Maslačak je bogat antioksidansima zbog čega je savršen izbor za jačanje imuniteta

by | 18.03.2024
Maslačak je bogat antioksidansima zbog čega je savršen izbor za jačanje imuniteta

Maslačak je poznat po svojoj višetrukoj primeni. Može da se koristi u kulinarstvu, a njagova lekovita svojstva su poznata od drevnih vremena. Saznajte koje sve benefite donosi i kako se dozira. 

Iako se često odbacuje kao tvrdoglavi korov na travnjaku, ljudi su vekovima koristili maslačak u oblicima tradicionalne medicine. Ne samo da lišće, korenje i cvetovi mogu da dodaju boju vašem tanjiru, već se često nalaze i u biljnim čajevima i suplementima, gde se koriste kao prirodni lek za podršku kontroli šećera u krvi i jačanje kože, jetre i srce zdravlja.

Maslačak je cenjen kao lek još od drevnih vremena

Maslačak (Taraxacum officinale) je biljka koja se tradicionalno koristi u mnogim kulturama kao lek i kao sastojak u ishrani. Svi delovi maslačka, uključujući listove, cvetove i koren, imaju svojstva koja se koriste u tradicionalnoj medicini.

Maslačak se aktivno koristi u medicini i kuvanju od 1830. godine. Iako su njihova korisna svojstva bila poznata još u Starom Rimu i Staroj Grčkoj, gde su se od njih pripremale tinkture. U Drevnoj Kini su počeli da dodaju ovaj cvet u salate. Indijanci su proizvodili sok. Tako su lečeni od virusa i parazita.

Maslačak: Koje sve koristi donosi za zdravlje

Evo 13 potencijalnih zdravstvenih koristi od maslačka, zajedno sa uobičajenim rizicima i neželjenim efektima.

1. Veoma hranljiv

Od korena do cveta, maslačak je veoma hranljiva biljka puna vitamina, minerala i vlakana. Maslačak se može jesti kuva ili sirovo i odličan je izvor vitamina A, C i K. Takođe sadrži vitamin E, folat i male količine drugih vitamina B. Zelenilo maslačka obezbeđuje nekoliko minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Koren maslačka je bogat ugljenim hidratima inulinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja se nalaze u biljkama koja podržavaju rast i održavanje zdravih crevnih bakterija u vašem digestivnom traktu.

Koren maslačka se često suši i pravi čaj, ali ga možete jesti i celog kao i ostalo korenasto povrće.

2. Sadrži moćne antioksidante

Maslačak sadrži visok nivo antioksidansa beta-karotena, koji može zaštititi od oštećenja ćelija i oksidativnog stresa. Takođe su bogati drugom vrstom antioksidanata zvanim polifenoli, koji se nalaze uglavnom u cvetu, ali se nalaze u korenu, listovima i stabljikama.

3. Može pomoći u borbi protiv upale

Maslačak može smanjiti upalu zahvaljujući jedinjenjima kao što su polifenoli. Neke studije u epruvetama primećuju značajno smanjene markere upale u ćelijama tretiranim jedinjenjima ekstrahovanim iz maslačka.

4. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Čikorina i hlorogenska kiselina su dva bioaktivna jedinjenja u maslačku koja mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Čikorina i hlorogenska kiselina takođe mogu ograničiti varenje škrobne hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, što može dodatno doprineti sposobnosti maslačka da snizi nivo šećera u krvi.

5. Može smanjiti nivo holesterola i triglicerida

Neka jedinjenja u maslačku mogu smanjiti nivoe triglicerida i holesterola, koji su ključni faktori rizika za srčana oboljenja. Studije su potvrdile da neki od polifenola u maslačku, kao što su flavonoidi i derivati hidroksicimetne kiseline, mogu imati svojstva snižavanja holesterola i triglicerida.

U drugom pregledu je navedeno da maslačak može imati kardioprotektivne efekte, uključujući snižavanje nivoa holesterola.

6. Može sniziti krvni pritisak

Jedna starija studija na ljudima pokazala je da je maslačak efikasan diuretik. Međutim, ova studija je bila kratka i uključivala je samo 17 ljudi.

Maslačak takođe sadrži kalijum, mineral povezan sa sniženim krvnim pritiskom kod onih sa prethodno povišenim nivoima. Dakle, ova biljka može indirektno uticati na krvni pritisak zbog svog sadržaja kalijuma.

7. Može promovisati zdravlje jetre

Neke studije na životinjama sugerišu da ekstrakt maslačka može zaštititi od oštećenja jetre i bolesti. Istraživanja su takođe potvrdila da ekstrakt maslačka može smanjiti višak masti u jetri i zaštititi od oksidativnog stresa. Međutim, potrebno je istraživanje na ljudima.

8. Može pomoći u gubitku težine

Neka istraživanja pokazuju da maslačak i njihova jedinjenja mogu podržati kontrolu težine, iako podaci nisu konačni. Neki istraživači sugerišu da sposobnost maslačka da poboljša metabolizam ugljenih hidrata i smanji apsorpciju masti može dovesti do gubitka težine.

9. Može imati antikancerogene efekte

Možda jedna od najintrigantnijih zdravstvenih tvrdnji o ekstraktu maslačka je njegov potencijal da spreči rast ćelija raka u različitim sistemima organa. Četvoronedeljna studija na pacovima pokazala je da primena ekstrakta korena maslačka modifikuje specifične puteve uključene u suzbijanje rasta i širenja ćelija raka dojke.

10. Može podržati zdravo varenje i lečiti zatvor

Maslačak se često koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje zatvora i poboljšanje digestivnog zdravlja. Koren maslačka je takođe bogat izvor prebiotičkih vlakana inulina, za koje se pokazalo da smanjuje zatvor i promoviše kretanje hrane kroz probavni sistem.

Štaviše, sa više od 3 grama vlakana po kuvanoj šolji (105 g), listova maslačka može povećati vaš unos vlakana. Vlakna podržavaju pravilnost creva i štite od različitih digestivnih stanja, uključujući hemoroide i divertikulitis.

11. Može poboljšati zdravlje imuniteta

Neka istraživanja pokazuju da maslačak može imati antimikrobna i antivirusna svojstva, što može podržati sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcije. Nekoliko studija u epruvetama otkrilo je da ekstrakt maslačka značajno smanjuje sposobnost virusa da se replicira.

12. Može biti koristan tretman za negu kože

Istraživanja na životinjama i epruvetama primećuju da ekstrakt maslačka može da zaštiti od oštećenja kože izazvanih sunčevom svetlošću, starenjem i aknama.

U jednoj studiji, fermentisani bujon ekstrakta maslačka sprečio je oštećenje kože kada se primeni neposredno pre ili odmah nakon izlaganja UVB zračenju, što je zračenje koje dobijate od sunčeve svetlosti .

Starija studija u epruvetama pokazala je da ekstrakt korena maslačka povećava stvaranje novih ćelija kože, što može da podrži izgled vaše kože dok starite.

13. Može podržati zdrave kosti

Veoma malo istraživanja je sprovedeno o uticaju maslačka na zdravlje kostiju, iako neki od njegovih hranljivih sastojaka doprinose održavanju jakih, zdravih kostiju. Zeleni maslačak je dobar izvor kalcijuma i vitamina K, koji igraju ključnu ulogu u zdravlju kostiju.

Lekoviti delovi maslačka su cvetovi, listovi i koren

Lekoviti delovi maslačka su cvetovi, listovi i koren

Recepti

Čaj od korena maslačka

Prethodno dobro operite koren, iseckajte na male komade. Stavite u rernu i sušite na laganoj vatri dva sata. Jednu do dve kašike suvog korena prelijte litrom ključale vode, smanjite temperaturu i ostavite da kuva na laganoj vatri deset minuta. Procedite i pijte.

Čaj od cvetova maslačka

Sakupite cveće biljaka koje se nalaze dalje od puta. Bolje je to učiniti u šumi ili u šumskom pojasu. Operite cvetove. Šaku svetova prelijte s litrom ključale vode, smanjite vatru i ostavite da se kuva 5-10 minuta. Prosedite i dodajte med po ukusu.

Recept za čaj od listova

Uzmite 2 kašike svežih listova maslačka, prelijte s 300 ml ključale vode. Smanjite vatru, ostavite da kuva 10 minuta. Procedite i zasladite medom.

Čaj od suvih listova i cvetova

Jednu kašičicu osušene mešavine listova i cvetova preliti sa 250 ml ključale vode. Ostavite poklopljeno 15 minuta, procedite i pijte.

Doziranje i oblici dodataka

Listove, stabljike i cveće maslačka možete jesti kuvane ili sirove. Koren se obično suši, melje i koristi kao čaj ili zamena za kafu. Maslačak je takođe dostupan kao dodatak u obliku kapsula, ekstrakta ili tinkture.

Doziranje:

  • Sveži listovi: 4-10 g dnevno
  • Osušeni listovi: 4-10 g dnevno
  • Tinktura lista: 0,4-1 kašičica (2-5 mL) tri puta dnevno
  • Sok od svežeg lista: 1 kašičica (5 mL) dva puta dnevno
  • Tečni ekstrakt: 1-2 kašičice (5-10 mL) dnevno
  • Sveže korenje: 2-8 g dnevno
  • Osušeni prah: 250-1000 mg četiri puta dnevno

Mogući rizici i neželjeni efekti

Biljke maslačka imaju nisku toksičnost i verovatno su bezbedne za većinu ljudi, posebno kada se konzumiraju kao hrana.

Međutim, zapamtite da su istraživanja i dalje ograničena i da maslačak nije potpuno bez rizika. Ova biljka može izazvati alergijske reakcije, posebno kod ljudi sa alergijama na srodne biljke kao što je ambrozija.

Prema jednom starijem pregledu, maslačak takođe može da stupi u interakciju sa lekovima, uključujući određene antibiotike, antikoagulanse i lekove za šećer u krvi. Ako uzimate lekove na recept, razmislite o konsultaciji sa zdravstvenim radnikom pre nego što uzmete maslačak.

ChamilleWhite; Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Nastavite da čitate

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs