Često zaspite pred televizorom? Evo zašto je to loše za vaše zdravlje

by | 02.02.2024
Spavanje uz televizor

Spavanje uz televizor je često omiljeno kod nekih ljudi. Međutim, spavanje na prigušenom svetlu može da izazove razne zdravstvene probleme.

Naučnici su u studiji koja je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences (Zbornik radova Nacionalne akademije nauka) doveli u vezu spavanje na prigušenom svetlu i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Zašto je spavanje uz televizor problematično?

Pravilni obrasci spavanja, praćenje cirkadijalnog ritma i dovoljno odmora su veoma važni za opšte zdravlje. Međutim, istraživanja su pokazala da je važno i kako spavate. Naučnici napominju da postoje moguće komplikacije kada osoba zaspi pred televizorom ili telefonom jer to može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pa čak i dijabetesa.

Utvrđeno je da izloženost svetlosti sa ekrana televizora ili telefona šteti kardiovaskularnom zdravlju i povećava otpornost na insulin sledećeg jutra.

„Rezultati ove studije pokazuju da samo jedna noć izlaganja umerenom osvetljenju prostorije tokom sna može poremetiti regulaciju glukoze i kardiovaskularno zdravlje, što su faktori rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i metaboličkog sindroma“, objasnio je koautor studije, doktor medicine spavanja na Univerzitetu u Čikagu, Filis Zi (Fillis Zi).

Intenzitet osvetljenja pri spavanju uz televizor nije bitan

Zdravstveni problemi su mogući i pri spavanju na prigušenom osvetljenju i pri jačem svetlu prostorije. Spavanje sa upaljenim svetlima povećava broj otkucaja srca. U tom slučaju, autonomni nervni sistem ostaje aktivan, a to je veoma loše.

Upravo zbog toga, autori studije savetuju i povlačenje zavesa ili roletni noću, kao i pokušaj da se isključe svi izvori svetlosti. Ako svetlo mora biti uključeno, najbolje je izbegavati belo ili plavo svetlo, preferirajući svetlo žute boje.

Kako da poboljšate san?

Da biste poboljšali san, najbolje bi bilo da sklonite telefon ili druge vrste tehnologije sat vremena pre spavanja, a najbolje bi bilo da izbegavate izvore plave svetlosti nakon zalaska sunca. Takođe, ugasite svetla sat ili dva pre spavanja. Najbolje bi bilo da češće provodite vreme napolju, posebno po sunčanom vremenu.

seb_ra/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs