Kako nervoza utiče na creva i da li to ima posledice?

by | 15.01.2024
nervoza utiče na creva

Stres je postao deo naše svakodnevice. Međutim, ako vas nešto jako potrese, sigurno ste primetili da nervoza utiče na creva stvarajući onaj „loš“ osećaj u stomaku.

Svi smo prošli kroz neke stresne situacije u životu. Svako od nas to doživljava na drugačiji način, ali nije redak slučaj da se to odrazi na naš stomak i rad creva koji potom mogu dovesti do drugih stanja. Zbog toga je veoma važno da pokušate da smanjite količinu stresa jer to itekako može uticati na vaš sistem za varenje.

Da li nervoza utiče na creva?

Ako se telo dugo nalazi pod nervnom napetošću, a ponekad čak i u nervnoj iscrpljenosti ili postane previše umorno, to može dovesti do čitavog kompleksa poremećaja u funkcionisanju probavnog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Kada stres utiče na creva, to se manifestuje na sledeći način:

 • stalni ili periodični bol u stomaku i duž creva
 • osećaj oštrine ili rane zasićenosti
 • gorušica
 • neprijatan ukus u ustima
 • grčevi u stomaku
 • dijareja ili zatvor

Naravno, to kada nervoza utiče na creva se nije problem samo trenutnih simptoma. Svi ovi simptomi mogu dovesti do zapaljenskih promena na sluznici želuca ili čitavog sleda poremećaja u funkcionisanju organizma.

Ukoliko je crevna mikroflora poremećena, proizvodnja hormona serotonina može biti umanjena, što potom utiče na pokretljivost i rad digestivnog trakta. Pošto se serotonin naziva i hormonom sreće, loše raspoloženje i stres takođe može izazvati ove probleme u sistemu za varenje.

Kako nervoza utiče na creva?

Veza između centralnog nervnog sistema i creva formira zatvoren krug. Mozak šalje signale digestivnom traktu da ste pod stresom. U crevima se smanjuje apsorpcija hranljivih materija, smanjuje se brzina protoka enzimskih reaktivnih supstanci što zauzvrat dovodi do kontrakcije mišića u sistemu za varenje i upale, kao i povećane osetljivosti percepcijskih nerava. Ponekad je ovaj signal izuzetno jak. To dovodi i do smanjenja dotoka krvi u digestivni sistem, a sva pražnjenja koja se javljaju u gastrointestinalnom traktu su usporena. Nije slučajno to što se govori da mozak i creva imaju mnogo toga zajedničkog.

Hronični stres je veoma opasan

Naravno, svi smo ponekad posebno nervozni zbog neočekivane situacije, važne prezentacije na poslu ili sličnih dešavanja. Međutim, hroničan stres može biti veoma opasan jer može dovesti do raznih bolesti kao što su:

 • funkcionalna dispepcija želuca (otežano varenje i bol)
 • gastritis ili akutni čirevi na želucu i dvanaestopalačnom crevu
 • sindrom iritabilnog creva
 • funkcionalni poremećaj žučne kese
 • Kronova bolest ili ulcerozni kolitis

Dakle, ukoliko se nalazite u stresnom periodu života i osetite da nervoza utiče na creva obratite se stručnim licima koji vam mogu pomoći kako se ne biste razboleli. Osim toga, veoma je važno da zapamtite jednostavna pravila: nemojte grickati u pokretu, imajte dovoljna sna i dobru ishranu i pijte dovoljno vode.

Tinpixels/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs