ŠTA NAM ŠUMA DARUJE U OKTOBRU

Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci

by | 19.10.2022
šuma oktobar

Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci. Pribavite adekvatan alat: malu vrtlarsku lopatu i nož, sekač za korenje, kao i kanticu za odlaganje sirovina

LEKOVITA KRVARA

Rizom ove biljke debeo je i horizontalan, dužine do 30 cm, s dugačkim korenjem. Podzemni deo se iskopava ceo, odmah ispere od zemlje i suši na vazduhu. Pre sušenja treba odseći ostatke stabljike i oštećene korenčiće. Sirovina se iseče na komadiće i suši na temperaturi od najviše 50 stepeni. Korenje je suvo onda kad se ne savija, nego se lomi, okolo je crnosmeđe boje, na mestu preloma žućkasto, a njegov ukus izaziva osećaj trnjenja u ustima. Možete ga čuvati u kartonskim kutijama do pet godina.

* Krvara ima regenerišuća i protivupalna svojstva i zaustavlja krvarenje.

* Podstiče rad srčanog mišića.

* Koristi se za lečenje gastrointestinalnih oboljenja, unutrašnjih krvarenja, kao i u slučaju upale usne duplje.

ZEČJI TRN

Koren zečjeg trna je razgranat, dužine do 100 cm, jak i drvenast, a rizom mu je kratak, s obnovljenim izdancima, i takođe je lekovit. Podzemni i nadzemni delovi očiste se od zemlje i dobro operu. Pre konačnog sušenja korenje treba prosušiti na vazduhu dan-dva, zaštitivši ga od kiše. Nakon što ga isečete na komadiće, sušite ih na temperaturi od 45 stepeni. Gotova sirovina je slatkastogorkog ukusa, bez mirisa, žućkaste boje na mestu preloma.

* Tinktura od korena zečjeg trna ima blago diuretičko i laksativno dejstvo, snižava pritisak i tonizira srčani mišić.

* Zečji trn smanjuje propustljivost i lomljivost kapilara, ispoljava protivupalno dejstvo i zaustavlja krvarenje, poboljšava pokretljivost i tonus creva.

* Efikasan je u slučaju hemoroida, gihta, epilepsije, upale mokraćne bešike i bubrega, kamenja u bubrezima. Kupke s odvarom od ove trave savetuju se prilikom lečenja ekcema.

CIKORIJA

Koren cikorije je jak, cilindričan i zalazi veoma duboko. Lakše ćete ga izvaditi ukoliko prvo okopate biljku. Zatim ga očistite od zemlje i sitnih korenčića sa strane i blago ga prosušite na vazduhu. Sirovinu potom rasecite popreko na komadiće, a deblje delove i uzduž. Sušite na temperaturi od najviše 60 stepeni i čuvajte u kartonskim kutijama tri godine.

* Cikorija ima skupljajuća, regenerišuća i antibakterijska svojstva, snižava šećer i odličan je diuretik.

* Tinktura od cikorije poboljšava apetit, deluje umirujuće na nervni sistem, podstiče lučenje žuči, cirkulaciju jetre i metaboličke procese.

* Njen odvar koristi se za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, u slučaju gastritisa, disbakterioze, kao i zatvora.

* Cikorija je efikasna u lečenju ateroskleroze, ishemijske bolesti srca, anemije i tahikardije.

JAGORČEVINA

Lekoviti su koren i rizom jagorčevine. Lako je potkopati ih lopatom, odmah otresti od zemlje i isprati u vodi. Pre sušenja korenje treba prosušiti na otvorenom. Obično se suši bez sečenja, u sušionici ili rerni na temperaturi od najviše 50 stepeni. Suvi rizomi postaju crvenkastosmeđi s opnom, dok korenje ostaje beličasto, dužine do deset centimetara. Sirovina ima opor ukus i blagu aromu. Čuva se u kartonskim kutijama dve godine.

* Preparati od jagorčevine ispoljavaju diuretičko dejstvo, podstiču znojenje, puni su vitamina, jačaju organizam i pomažu iskašljavanje. Takođe poboljšavaju funkcije nadbubrežnih žlezda i lučenje želudačnog soka.

* Odvari i tinkture od jagorčevine jačaju sekreciju bronhijalnih žlezda. Koriste se prilikom lečenja oboljenja disajnih organa, nesanice i migrene, iscrpljenosti, vrtoglavica, bolesti bubrega i mokraćne bešike.

Foto: Dzmitrock87 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs