Muzika pomaže u razvoju mozga prevremeno rođenih beba

by | 12.03.2024
Muzika pomaže u razvoju mozga prevremeno rođenih beba

Nova naučna istraživanja pronašla su dokaz da određena muzika kod prevremeno rođenih beba jača njihove neuronske mreže i pomažu u razvoju mozga.

 

U Švajcarskoj, kao iu većini industrijalizovanih zemalja, skoro 1% dece se rađa prevremeno, odnosno pre 32. nedelje trudnoće, što predstavlja oko 800 dece godišnje. Dok im napredak u neonatalnoj medicini sada daje dobre šanse za preživljavanje, ova deca su, međutim, pod visokim rizikom od razvoja neuropsiholoških poremećaja.

Istraživanja o razvoju mozga kod nedonoščadi

Da bi pomogli mozgu ovih krhkih novorođenčadi da se što bolje razvija uprkos stresnom okruženju intenzivne nege, istraživači sa Univerziteta u Ženevi i Univerzitetske bolnice u Ženevi, Švajcarska, predlažu originalno rešenje: Muziku posebno komponovanu za ove bebe.

Rezultati su iznenađujući: medicinska snimanja otkrivaju da neuronske mreže nedonoščadi koja su slušala ovu muziku, a posebno mreža uključena u mnoge senzorne i kognitivne funkcije, razvijaju se mnogo bolje.

Muzika koja pogoduje razvoju mozga kod beba

Ženevski istraživači pošli su od praktične ideje: budući da su nervni deficiti prevremeno rođenih beba uzrokovani, barem delimično, neočekivanim i stresnim stimulansima, kao i nedostatkom stimulusa prilagođenih njihovom stanju, njihovo okruženje treba obogatiti uvođenjem prijatnih stimulusa.

Kako je slušni sistem u ranoj fazi funkcionalan, muzika se pokazala kao dobar kandidat. Ali koja muzika? Naučnici su za tu svrhu angažovali kompozitora Andreasa Volenvajdera, koji je već vodio muzičke projekte sa osetljivom populacijom i koji je pokazao veliko interesovanje za stvaranje muzike pogodne za prevremeno rođenu decu.

Da bi odabrao instrumente pogodne za ove veoma mlade pacijente, Andreas Volenvajder je bebama svirao razne vrste instrumenata, u prisustvu medicinske sestre specijalizovane za negu podrške razvoju. Instrument koji je izazvao najviše reakcija bila je tradicionalan indijska muzika na flauti (punji) – koja se obično izvodi kod plesa kombri.

Funkcionalne veze mozga

Naučnici su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu u mirovanju na sve tri grupe dece. Bez muzike, prevremeno rođene bebe su generalno imale lošiju funkcionalnu povezanost između područja mozga od donošenih beba, što potvrđuje negativan efekat nedonoščadi.

Mreža koja je najviše pogođena je mreža koja otkriva informacije i procenjuje njihovu relevantnost u određenom trenutku, a zatim uspostavlja vezu sa drugim mrežama mozga koje moraju delovati. Ova mreža je neophodna, kako za učenje i obavljanje kognitivnih zadataka, tako i u društvenim odnosima ili emocionalnom upravljanju.

Na intenzivnoj nezi, deca su preplavljena stimulansima koji nisu povezani sa njihovim stanjem: vrata se otvaraju i zatvaraju, aktiviraju se alarmi itd. S druge strane, neuronske mreže dece koja su čula muziku Andreasa Volenvajdera su značajno poboljšane: funkcionalna povezanost između mreže salience i slušnih, senzomotornih, frontalnih, talamusnih i prekuneusnih mreža je zaista povećana, što je rezultiralo organizacijom moždanih mreža sličnije ono kod donošene dece.

 

excentric_01 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs