3 vežbe za ravna stopala: Sprečite dalji razvoj bolesti

by | 05.01.2024
Vežbe za ravna stopala

Veliki broj ljudi ima ravna stopala, a situacija se pogoršava ako stojite na poslu sve vreme. Međutim, ove vežbe za ravna stopala mogu biti od pomoći.

Ravna stopala karakterišu spuštanje svoda stopala, a najčešće ga prouzrokuje labavost ligamentarnog aparata. Ukoliko se ne leče, ravna stopala mogu prouzrokovati ozbiljne probleme sa zglobovima, krvnim sudovima i kičmom. Zbog toga je neophodno da posetite lekara ukoliko primetite da imate ravne tabane.

Kako da prepoznate ravna stopala?

Osim što se ona i vizuelno mogu uočiti, ravna stopala imaju i simptome kao što je zamor u nogama, trapavost pri hodu, bol u svodu stopala ili bol u peti. Takođe, jednostavan način da uočite ravna stopala jeste da ovlažite stopalo i postavite na tvrdu podlogu. Ukoliko je otisak u potpunosti kopija stopala, onda je reč o ravnim tabanima. Takođe, ovo je veoma važno primetiti u radnom uzrastu kod dece jer se sa godinama stanje pogoršava.

Vežbe za ravna stopala

Preporučljivo je da vežbe radite svakodnevno.

Vežba br. 1

Sedite na stolicu i savijajte nožne prste. Ponovite 3-5 puta bez podizanja peta sa poda. Potom podižite stopalo jedno po jedno istovremeno okrećući stopala ka spoljnoj ivici. Ponavljajte 3-5 puta.

Vežbe za ravna stopala br. 2

Ostanite na stolici i naizmenično podižite samo velike prste 3-5 puta. Potom podižite sve nožne prste sa stopalima malo okrenutim ka unutra i petama koje nisu podignute od poda. Ponovite 3-5 puta. Potom palcem desne ruke pređite duž prednje površine potkolenice leve noge odozdo prema gore (3-5 puta). Istu stvar ponovite sa palcem leve noge.

Vežba br. 3

Stanite na prste 3-5 puta. Zatim isto toliko puta okrenite stopala ka unutra i pokušajte da hodate u mestu, potom okrenite stopala ka napolje i pokušajte da hodate u mestu. Korisno je nožnim prstima pomerati razne male predmete sa mesta na mesto (kamenčiće, male igračke, štapiće).

Takođe, masaža stopala je veoma korisna, kao i kupanje sa morskom soli kako biste ojačali kosti i opustili mišiće. Takođe, kad god stojite duži period možete „kotrljati“ stopalo od pete do prstiju i nazad.

Creativebird/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs