Novo istraživanje: Da li neprospavana noć leči depresiju?

by | 10.11.2023
neprospavana noć leči depresiju

Depresija je sve češće psihološko stanje koje se javlja, naročito kod mladih ljudi. Naučnici su odlučili da istraže da li neprospavana noć leči depresiju.

Sigurno se pitate kakve ovo veze ima jedno sa drugim. Međutim, dokazano je da se u toku „neprospavane noći“ proizvodi dopamin koji se naziva i hormon sreće. On na nas utiče na mnogo načina, ali istovremeno budi i interesovanje za život, povećava snagu volje i koncentraciju. Na taj način, u narednih nekoliko dana simptomi depresije se smanjuju.

Da li neprospavana noć leči depresiju?

Originalno otkriće američkih naučnika objavljeno je u časopisu „Neuron“. Kako je ovo jedan najuticajnijih časopisa iz neurobiologije, ovo istraživanje ne treba zanemariti. Naučnici sa Univerziteta Northwestern u SAD-u, sproveli su eksperiment u kom su otkrili da simptomi depresije nestaju nakon samo jedne neprospavane noći. Razlog za to je proizvodnja dopamina – neurotransmitera koji se naziva i hormon sreće. Dopamin takođe povećava snagu volje, inicijativu, koncentraciju, ali i podstiče snagu za život.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, ali ima obećavajuće rezultate

Ono što je zanimljivo jeste da je efekat neprospavane noći i  poboljšanje simptoma depresije trajao nekoliko dana. Međutim, važno je znati da je ovo istraživanje sproveden na miševima. Neurobiološkinja Jevgenija Kozorovitskij (Yevgenia Kozorovitskiy) je sa svojim studentima na univerzitetu odlučila da sprovede ovaj eksperiment proučavajući reakciju određenih delova mozga i ponašanje miševa pri nedostatku sna. Ipak, sličnost ljudskih mehanizama sa mišjim, deluju da će obećavajući rezultati biti i kod ljudi.

Ipak, dobro se naspavajte!

Neprospavana noć leči depresiju i pokazuje dobre razultate samo ako se događa povremeno. Konstantna iscrpljenost ne samo da će pogoršati depresivno stanje, već će imati i druge loše posledice po organizam.

Pored toga, efekat nesanice kao antidepresiva je prolazan. Kako je istakla neurobiološkinja koja je sprovela istraživanje: „Bolje je otići u teretanu ili u šetnju. Ovo novo saznanje je važnije kada je u pitanju terapija koja se propisuje osobi i uparivanje uz pravi antidepresiv“.

U svakom slučaju je dobra vest da postoji pomak u istraživanju ovog polja. Dakle, preostaje nam samo da se strpimo dok se sprovede detaljnije proučavanje ovog problema.

Stručnjaci dokazali da prekomerna upotreba telefona ima loš uticaj na spermu

Snežana Vranić

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs