KAMEN U BUBREGU: OPASAN I BOLAN, ALI IZLEČIV

by | 05.12.2017
kamen u bubregu

Naša čitateljka s Altaja otkriva kako se izborila s bolnim bubrežnim kolikama zbog kojih noćima nije mogla da spava. Kako kaže, presudni su bili stari recepti na bazi bilja

Imala sam 30 godina kad sam jedne noći doživela užasno „sevanje ispod pojasa“ – javio se oštar bol u lumbalnom delu s desne strane, a širio se i na područje prepone. Brinulo me je to što sam dobila dijareju, te što me je bolelo kad sam obavljala malu nuždu. Vrtela sam se, tražila najbolji položaj u krevetu, ali nikako nisam pronalazila poziciju u kojoj bi bol popustio, a analgetici nisu pomagali. Morala sam da pozovem hitnu pomoć, koja je dijagnostikovala napad bubrežnih kolika.

KRIVCI SU VODA I KLIMA
Hvala bogu, bol je prestao i sledećeg dana bila sam na pregledu kod urologa. Uradila sam opšte analize krvi i mokraće, magnetnu rezonancu bubrega, intravensku urografiju bubrega, što je potvrdilo preliminarnu dijagnozu: uratno kamenje u bubrezima. Dok je ono još malo, hirurška intervencija nije potrebna, ali morala sam ozbiljno promeniti način života.
Lekar mi je objasnio da su kod nas na Altaju klima i voda takvi da su upravo oni okidač za pojavu bolesti bubrega. U organizmu je prevelika koncentracija soli, što za posledicu ima stvaranje kamenja. Tome se može dodati i nedostatak ultraljubičastog zračenja, odnosno premalo izlaganja suncu.

ODGOVARAJUĆI REŽIM PIĆA, PRE SVEGA

Nisam želela da mi se ponovo jave bubrežne kolike i čvrsto sam rešila da svoje bubrege dovedem u red. Pre svega, treba uvesti odgovarajući režim pića (dva i po litra čiste vode na dan). Dalje, potrebno je pridržavati se dijete u kojoj preovlađuju mlečni i biljni proizvodi kako bi mokraća postala alkalnija, te uzimati vitamin B. Izbacila sam usoljenu i začinjenu hranu, kao i konzervirane i marinirane namirnice, jaka alkoholna pića, kafu, sve vrste mahunarki i so. Meso i ribu jela sam samo dva puta nedeljno. Na mom stolu sada su česti gosti zelene jabuke, grožđe, lubenica, pšenična i ovsena kaša. I jedem redovno, četiri-pet puta na dan. Popila sam dozu lekova koji rastvaraju kamen (koje mi je propisao lekar) i mnogo sam šetala.

POMOGLI SU MI NARODNI RECEPTI

Najveću pomoć u lečenju pružili su mi recepti narodne ruske medicine.
* Delotvorna mešavina: Pomešajte jednake delove grane breze, semena lana, peršuna, ploda šipurka i lista jagode. Dve kašike usitnjene smese stavite u termos, prelijte s pola litra ključale vode i ostavite preko noći. Uzimajte po trećinu-četvrtinu čaše tri do četiri puta na dan. Kura traje dva-tri meseca, zatim sledi pauza od dve nedelje, a potom se kura ponavlja.
* Kamen u bubregu može se lečiti i pomoću mešavine od trave troskota (jedan deo), listova ribizle (dva dela) i jagode (dva dela). Kašiku smeše skuvajte u šolji ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta pa procedite. Uzimajte po dve kašike sat vremena pre jela tri-četiri puta na dan.
* Takođe je korisno lečenje ovsom: Zrna ovsa u ljusci operite, sipajte u termos i prelijte ključalom vodom. Nakon 10–12 sati ovas procedite kroz sito i kašu pojedite za doručak, bez dodatka soli i šećera.
* Odvari od lanenog semena, uve i kore kruške takođe imaju odličan terapeutski efekat.
* Efikasan je i sok od celera (pijte po kašičicu dva do tri puta na dan pre obroka), kao i sok od crne rotkve s medom (sok od jedne rotkve pomešajte s kašikom meda pa uzimajte po kašiku na svaka dva sata).
Prošlo je određeno vreme i bubrezi me više ne brinu. Pomogli su mi upornost i pravilan režim lečenja.

Galina Jegorova, Barnaul

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Foto: wildpixel / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs