
Korisna svojstva rasola: Odličan je za varenje, srce i kosti
Veliki broj ljudi proliva. Međutim, na taj način prolivaju i jednu dozu zdravlja. Korisna svojstva rasola su odavno poznata i iako slan, on je veom...
Kvalitet bilja direktno utiče na efikasnost pripremljenih preparata. Zato je važno da znate na šta da obratite pažnju prilikom kupovine lekovitih trava i čajeva
Kvalitet bilja direktno utiče na efikasnost pripremljenih napitaka, odvara, masti. Zato je važno da znate na šta da obratite pažnju prilikom kupovine lekovitih trava
Piše: Irina Mihajlova, travarka
Ukoliko biljke kupujete u zelenoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane, kora, listovi i trava treba da budu ravnomerno usitnjeni. Koren, plodovi i seme usitnjavaju se do krupnog praha, dok cvetovi (ponekad i plodovi i seme) ostaju celi. Što se tiče lekovitih mešavina, one treba da budu homogene.
Kad bilje kupujete na pijacama, često se mogu pronaći cele, neusitnjene biljke. Tako lakše možete oceniti njihov kvalitet. Ukoliko se bilje čuva pravilno, u većini slučajeva ono je svetlozelene ili žute boje, prijatnog mirisa i lomi se kad ga pritisnete. Ako se suva biljka pretvori u prah kad je protrljate između dlanova, to je znak da se presušila.
Suvi plodovi, recimo šipka, jarebike, gloga, borovnice, jagode – ne treba da ostanu u gomilicama ili da ostavljaju vlažan trag na dlanovima ukoliko ih zgnječite.
Do godinu dana čuvaju se: oman, glog, đurđevak, ljubičica, divizma, neven, različak, origano, gorocvet, šipak, čaga i dr.
Do dve godine: kičica, kopriva, lipa, pelin, majčina dušica, kokotac, troskot, dvozub, kao i seme bundeve, pupoljci bora i breze i dr.
Do tri godine: iđirot, beli slez, hoću-neću, rusa, smilje, zova, kantarion, podbel, ženska bokvica, srdačica, srcopuc, vratić i dr.
Do pet godina: kora hrasta i krušine, koren maslačka, cvetovi hajdučke trave, rastavić, plodovi pasjakovine, šljive i dr.
Ako ste voljni da sami uzgajate lekovito bilje – imamo odlične savete za vas. Pročitajte naš tekst Apoteka u saksijama