Nova istraživanja pokazala kako da produžite život: Mala promena u ishrani je ključna

by | 06.12.2023
Nova istraživanja za produžetak života

Nova istraživanja za produžetak života utvrdila su da određene navike mogu dodati nekoliko godina našem životnom dobu.

Stručnjaci su se posvetili istraživanju kako se životni vek može produžiti zahvaljujući promenama u ishrani. Pridržavanje određene ishrane može sprečiti razvoj nezaraznih bolesti i uticati na životni vek je stav koji je dokazala studija objavljena u časopisu Nature Food pre nekoliko dana.

Nova istraživanja za produžetak života ukazuju na važnost ishrane

Zdrava ishrana je tema o kojoj se mnogo govori i naučnici se trude da otkriju šta je to najbolje za naše organizam, a da pritom ne odlazimo iz krajnosti u krajnost. Prema novom istraživanju, životni vek može postati duži za 4 godine ako iz ishrane izbacite slatka pića i kobasice (ili drugo prerađeno meso).

Studija je pokazala da bi 40-godišnji učesnici koji su se pridržavali zdrave ishrane mogli živeti tri godine duže, a oni koji su jeli i najnezdraviju hranu mogli bi da dobiju dodatnih 10 godina samo promenom navika. Međutim, prelazak na zdravu ishranu deluje i na starije ljude i oni bi mogli da produže život za četiri godine.

Šta je poželjno jesti za duži život?

Nova istraživanja za produžetak života, pokazala su da ljudi koji imaju duovečan život imaju umeren unos celih žitarica, voća, ribe i belog mesa. Pored toga, oni su imali visok unod mleka i mlečnih proizvoda, povrća, orašastih plodova i mahunarki. Sa druge strane, ove osobe su imali veoma mali unos jaja, crvenog mesa i slatkih sokova i skoro nikakav unos rafinisanih žitarica i prerađenog mesa.

Kod nekih ispitanika, nezdrav način ishrane nije sadržao ili je sadžao ograničene količine celih žitarica, mlečnih proizvoda, povrća, voća, mahunarki i ribe, ali je zato ishrana bila puna prerađenog mesa, jaja i pića zaslađena šećerom. Upravo ovi ispitanici su tokom istraživanja imala najjveću stopu smrtnosti.

U analizama koje su povezane sa ishranom i polom ispiranika, povezanost sa smrtnosti je bila generalno slično, jedino je belo meso pokazalo veće pozitivne efekte kod ženskog pola.

Dakle, nova istraživanja za produžetak života sugerišu da izbacite prerađeno meso i slatke napitke. Takođe, brinite o tome da ishrana bude raznovrsna i puna mlečnih proizvoda, ribe i celih žitarice.

monkeybusinessimages/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs