4 vežbe disanja za mršavljenje: Radite ih bilo gde

by | 02.01.2024
vežbe disanja za mršavljenje

Višak kilograma je problem koji tereti mnoge. Međutim, nekada i vežbe disanja za mršavljenje mogu biti od velike pomoći ako ih radite pravilno.

Iako ne volimo višak kilograma na svom telu, teško nam pada da se odreknemo omiljene hrane ili da se aktivno bavimo sportom. Međutim, nekada to i nije potrebno da biste došli do željene kilaže. Vežbe disanja takođe mogu biti veoma efikasne.

Kako funkcionišu vežbe disanja za mršavljenje?

Većina zdravstvenih problema proizilazi zbog nepravilnog disanja. Disanje koje nije pravilno lišava osobu kiseonika, zbog čega metabolizam ne radi kako bi trebalo i pojavljuje se energetski nedostatak i problem sa kilažom. Međutim, vežbe disanja za mršavljenje funkcionišu na sledeći način:

  • Povećava se snabdevanje tela kiseonikom. Zahvaljujući tome, metabolizam se poboljšava i dolazi do aktivnog gubitka težine. Celokupan proces doprinosi povećanju energetskog metabolizma i trošenju energije što dalje pozitivno utiče na smanjenje masnih naslaga.
  • Korišćenje abdominalnog disanja igra veliku ulogu. Prosečna osoba diše kroz grudni koš zbog čega se trbušni mišići ne razvijaju, a to za posledicu ima taloženje masti.
  • Poboljšava se cirkulacija krvi u predelu stomaka.
  • Smanjuje se apetit što je veoma značajno za gubitak težine.

Da li postoje kontraindikacije?

Vežbe disanja za mršavljenje su korisne za sve. Međutim, u određenim situacijama je bolje izbegavati njihovo rađenje. U sledećim situacijama je bolje da konsultujete lekara pre nego što počnete da radite vežbe:

  • nakon carskog reza ili druge operacije
  • usled nedavih povreda kičme
  • u slučaju visokog krvnog pritiska
  • kod bolesti kardiovaskularnog i respiratornog sistema

Vežbe disanja za mršavljenje

Glavni set vežbi je zasnovan na drevnim tradicionalnim kineskim tehnikama. One pomažu u smanjenju masnih naslaga. Ukoliko nemate problema sa kilažom, onda se ne morate pridržavati posebne ishrane.

Vežba #1

Lezite na pod ili sedite na stolicu. Važno je da leđa držite uspravno i da su stopala u potpunosti na podu. Noge savijte u kolenima. Udahnite polako i duboko ispravljajući grudi i uvlačeći stomak. Zadržite dah neko vreme (do 10 sekundi), a potom izdahnite i opustite se. Uradite do 50 ponavljanja.

Vežba #2

Sedite na stolicu sa ispravljenim leđima i blago rastavljenim nogama. Stavite laktove na kukove, spojite ruke i naslonite bradu na ruke. U potpunosti se opustite i udahnite kroz nos naprežući trbušne mišiće. Potom izdahnite i u potpunosti se opustite. Ponovite što više puta je moguće.

Vežbe disanja za mršavljenje #3

Izdahnite što je više moguće. Potom polako udahnite duboko i zadržite dah nekoliko sekundi. Potom udahnite koliko možete i potom se ponovo opuštajte izdišući vazduh. Preporučljivo je da ovu vežbu ponavljate nekoliko puta dnevno.

Vežba #4

Sedite na pod sa prekrštenim nogama tako da su vam stopala na suprotnim butinama. Esnu ruku stavite na desno bedro, a levu okrenite dlanom prema plafonu i stavite je na desnu ruku. Stavite vrh jezika na nepce odmah iz gornjih zuba. Tokom prvih 5 minuta dišite polako i glatko pokušavajući da ispraznite um. Nakon dišite 5 minuta normalnim tempom u potpunosti oslobađajući napetost dok izdišete.

Sve vežbe disanja za mršavljenje će biti mnogo efikasnije ako ih radite na svežem vazduhu. Ukoliko ne možete da ih radite napolju, pokušajte da ih radite sa otvorenim prozorom. Glavna svrha rađenja ovih vežbi je obogaćivanje tela kiseonikom.

millann/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs