Vilino sito olakšava otežano varenje i prirodni je diuretik

by | 18.02.2024
Vilino sito olakšava otežano varenje i prirodni je diuretik

Vilino sito se koristi u narodnoj medicini, naročito kod tegoba s varenjem. Nije ni čudo što je ova biljka je jedan od sastojala čuvenog tonika šveden biter.

 

Vilino sito (Carlina acaulis), je višegodišnja zeljasta biljka koja se često nalazi na suvim, sunčanim mestima širom Evrope, posebno na planinskim pašnjacima i stenovitim terenima. Vilino sito je bilo važno u tradicionalnoj medicini, gde su se koristi kod raznih tegoba.

Vilino sito: Upotreba u narodnoj medicini

Vilino sito koje se koristi u narodnoj medicini. Njegov koren sadrži do 22% polisaharida inulina, do 2,1% eteričnog ulja sa prevlašću karlinoksida (oko 80%), tanina, smola i alkaloida. Stabljika sadrži flavonoide, glikozide i saponine.

Koren vilinog sita ima antiinflamatorno, antipiretičko, dijaforetsko i diuretičko dejstvo, kao i laksativ i emetik (u velikim dozama). Ima ekspektorantno dejstvo (izaziva pojačanu bronhijalnu sekreciju). Takođe se pije kod bolesti bešike i bubrega,  zadržavanja mokraće.

Takođe se koristi za prehlade, hemoroide, stres i slabost. Komprese se koriste za lečenje dermatitisa, lišajeva, ekcema, kao i za zarastanje posekotina i rana. Smatra se lekom za strah i stres.

Svojim gorkim svojstvima, koren čička povećava protok želudačnih sokova ublažavajući dispepsiju i gastrointestinalne smetnje povezane sa zagušenjem organa za varenje. Takođe se nalazi u sastavu čuvenog tonija Šveden biter ili Švedka grančica.

Čaj od korena vilinog sita je u monografijama Nemačke komisije E naveden kao diuretik i korišćen je u narodnoj medicini za lečenje digestivnih smetnji, izazivanje znojenja i kao sredstvo za ispiranje grla za lečenje sluzokože gornjih disajnih puteva.

Vilino sito: Recepti

U tradicionalnoj medicini, vilino sito se koristi za pravljenje čajeva i tinktura koji se koriste za različite svrhe. Evo nekoliko recepata:

Čaj od vilinog sita

Sastojci:

  • 1-2 kašičice suvog vilinog sita.
  • 240 ml vode.

Priprema: U šerpu stavite vodu da proključa. Dodajte vilino sito u vodu i kuvajte 5-10 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji još 5-10 minuta.
Procedite čaj i pijte dok je topao, jedna šolja dnevno.

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja, kao diuretik ili za jačanje imuniteta.

Tinktura od vilinog sita

Sastojci:

  • 50 g suvog ili svežeg vilinog sita
  • 240 ml 70% alkohola (poput votke)

Priprema: Sitno iseckajte vilino sito i stavite u čistu, suvu staklenu teglu.
Prelijte alkoholom tako da bilje bude potpuno prekriveno. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji na tamnom i suvom mestu 4-6 nedelja, povremeno mućkajući.
Procedite tinkturu kroz gazu u staklenu bočicu. Čuvajte je na suvom i tamnom mestu.

Tinktura od vilinog sita se obično koristi nekoliko kapi razređenih u vodi, a može se koristiti za jačanje imuniteta ili za ublažavanje digestivnih problema. Pije se jedna kašičica dnevno pola sata pre ručka.

Vilino sito kao antiseptičko sredstvo

Sastojci:

  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 200 ml vode
  • 2 kašike suvog korena vilinog sita

Priprema: Pomešajte vodu i jabukovo sirće, prokuvajte, dodajte koren vilinog
sita. Posudu poklopite i ostavite to da odstoji sat vremena, a zatim procedite.

Čist tupfer potopite u rastvor i nanesite na kožu (prethodno operite blagim sapunom), jednom dnevno. Ovaj rastvor nemojte koristiti u slučaju dubokih ili otvorenih rana!

Napomena: Pre nego što počnete koristiti bilo kakve biljne preparate, posebno za medicinske svrhe, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako uzimate lekove ili imate zdravstvene probleme.

OlyaSolodenko / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs