Savet ruske doktorke : Zašto je važno svakodenevno jesti jabuke?

by | 28.03.2024
Savet ruske doktorke : Zašto je važno svakodenevno jesti jabuke?

Doktorka Tatjana Zaljotova navela je nekoliko značajnih zdravstvenih prednosti ovog ploda. Pojasinila je zašto je toliko važno za zdravlje svakodnevno jesti jabuke.

Doktorka Zaljotova je objasnila potrebu da se jede jedna ili dve jabuke dnevno. Ona je rekla da je ovo voće bogat izvor pektina, koji deluje kao prebiotik za creva.

Zašto je važno svakodenevno jesti jabuke?

„Unošenje dovoljnih količina pektina može poboljšati stanje mikroflore. Zdravlje digestivnog sistema, a, prema najnovijim naučnim podacima, zdravlje celog organizma povezano je sa crevnom mikroflorom“, istakla je doktorka.

Vreme je da počnete jesti jabuke

Tatjana Zaletova je dodala da se zahvaljujući vlaknima sadržanim u jabukama stimuliše pokretljivost creva, što sprečava zatvor. Pored toga, prisustvo vlakana u svakodnevnoj ishrani poboljšava odbranu organizma od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa i raka. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da adsorbuje komponente potencijalno opasne za telo, funkcionisanje imunog sistema može da se poboljša.

Ističe da svakodnevna konzumacija vlakana održava ravnotežu normalne mikroflore, što pomaže u prevenciji ili poboljšanju toka inflamatornih bolesti creva.
Doktorka je dodala da jabuke sadrže i polifenole, antioksidanse koje ljudsko telo ne proizvodi.

Zašto su nam potrebni polifenoli?

Polifenoli imaju antioksidativna svojstva, što znači da mogu da pomognu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Osim toga, polifenoli imaju i druge potencijalne koristi za zdravlje, kao što su smanjenje upala, podrška zdravlju srca i mozga, kao i regulacija nivoa šećera u krvi.

Prema rečima specijaliste, uz povećanje konzumiranih polifenola iz hrane, poboljšava se i sposobnost tela da izdrži mnoge negativne ekološke pojave koje ugrožavaju zdravlje, na primer, efekte proizvoda raspadanja ili konzumirane nezdrave hrane.

Pektini smanjuju holesterol

Pektini su vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalaze u ćelijskim zidovima voća, posebno jabuka. Oni imaju sposobnost da formiraju gel kada se kombinuju sa vodom, što je korisno za zgušnjavanje i stabilizaciju hrane. Pektini imaju nekoliko potencijalnih zdravstvenih benefita, uključujući smanjenje nivoa holesterola i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Takođe, pektini mogu da podrže zdravlje digestivnog sistema tako što hrani dobar mikrobiom creva i pomaže u regulaciji crevne funkcije. Jesti jabuke ili konzumirati proizvode od jabuka, poput soka od jabuke ili pekmeza od jabuka, može biti dobar način da se unesu pektini u ishranu

Ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, treba da jedete pečene jabuke.
„Preporučljivo je da konzumirate najrazličitije sorte jabuka koje se uzgajaju u vašem regionu (odnosno, nisu iz uvoza), koje se dugo nisu transportovale i nisu dugo čuvane“, savetuje doktorka.

karandaev / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs