Aromatična krbuljica poboljšava ukus hrane, ali i zdravlje

Pored široke upotrebe u kulinarstvu, krbuljica se primenjuje za lečenje organa za varenje i disajnih puteva

by | 23.05.2022
krbuljica krasuljica

Pomalo zaboravljena, ali nekad veoma cenjena začinska biljka, pored široke upotrebe u kulinarstvu, ima izrazita lekovita svojstva, pa se primenjuje u narodnoj medicini, naročito u lečenju organa za varenje i disajnih puteva.

Piše: Irina Čudajeva, naturopata

 

KRBULJICA: ZAČIN I… VITAMINI

Krbuljica (lat. Anthriscus cerefolium) sadrži vitamin C, karoten, rutin, mikroelemente, etarsko ulje i bioaktivne supstance. Zelen krbuljice, koja se sakuplja pre cvetanja, upotrebljava se u raznim salatama te kao začin za jela od povrća, mesa i jaja. U francuskoj kuhinji zauzima važno mesto, pa je zovu i francuskim peršunom. Lišće krbuljice veoma je dekorativno i može da se koristi za ukrašavanje različitih jela. U ishrani se ne upotrebljavaju samo sveže lišće i mladi izdanci nego i koren. Njima se aromatizuju kravlji sir i majonez. Prilikom pripreme jela krbuljica se slaže sa začinskim biljkama kao što su bosiljak, peršun i estragon. Pivari je stavljaju u pivo, a u mnogim svetskim kuhinjama dodaje se u pileću supu i supe od povrća. Dobro ide uz kuvano meso, ribu, svinjetinu, divljač, krompir, pirinač. U nekim zemljama od krbuljice se pravi i vino.

U jela se dodaje neposredno pred serviranje ili u poslednjem trenutku pripreme. Koristi se samo sveža, jer prilikom sušenja i zamrzavanja biljka gubi svoj ukus i aromu. Organizam je lako vari i dobro apsorbuje.

KAKO PREPOZNATI KRBULJICU

Krbuljica je jedna od najranijih začinskih biljaka iz porodice štitara. Poreklom je iz Azije i južne Evrope. Kod nas je ređe u upotrebi, ali je zato široko rasprostranjena u zapadnoj Evropi i Americi. Poznata je i pod nazivom krasuljica. U šumama se sreće u divljem obliku. Reč je o bliskom srodniku peršuna, spolja i podseća na njega, ali zelen joj je nežnija, blagog i prijatnog mirisa, poput komorača i anisa. Ima moćno tonizirajuće svojstvo i zato je u proleće, prilikom sveopšteg pada snage usled nedostatka vitamina u organizmu, krbuljica nezamenljiva. Otporna je na hladnoću i nezahtevna u pogledu plodnosti tla. U prirodi se često može naći kao samonikla biljka, pošto se seme prilikom sazrevanja brzo rasipa. Može se gajiti na balkonu ili prozoru, te u vrtu kao dekorativna biljka. Seme krbuljice seje se u rano proleće ili pred zimu – nekoliko puta u sezoni, da bi zelen stalno bila sveža. Preko zime se uspešno skriva ispod snega.

Pročitajte i… Srčanik: lek od korena do lista

KRBULJICA KAO NARODNI LEK

Narodna medicina koristi krbuljicu za poboljšanje varenja, ali i kao sredstvo za toniziranje i aktiviranje rada organa za varenje te za ubrzavanje metabolizma. Sveže i osušeno lišće krbuljice takođe je dobar afrodizijak. Sok dobijen od njene zeleni ima široku primenu. Koristi se kao sredstvo za iskašljavanje, u slučaju visoke temperature, žutice i vrtoglavice. Pije se isključivo svež. U pola čaše vode sipajte 30–50 kapi soka. Pijte ga tri-četiri puta dnevno 20 minuta pre jela, a možete ga koristiti i spolja – salvete nakvašene ovim sokom stavljajte na oštećene delove kože (lišaj, ekcem).

KREM SUPA S KRBULJICOM

Potrebno: 300 g cvekle, jabuka, praziluk (beli deo), manja glavica luka, čen belog luka, 20 g maslaca, kašika balzamiko sirćeta, čaša pavlake, nekoliko grančica krbuljice i mirođije, kašičica semena susama, so i biber po ukusu.

Očišćenu cveklu i jabuku iseckajte na kockice. Crni luk i praziluk isitnite, a beli luk izgnječite. Mešavinu crnog luka i praziluka pržite na maslacu tri minuta, pa dodajte cveklu, jabuku, beli luk i pržite još pet minuta. U to sipajte litar vode i sirće, posolite i pobiberite. Čim proključa, smanjite vatru i poklopljeno kuvajte još 45 minuta. Kad se malo ohladi, prespite u blender, dodajte grančice krbuljice i mirođije, pa sve sameljite u pire. Vratite u šerpu, dodajte još čašu vode i pavlaku i zagrejte tako da može da se servira. U tanjiru supu pospite susamom i ukrasite sa zeleni.

Pročitajte i… Recepti za krem supe

 

 

Foto: emer1940 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs