Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Evo šta valja da se uradi na ovaj dan

by | 04.03.2024
Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Evo šta valja da se uradi na ovaj dan

Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, jedan od važnih pravoslavnih praznika, obeležava se 24. februara po starom kalendaru, odnosno 9. marta po novom kalendaru. U narodu postoje razna verovanja i običaji za ovaj dan.

 

Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja je praznik posvećen sećanju na događaj koji se desio u XI veku, kada su mošti Svetog Jovana ponovo otkrivene u Jerusalimu po nalogu cara Manojla I Komnina.

Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

Prema predanju, Sveti Jovan Krstitelj bio je prorok i preteča Isusa Hrista, čije je rođenje najavio i čije je krštenje u reci Jordanu svedočilo o Hristovoj božanskoj misiji. Njegova hrabra propoved o pokajanju i krštenju privukla je veliki broj sledbenika, uključujući i samog Isusa Hrista.

Nakon mučeničke smrti Svetog Jovana, njegove mošti bile su skrivene kako bi ih zaštitili od progonstva. Međutim, u 9. veku, car Manojlo I Komnin je, navodno, primio viziju u kojoj mu je Bog otkrio gde se nalaze mošti Svetog Jovana. Posle intenzivne potrage, mošti su konačno pronađene i prenete u Carigrad, gde su postavljene u crkvu koja je posvećena svetitelju.

Prvo i srugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja slavi se kao praznik vere, čuda i blagodati Božje. Vernici širom pravoslavnog sveta posebno cene Svetog Jovana Krstitelja kao zaštitnika i posrednika pred Bogom. Tokom praznika, obično se organizuju posebne liturgije i molitve posvećene Svetom Jovanu, a vernici posebno mole za njegovu zaštitu, blagoslov i duhovno vođstvo u svakodnevnom životu.

Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Crkveni običaji

Postoje razni običaji i tradicije koje se vezuju za praznovanje Drugog obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja. Ovi običaji variraju u zavisnosti od regiona i lokalne tradicije, ali neki od njih uključuju:

Posete crkvi

Vernici obično posećuju crkve posvećene Svetom Jovanu Krstitelju kako bi prisustvovali liturgiji i molitvama posvećenim svetitelju.

Paljenje sveća

Vernici često pale sveće u crkvi ili kod kuće kao znak molitve i poštovanja prema Svetom Jovanu.

Molitve za zdravlje

Na ovaj dan, vernici često mole svetitelja za zdravlje i blagoslov, posebno zaštiti od bolesti i nedaća.

Darivanje siromašnima

U duhu hrišćanske dobrote, mnogi vernici koriste ovaj praznik kao priliku da daruju siromašne i potrebite.

Procesije

U nekim mestima organizuju se procesije u čast Svetog Jovana Krstitelja, gde vernici zajedno idu u molitvi i pesmi.

Ovi običaji i tradicije imaju duboko duhovno značenje i pomažu vernicima da se povežu sa svojom verom i duhovnim nasleđem Svetog Jovana Krstitelja.

Narodni običaji

U narodu postoje zanimljivi običaji i verovanja na ovaj dan. Tako postoji verovanje da seovog dana sunce kreće obrnutom putanjom, od severa prema jugu – gde tri puta stane i zaigra.

Postoji određeno verovanje i oko poslova koji smeju ili ne smeju da se rade. Između ostalog, na ovaj dan ne bi trebalo raditi nikakve teške poslove. Posebno je zabranjeno dirati noževe ili neke druge oštre predmete kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

Običaji nalažu da se na ovaj dan posti radi dobrog zdravlja članova porodice i radi čišćenja greha.

Molitva Svetom Jovanu Krstitelju

Krstitelju Hristov, propovedniče pokajanja, ne prezri mene pokajnika, nego, udružen s nebeskim vojnicima, moli se Gospodu za mene nedostojnog, utučenog, nemoćnog i tužnog, zapalog u mnoge nevolje, izmučenog burnim mislima uma mog, jer sam ja pećina zlih dela, te nema kraja mojoj grehovnoj navici. Um je moj prikovan za zemaljske stvari. Šta ću učiniti? Ne znam. I kome da pribegnem, da spasena bude duša moja?

Samo tebi, sveti Jovane, koji si imenjak blagodati, jer znam da si posle Bogorodice najveći između rođenih od žena, jer si se udostojio da dodirneš glavu cara Hrista, jagnjeta božjeg koje uzima greh sveta. Moli njega za moju grešnu dušu, da bar od sada, u jedanaesti čas, ponesem blagi teret, i primim platu sa poslednjima.

O, Krstitelju Hristov, česni Pretečo, poslednji proroče, prvi mučeniče, postnika i pustinjaka nastavniče, učitelju čistote, i prisni druže Hristov, tebe molim, tebi pribegavam, ne odreci mi svoju pomoć, nego me podigni palog mnogim gresima, obnovi mi dušu pokajanjem kao drugim krštenjem, jer si začetnik i jednog i drugog: krštenjem spirajući praroditeljski greh, a pokajanjem očišćujući svako rđavo delo: očisti me oskrnavljenog gresima, i uvedi me tamo gde ništa nečisto ne ulazi, u Carstvo nebesko. Amin!

Nasleđe

I na kraju, praznovanje Drugog obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja podseća nas na važnost svetih tajni vere i nasleđa koje su nam ostavili sveti ljudi poput Svetog Jovana. Njegova hrabra propoved o pokajanju, vera u Boga i posvećenost duhovnom životu i dalje inspirišu vernike širom sveta da slede put Hristov.

steve estvanik / shutterstock.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs