ŽIVOT BEZ ŽUČI – kako ga podneti?

Nažalost, uklanjanje žučne kese stvara mnogo medicinskih problema. Bolove možete otkloniti lekovitim biljkama poput crne zove ili šipurka

by | 20.10.2022
uklonjena žuč

Nažalost, uklanjanje žučne kese stvara mnogo medicinskih problema. Bolove koji se javljaju na mestu gde se ona nalazila možete otkloniti lekovitim biljkama poput crne zove ili šipurka, koje imaju analgetičko i protivupalno dejstvo

Pre nekoliko godina uklonjen mi je žučna kesa i tad su počeli problemi s digestivnim traktom. Naročito me stomak peče na mestu gde je bila žuč. Uzimanje tableta ima mnogo nuspojava – jednu bolest izlečim, a drugu dobijem. Moja dijagnoza je ulcerozni kolitis, diskinezija sfinktera, hronični gastroduodenitis, reaktivni pankreatitis. Kažite mi, molim vas, koje bi mi lekovite trave pomogle…“

Marija, Bačka Palanka

Savetuje: Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

UBLAŽITE GRČEVE I BOLOVE

Od lekovitog bilja možete koristiti kokotac (lat. Melilotus), nanu, matičnjak, koren valerijane. Ako redovno pijete čajeve od njih, bolovi i grčevi će postepeno nestajati.

Čaj od navedenog bilja pravi se na sledeći način: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Ostaviti da odstoji pola sata. Pijte po pola šolje četiri-pet puta na dan nezavisno od jela. Kura traje dva-tri ili više meseci. Lekovite biljke iz ove grupe možete kombinovati. Mogu se koristiti po dve-tri biljke zajedno – u jednakim količinama.

JAKI BOLOVI U PREDELU STOMAKA

Prokuvajte cvetove crne zove. Obično se kašičica sušenih cvetova preliva sa 200 ml vode. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri deset minuta, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Ovaj čaj može da se pije topao, u gutljajima, tokom dvadesetak minuta. Bol se obično smanjuje ili nestaje na određeno vreme.

POMOZITE ORGANIMA ZA VARENJE

S obzirom na postojanje ulceroznog kolitisa (hronično zapaljenje debelog creva) i hroničnog gastroduodenitisa (zapaljenje sluznice želuca i dvanaestopalačnog creva), koji uglavnom prati niska kiselost, trebalo bi da koristite još jednu grupu lekovitih biljaka. Uzimite dve kašike neisitnjenih plodova šipurka i po kašiku islandskog lišaja i belog sleza. Sve sipajte u termos i prelijte litrom ključale vode. Ostavite da odstoji preko noći. Pijte toplo, po pola šolje pet-šest puta na dan, nezavisno od jela. Ovaj čaj poboljšaće stanje želuca, jetre, pankreasa i, što je najvažnije, zalečiće rane na želucu i crevima jer ima svojstvo oblaganja. Bolovi u predelu stomaka će se smanjiti, a vi ćete se osećati bolje.

Pored lekovitih biljaka, u lečenje bi trebalo uključiti i probavne enzime, probiotike, ali i mineralnu vodu, koje treba izabrati zajedno s gastroenterologom. I, naravno, preporučuje se da držite dijetu s obzirom na niz oboljenja koja ste naveli. Dijeta treba da obezbedi mehaničku, hemijsku i termičku zaštitu sluzokože koja oblaže digestivni trakt. Samo ćete tako sprečiti grčeve, smanjiti iritabilni crevni sindrom, poboljšati proces varenja i apsorpciju hrane. Iz menija isključite crni hleb, konzerviranu hranu, pečurke, pržena jela, slatka peciva, masnoće, suhomesnate proizvode, kao i sledeće sveže povrće: kupus, rotkvice, repu, crni i beli luk, kiselicu (štavelj), spanać. Preporučuju se lagane supe, koje se pripremaju na nemasnom mesnom ili ribljem bujonu s dobro raskuvanim sastojcima. Jela od mesa (od govedine, teletine, piletine, kunića) pripremaju se na pari ili barena.

Dijetu bi trebalo dobro osmisliti i stalno je se pridržavati. Zahvaljujući lekovitim biljkama, dijeti, enzimima i mineralnoj vodi možete stabilizovati opšte stanje.

PODSTIČEMO LUČENJE ŽUČI I SMANJUJEMO JOJ GUSTINU

Nakon uklanjanja žuči često se javlja holangitis – zakrčenje i upala žučnih puteva. Zato se savetuje upotreba lekovitih biljaka za ubrzano lučenje žuči. U njih spadaju: smilje, gujina trava, cikorija, zvinčac (lat. Bupleurum). Od svake možete da napravite čaj. Kašičicu sirovine prelijte šoljom vode. Kuvajte 10–15 minuta, pa ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola šolje ujutru i uveče pre jela u gutljajima.

 

 

Foto: Shidlovski / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs