Zašto je gnev greh i kako se izboriti sa besom?

by | 30.01.2024
kako se izboriti sa besom

Svi smo doživeli trenutak kada smo besni. Međutim, veliki broj nas ne zna kako se izboriti sa besom. Evo kako crkva gleda na to.

Prvenstveno je neophodno objasniti da je ljutnja osećanje i ne može biti ispravno ni pogrešno. Međutim, neprikladno i nepravedno izražavanje besa poput nasilnih radnji ili oštećenja imovine je štetno. Takođe, problem nastaje kada čovek stalno živi u gnevu i razdraženosti.

Zašto je gnev greh?

Gnev je jedan od osam glavnih grešnih strasti, a u sebi sadrži i proždrljivost, blud i srebroljublje. Sam gnev je otac tuge, a gnev često nastaje iz nezadovoljstva drugih strasti. Čovek oseća bes kada iz nekog razloga ne dobije ono što je tako strasno želeo.

Gnev može skoro u potpunosti da zauzme osobu, a u ovom slučaju čovek više nije u stanju da joj se odupre i da je kontroliše. Čovek u gnevu potpuno gubi kontrolu nad sobom i teško može da rasuđuje.

Sveti Jovan Kasijan Rimljanin skreće pažnju na tri vrste gneva koji je nepravedan: unutrašnji, spoljašnji i ogorčenost. Ljutnja može ostati u čovekovoj duši, a da se na bilo koji način ne manifestuje spolja. U stanju besa, osoba je sposobna da počini strašna dela uključujući nasilje i zbog toga je veoma važno znati kako se izboriti sa besom. Zbog toga je veoma važno da umemo da kontrolišemo razdražljivu sposobnost svoje duše.

Gnev je koren takvih grehova kao što su mržnja, psovka, zlonamernost, tvrdoglavost, osvetoljubivost, zavist i obmana.

Kako se izboriti sa besom?

Uprkos naizgled munjevitoj spontanosti njenog nastanka, bes zavisi od slobodne volje čoveka. Racionalno slobodna osoba je u stanju da kontroliše svoj bes, inicira, usmerava i određuje njegov intenzitet.

Prvi korak ka izlečenju je da osoba postane svesna svojih osećanja i posednutosti gnevom. Prema Crkvi, potrebno je izbegavanje iritirajućih faktora i situacija, posebno kroz hodočašća i duhe boravke u manastirima, redovnu ispovest i pričešće, čestu molitvu, post i fizički rad. Takođe, potrebno je gnev usmeriti na sam greh, a ne na grešnika. Takođe, razgovor sa duhovnicima i psiholozima je takođe veoma koristan.

Cilj koji pravoslavni vernici teže da postignu jeste da imaju „prosperitetan i miran život“, odnosno smireno raspoloženje duše i tela u odnosu na Boga i svet oko sebe. I zbog toga je neophodno znati kako se izboriti sa besom. Međutim, treba naglasiti da prasvoslavlje ne poziva vernika da potpuno izbaci gnev iz života jer to nije moguće, već poziva vernike da gnev preuzme prirodnu ulogu u duhovnom životu, kao sredstvo beskompromisne borbe protiv grešnih iskušenja.

fizkes/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs