Ovo esencijalno povrće svako treba da jede – voleli ga ili ne!

by | 23.03.2024
Ovo esencijalno povrće svako treba da jede - voleli ga ili ne!

Stručnjaci tvrde da ovo esencijalno povrće može smanjiti rizik od raka, nivo  holesterola, visokkrvni pritisak i još mnogo toga. Radi se o samo tri namirnice.

 

Prepuno vitamina, minerala i vlakana, povrće je nesumnjivo kamen temeljac zdravog života. U stvari, poznato je da jedenje više voća i povrća smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, raka i produžava dugovečnost.

Esencijalno povrće za dobro zdravlje

Ali, bilo da je u pitanju ukus, navika u ishrani ili visoka cena nekih svežih opcija, mnogi ljidi ne jedu dovoljno povrća dnevno.

Iako je važno da dobijete preporučenu dnevnu količinu, povrće koje konzumirate takođe može napraviti razliku. Stručnjaci su naveli posebno tri vrste koje su neophodne u ishrani:

1. Esencijalno povrće – prokelj

Prokelj zauzima prvo mesto kada je u pitanju povrće koje je najomraženije u zemlji, ali ovi mali kupusi su neverovatno zdravi.

Osim impresivnog sadržaja vitamina, bogata je antioksidansima. Oni su važni za ljudsko zdravlje jer se suprotstavljaju oksidativnom stresu i stoga smanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2, bolesti srca i demenciju.

Štaviše, klice prokelja takođe mogu smanjiti rizik od raka. Glukozinolati su supstance koje se nalaze u klicama krstatstog povrća poput prokelja.

Nekoliko istraživačkih studija je pokazalo da redovan unos glukozinolata smanjuje rizik od raka creva. Klice su takođe bogate vlaknima i pomažu u obezbeđivanju zdrave funkcije creva, kao i snižavanju holesterola.

Međutim, ne treba preterivati sa količinom jer može izazvati gasove i nadimanje. Osim toga, nemojte preterivati sa klicama ako uzimate razređivače krvi, jer bi velika količina vitamina K u klicama mogla da preokrene efekte protiv zgrušavanja.

Spanać

Još jedno superzvezdno povrće, spanać je prepun esencijalnih minerala poput gvožđa, magnezijuma i vitamina poput vitamina C. Od koristi za zdravlje očiju do držanja upale pod kontrolom, ovo lisnato povrće dolazi sa dugačkom listom zdravstvenih prednosti.

Spanać je bogat nitratima koji su od vitalnog značaja jer pomažu u kontroli krvnog pritiska. Sadrži velike količine antioksidanata koji sprečavaju oksidativni stres i snižavaju krvni pritisak. Smatra se da viši nivoi nitrata štite od raka želuca.

Spanać je takođe bogat vlaknima. Vlakna nam pomažu da se duže osećamo siti, pomažu u kontroli apetita i težine, osiguravaju da hrana prolazi duž GI trakta pravilnom brzinom, podržava funkciju varenja, sprečava zatvor i takođe ometa apsorpciju holesterola. Trebalo bi jesti dve do tri supene kašike kuvanog spanaća dva do tri puta nedeljno.

Patlidžan

Bez obzira na to da li ga volite ili mrzite, patlidžan ima mnoge dijetetske prednosti, dok ne sadrži zasićene masti ili holesterol.

Veoma je bogat vlaknima koja su neophodna za dobro zdravlje creva, varenje i funkciju creva i sprečavaju apsorpciju holesterola iz creva u krvotok.

Patlidžan sadrži velike količine antocijana koji njihovoj koži daju tamnoljubičastu boju. Pokazalo se da konzumiranje dve do tri porcije antocijanina nedeljno smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 323 procenta.

Konzumiranje antocijana takođe može da snizi krvni pritisak i nivoe inflamatornih markera u krvotoku. Antocijanini takođe mogu smanjiti neuralnu upalu u mozgu.

Patlidžan sadrži supstancu zvanu nasunin koja je snažan antioksidans i veruje se da ima svojstva zaštite od raka, kao i da snižava krvni pritisak. Jednom nedeljno poželjno je pojesti 80 g patlidžana.

AmalliaEka / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs