Mononukleoza: Zašto se javlja „bolest poljupca“ kako se leči i preventivne mere

by | 17.04.2024
Mononukleoza: Zašto se javlja

Infektivna mononukleoza je akutna manifestacija virusne bolesti koja klinički zahvata oralnu regiju, ždrelo, slezinu, jetru i limfne čvorove. Saznajte zašto se javlja i na koji način se leči.

 

Infektivna mononukleoza, poznata i kao bolest poljupca ili žlezde, je virusna infekcija. Često javlja kod adolescenata i mladih odraslih osoba, ali može se pojaviti u svakoj starosnoj dobi. Infektivna mononukleoza se obično prenosi kapljičnim putem, kao što je poljubac ili deljenje pribora za jelo sa zaraženom osobom.

Prevalencija bolesti ne zavisi od doba godine ili pola osobe. Međutim, istraživači su identifikovali određeni obrazac: kod adolescenata koji prolaze kroz pubertet, bolest se otkriva češće.

Infenktivna mononukleoza: Zašto se javlja i kako se leči?

Postoji samo jedan uzrok infektivne mononukleoze – Epstein-Barr virus (EBV). Može se zaraziti nakon kontakta sa bolesnom osobom. Pošto se virusne čestice čuvaju u pljuvački nosioca, glavni način prenosa su kapljice u vazduhu.

Možete uhvatiti virus tako što ćete deliti kućne predmete sa zaraženim nosiocem. Prenos se često dešava seksualnim kontaktom, kao i ljubljenjem, neopranim rukama, posuđem itd. U nekim slučajevima, virus se prenosi u vreme transfuzije krvi, kao i sa majke na bebu tokom trudnoće.

Najpodložniji bolesti su ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, akutnim nedostatkom adekvatnog sna i uravnoteženom ishranom.

Mononuklepoza: Simptomi bolesti

Simptomi infektivne mononukleoze se ne pojavljuju odmah: Period inkubacije može biti od 5 do 45 dana. U nekim slučajevima, pacijent može primetiti sledeće primarne simptome:

 • Opšta fizička slabost
 • Slabost u telu, gubitak snage
 • Blaga nazalna kongestija

Postepeno, manifestacije se pojačavaju, a dodaju se sledeći simptomi:

 • Povećanje telesne temperature na 37,6 stepeni na termometru
 • Upala grla
 • Uvećani krajnici i limfni čvorovi

Nakon nekog vremena, pacijent primećuje:

 • Visoka temperatura
 • Glavobolja
 • Bolovi u telu
 • Akutni bol u grlu pri gutanju

Ako se obratite lekaru, on može obratiti pažnju na povećanje veličine slezine i jetre i simptome folikularnog, kataralnog ili nekrotizirajućeg ulceroznog tonzilitisa. To uključuje uvećane krajnike, žućkastu prevlaku na zidovima grla, moguće je blago krvarenje.

Infektivna mononukleoza kod dece je po svojim manifestacijama slična ovoj bolesti kod odraslih, razlikuje se samo po povećanju stope razvoja.

Nakon što se jetra i slezina uvećaju – signaliziraju žutilom očne sklere i kože, kao i tamnijom bojom urina pacijenta. Mogu se pojaviti osip na koži praćen blagim svrabom.

Moguće komplikacije

Infektivna mononukleoza kod odraslih, a posebno dece, ne može se zanemariti, jer je prepuna komplikacija:

 • Ostajući u telu pacijenta, virus periodično izaziva ponavljanje bolesti.
 • Postoji velika verovatnoća razvoja infekcije – streptokokne ili stafilokokne. Prilikom ulaska u oslabljeno telo, bakterije pružaju posebno agresivnu manifestaciju.
 • Meningoencefalitis je ozbiljna neurološka bolest koja utiče na cerebralnu supstancu mozga.
 • Uvećani krajnici mogu izazvati otežano disanje i opstrukciju gornjih disajnih puteva,
  kao komplikacija infektivne mononukleoze kod dece, mogući su hepatitis i infiltracija pluća.
 • Trombocitopenija – u izuzetno retkim slučajevima.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza infektivne mononukleoze je veoma obimna. Nakon pregleda pacijenta, terapeut, specijalista zarazne bolesti ili pedijatar (za decu) propisuje opšti test krvi. U njemu, na prisustvo bolesti ukazuje slaba leukocitoza i pomeranje broja leukocita ulevo.

Atipične mononuklearne ćelije se nalaze u krvi. Inače, zbog njih se pacijentu preporučuje tri puta serološki pregled u određenim intervalima, jer su ove supstance karakteristične i za HIV infekciju.

Pored toga, PCR se sprovodi da bi se utvrdio Epstein-Barr virus i njegova aktivnost u telu pacijenta. Dodatno se mogu naći M-imunoglobulini.

U slučaju infektivne mononukleoze sa karakterističnim znacima upale grla, preporučuje se dodatni pregled kod otorinolaringologa.

Lečenje bolesti

U zavisnosti od prirode kursa, lečenje infektivne mononuklepoze može odvijati u bolničkom okruženju ili kod kuće. Od pacijenta se zahteva da ostane na krevetu, a u nekim slučajevima i na posebnoj ishrani.

Kompleks lečenja je usmeren na ublažavanje intoksikacije tela i simptoma, dovodeći ga u stabilno stanje. Uz to, propisana je i vitaminska terapija (kvalitetna ishrana, vitaminski kompleksi prema starosti).

Teški slučajevi infektivne mononukleoze sa izraženim nekrotizirajućim procesima zahtevaju učešće antibiotika. Ako dođe do rupture slezine, njeno potpuno uklanjanje se sprovodi kao hitan slučaj.

Preventivne mere

Ako se bolest povuče bez ozbiljnih komplikacija i pod medicinskim nadzorom, prognoza je povoljna. Nakon oporavka, preporučuje se uzimanje opšteg testa krvi i testa za određivanje aktivnosti Epstein-Barr virusa nekoliko puta u toku godine.

Druge mere za sprečavanje infektivne mononukleoze uključuju:

 • Uzimanje vitaminskih kompleksa.
 • Duge šetnje na svežem vazduhu.
 • Umerena fizička aktivnost.
 • Temeljna dezinfekcija svih ličnih stvari i prostorija u kojima se nalazila bolesna osoba.

U slučaju bolova ili drugog pogoršanja bolesti, dijagnostičke testove treba propisati samo lekar koji prisustvuje. Da biste postavili dijagnozu i pravilno propisali lečenje, trebalo bi da se obratite lekaru. Da biste ispravno procenili rezultate vaših analiza tokom vremena, poželjno je da istražite u istoj laboratoriji, pošto različite laboratorije mogu koristiti različite istraživačke metode i jedinice mere za obavljanje istih analiza.

chrupka / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs