni luk i lovorov list.

Prirodni lekovi za bol u zglobovima: Crni luk

 • Artitis
  Izrendajte sirovu glavicu luka i stavite tanki sloj kaše na pamučnu tkaninu, koju ćete prekriti drugom tkaninom. Prisloniti to na bolni zglob i povežite toplim šalom. Činite to jednom-dvaput dnevno u akutnom periodu.
 • Istegnuće tetiva
  Veliku glavicu luka ispecite, a zatim je izgnječite i izmešati sa šećerom u odnosu 1 : 1. Staviti smesu na salvetu, koju ćete prisloniti na bolno mesto, fiksirati zavojem i utopliti. Držite pet sati.
  Sirovi, sitno iseckani luk izmešajte sa šećerom u odnosu 1 : 1, a zatim sve zajedno izgnječite u avanu. Na mesto istegnuća stavite gazu, a odozgo sloj pripremljene smese. Sve prekrijte drugim slojem gaze i pričvrstite. Ostavite nekoliko sati. Radite tako jednom do dvaput dnevno dok ne ozdravite.
 • Reumatizam
  Isitnite tri velike glavice luka, a zatim ih prelijte litrom vode i kuvajte 15 minuta. Procedite i pijte po čašu odvara jednom dnevno u akutnom periodu.
 • Giht
  Da sprečite komplikacije, izmešajte 500 g izgnječene jarebike sa 300 g isitnjenog luka i 200 g sitno iseckanog belog luka. Ostavite to da odstoji 24 sata na tamnom mestu. Zatim dodajte kilogram meda i promešajte. Uzimajte po kašičicu triput dnevno, dvadeset minuta pre jela, dok ne potrošite smesu.
 • Udarac
  Isitnjenu glavicu luka izmešajte s kašikom meda. Ugrejte na pari da se med rastvori. Smesu nanesite na pamučnu tkaninu, koju ćete prisloniti na mesto udarca na dva sata. Radite tako triput dnevno dok vam se stanje ne poboljša.

Prirodni lekovi za bol u zglobovima: Lovorov list

Uzmite 5 g lovorovog lista i dodajte 300 ml vode i kuvajte 5 minuta. Sipajte u termos i ostavite 3-4 sata. Pijte u malim gutljajima. Najbolje bi bilo da to bude 1 kašičica na 12 minuta. Nikako ne smete piti lek u velikim dozama ili odjednom!

U početku uzimajte lek 3 dana za redom,  a posle nedelju dana ponovite lečenje od 3 dana. Pored toga, ova tri dana morate se hraniti vegetarijanski. Uz ovu metodu smanjićete naslage soli, olakšaćete tegobe umora zglobova, okoštavanja i nespecifičnog poliartritisa.

Greške u lečenju zglobova

 

Snežana Vranić

Plateresca/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs