Naučnici tvrde da paracetamol tokom trudnoće može biti rizičan za fetus

by | 09.04.2024
Naučnici tvrde da paracetamol tokom trudnoće može biti rizičan za fetus

Veliki pregled 25 godina istraživanja otkrio je da paracetamol, popularni lek za ublažavanje bolova i groznice tokom trudnoće treba uzimati sa velikim oprezom.

 

Paracetamol (acetaminofen) se smatra najbezbednijim antipiretikom i blagim do umerenim sredstvom za ublažavanje bolova tokom trudnoće, pod uslovom da se koristi u najmanjoj mogućoj dozi i samo prema preporuci.

Zašto je paracetamol rizičan u trudnoći?

Naučnici sa Univerziteta Masačusets su u svojoj publikaciji spomenuli da buduće majke često zloupotrebljavaju lek, uzimajući paracetamol za razne vrste bolova i ne poštujući dozu. Ovo preti raznim komplikacijama za fetus. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Revievs Endocrinology.

Paracetamol pod lupom naučnika

Da bi dobili više podataka o efektima prekomerne upotrebe acetaminofena, istraživači su pregledali studije o upotrebi leka kod trudnica objavljene od 2995. do 2020. godine. Istraživači su prikupili sve naučne radove, uključujući rezultate testova na životinjama i laboratorijskih eksperimenata, fokusirajući se prvenstveno na 29 opservacionih studija koje su uključivale više od 220.000 žena i njihove dece.

Kao rezultat toga, naučnici su pronašli dokaze da uzimanje paracetamola tokom trudnoće može biti povezano sa poremećajima u razvoju nervnog sistema fetusa, što može dovesti do poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) i poteškoća u ponašanju kod deteta.

Neke studije su procenile doziranje i režime doziranja acetaminofena i sugerisale su povećan rizik od razvojnih poremećaja sa ponovljenom upotrebom lekova protiv bolova tokom trudnoće.

Nekoliko opservacionih studija je takođe pokazalo da postoji povezanost između upotrebe paracetamola tokom trudnoće i abnormalnosti genitourinarnog i reproduktivnog trakta kod dečaka.

„Na osnovu ovih rezultata, verujemo da znamo dovoljno da bismo bili zabrinuti zbog potencijalnih razvojnih rizika povezanih sa prenatalnim izlaganjem acetaminofenu i stoga pozivamo žene da preduzmu mere predostrožnosti“, napisali su autori pregleda.

Alter_photo / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs