Kako upotreba telefona utiče na decu?

by | 15.11.2023
Kako upotreba telefona utiče na decu

U današnjem vremenu, čak i deca jako malog uzrasta ispred sebe imaju telefon i često su izloženi raznim ekranima. Ali vreme je da se zapitamo, kako upotreba telefona utiče na decu? 

Sve češće roditelji daju deci telefone kako bi ih umirili ili obavili neke obaveze. Međutim, kada su deca još mala, da li to ostavlja posledice po njih? Istraživanja su pokazala da posledice mogu uticati na razvoj određenih veština kod deteta.

Upotreba telefona kod dece prouzrokuje probleme u razvoju

Studija objavljena u avgustu u časopisu Američkog medicinskog pedijatarskog udruženja (Journal od the American Medical Association Pediatrics) otkrila je da vreme provedeno ispred ekrana kod male dece može biti povezano sa odloženim razvojem. Nalazi su zasnovani na izveštajima roditelja o vremenu koje deca utiče na korišćenje telefona u dobi od 1 i razvojnim veštinama u uzrastu od 2 i 4 godine. Istraživanje je sprovedeno u grupi od 8000 male dece. 

Jednogodišnjaci koji su bili izloženi ekranu više od 4 sata dnevno pokazali su kašnjenje u komunikaciji i rešavanju problema u dobi između 2 i 4 godine. Takođe, ova deca su imala problema i u razvoju fine motorike i ličnih i društvenih veština u dobi od 2 godine.

Međutim, ovo nije prva studija koja je pokazala vezu između korištenja telefona i zaostajanja u razvoju. Studija (američkog) Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2018. godine, ukazala je na to da su deca koja su provodila više od dva sata ispred ekrana, imala niže rezultate iz testova o jeziku i razmišljanju. Ipak, najporažavajući rezultati su ti da kod dece  koja su provodila više od 7 sati dnevno ispred ekrana, primećeno je stanjenje moždane kore, dela mozga koji se odnosi na kritičko razmišljanje i rasuđivanje. 

Dr Dženifer F. Kros (Dr. Jennifer F. Cross ), pedijatrica i stručnjakinja za pedijatriju za razvoj i ponašanje, istakla je sledeće: “Ako mala deca provode većinu svog vremena ispred I-pada, telefona ili televizora, što je sve veoma zabavno, može biti teško uključiti ih u neelektronske aktivnosti, kao što je igranje s igračkama za posticanje mašte i kreativnost, istraživanje na otvorenom i igranje sa drugom decom kako bi se razvilje odgovarajuće društvene veštine”. 

Kako upotreba telefona utiče na decu u ranom detinjstvu? 

Za decu mlađu od 3 godine, razvoj se odvija ubrzano. Mala deca bi trebalo da uče tako što istražuju svoje okruženje i vide uzor u odraslima. Deca neće učiti o svetu oko sebe tako što će gledati u telefon. Dakle, ova pojava utiče i na njihovu sposobnost da uče nove stvari, ali na njihovu komunikaciju sa drugima i razvoj govornih veština. 

Ono što je takođe veoma važno istaknuti, jeste da dete neće naučiti da slaže blokove tako što će na videu gledati nekoga kako to radi. Deca će to naučiti dodirivanjem blokova, osećanjem teksture i težine različitih materijala i naravno iz iskustva: grešaka i uspeha. 

Kako ističe Dr Dženifer Kros, upotreba telefona utiče i na komunikaciju. Veoma je važno da deca prilikom komunikacije uočavaju izraze lica i reagovanje na drugu osobu, umesto pasivnog slušanja i jednosmerne komunikacije ekrana. U suprotnom bi se mogli susretati sa problemima u ovoj sferi. 

U kom uzrastu je prikladno dati telefone deci?

Prema preporukama Američke akademije za pedijatriju, deca treba da izbegavaju ekran u uzrastu od 18 meseci do 24 meseca. U periodu od 2-5 godina, korišćenje ekrana za decu treba da bude ogrnaičeno na jedan sat i to sa kvalitetnim programom. Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo da gledate edukativne programe zajedno sa decom kako biste mogli da razgovarate sa njim o informacijama koje usvaja.

Osim toga, jasno je da telefoni kod dece izazivaju zavisnost. Dok odrasle osobe razumeju nedostatke njegove prekomerne upotrebe, deca to ne mogu da razluče videći samo zabavnu stranu uređaja. Ukoliko u ovako malom uzrastu postanu zavisni od telefona, imaćete velike poteškoće da to iskorenite. 

Dakle, veoma je važno da ograničite upotrebu telefona, da birate kvalitetne medije za decu, da gledate emisije sa njima, ali i da ograničite upotrebu svog telefona. Deca imitiraju roditelje, pa stoga ako vi provodite puno vremena uz telefon, upravo tako će biti i sa vašom decom. 

Stručnjaci dokazali da prekomerna upotreba telefona ima loš uticaj na spermu

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs