Epilepsija: Narodni biljni recepti pomažu u ublažavanju simptoma

by | 04.03.2024
Epilepsija: Narodni biljni recepti pomažu u ublažavanju simptoma

Epilepsija je bolest koja mora da bude kontrolisana pod lekarskim nadzorom. Kućni lekovi se mogu koristiti samo u kombinaciji sa terapijom lekovima i uz konsultaciju sa lekarom!

 

Pre nekoliko stotina godina ljudi su patili od mnogih bolesti, ali tada medicina nije bila ako razvijena. Zato i danas postoji mnogo biljnih recepata koje iblažavaju razne tegobe. U ovom tekstu uradićemo osvrt na lečenje epilepsije sa narodnim lekovima.

Šta je epilepsija  i kako mogu da se ublaže simptomi?

Epilepsija ili kako je u narodu zovu padavica je poznata od davnina. Uzroci ove bolesti kod odraslih ili dece su različiti, ali u mnogim slučajevima nije u potpunosti shvaćen (idiopatski tip bolesti). Ovo su neki od faktora koji mogu da uzokuju epilepsiju:

 • Genetska predispozicija
 • Povrede glave
 • Infekcije
 • Tumori (ciste, hematomi) mozga

Početak bolesti u detinjstvu može biti povezan čak i sa razvojem mozga (u takvim slučajevima bolest se povlači sama od sebe kada dete dostigne određeni uzrast).

Glavni simptomi su sledeći:

 • Gubitak svesti
 • Grčevi celog tela
 • Nehotično mokrenje
 • Vrištanje
 • Napetost mišića
 • Pena na ustima

Pogoršanje bolesti se javlja kao rezultat uticaja iritirajućih faktora na telo, odnosno okidača kao što su:

 • Jaka svetlost
 • Glasna muzika
 • Stresne situacije
 • Udarci u glavu

Epilepsija: Pomoć narodnih lekova

Važno je shvatiti da ni u kom slučaju ne treba zanemariti odlazak kod lekara i zameniti ga receptima tradicionalne medicine. Kućni lekovi se mogu koristiti samo u kombinaciji sa terapijom lekovima i uz konsultaciju sa lekarom! Zapamtite ovo kao dogmu!

Specijalista iz oblasti neurologije zna da savremena medicina koristi monoterapijski pristup (koristeći samo jedan antikonvulzivni lek) za lečenje epilepsije. Zauzvrat, recepti tradicionalne medicine, pošto nemaju iste nuspojave kao lekovi, mogu se koristiti zajedno sa terapijom lekovima i kombinovati jedni sa drugima. Glavni uslov bilo kog tretmana je da ne šteti pacijentu.

U idealnom slučaju, pacijent treba da da predloge lekaru za dodatne tretmane koristeći metode kućne medicine, a lekar će se složiti ili prilagoditi predloženim receptima.

Najčešći način lečenja epilepsije kod kuće je biljni lek (bilje, decokcije, infuzije itd.). Biljke koje mogu da ublaže epileptične napade su:

Čaj od majcine dušice

U sud izručite kašiku čaja majčine dušice i prelijte to sa 2 dl ključale vode. Poklopite i nakon 10 minuta procedite. Čaj pijte tokom tri nedelje, triput dnevno, pre glavnih obroka. Potom napravite pauzu od 10 dana.

Čaj od origana

Sa 200 ml kljucale vode prelijte kašičicu dobro usitnjenog lista origana, a zatim to poklopite. Nakon pet minuta, procedite čaj i pijte po šolju pola sata pre obroka.

Čaj od kamilice

Iako se smatra da čaj od kamilice može ublažiti simptome epilepsije, osobe koje su na terapiji antiepilepticima trebalo bi da se pre njegovog korišćenja posavetuju s lekarom.

Koren valerijane

Jednu kašićicu korena valerijane prelijte čašom hladne vode, poklopite i ostavite 8 sati da odstoji. Procediti i piti po jednu kašiku tri puta dnevno sat vremena pre obroka. Ova biljka se smatra odličnim sedativom.

Poznato je da sastojci valerijane (odoljena) deluju umirujuće. Budući da se u neželjene
efekte određeni h antiepileptika ubrajaju pospanost i sedacija (smanjena svesnost), postoji mogućnost da dođe do sadejstva sastojaka biljaka i lekova, što kao rezultat može dati prekomernu sedaciju.

To znatno otežava obavljanje uobičajenih životnih aktivnosti. Pre početka korišćenja čaja od valerijane, kao i u slucaju kamilice, neophodno je konsultovati se s lekarom.

Lavanda

Jednu kašičicu lavande prelije šoljom vode, kuvajte tri minuta u ključaloj. Procediti i piti po jenu kašiku pre spavanja. Ovo se praktikuje dve ndelje, a onda se pravi pauza od nedelju dana.

Ulje kikirikija 

Ulje se mućka u ustima 20 minuta, a potom ispljune. Smesa ne sme da se proguta. Mućkanje se radi svako jutro oko sat vremena pre jela. Ova metoda vam omogućava da se oslobodite glavobolje i očistite krv od toksina.

Drugi netradicionalni tretmani

Biljke za epilepsiju su dobro rešenje, ali ne zaboravite da postoje mnoge druge metode koje uključuju:

Kupka

Kupanje kadi s toplom vodom deluje tako umirujuće. U vodu za kupanje može se ubaciti čaj od borovih popoljaka, valerijane i kore vrbe. Dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno.

Akupunktura i akupresura

Što se tiče akupunkture, stimulacija glavnih tačaka odgovornih za nervne impulse smanjiće intenzitet napada, ali neće pomoći da se zauvek rešite bolesti.

Pored toga, postoji tehnika akupresure, koja se može izvoditi samostalno uz prethodno odobrenje lekara koji prisustvuje. Tačka se pritisne na unutrašnjoj strani palca, nasuprot nokt. Mora se masirati u smeru kazaljke na satu, lagano pritiskajući. Ova procedura se mora izvoditi jednom dnevno ne duže od 20 sekundi. Trajanje sesija je tri nedelje.

Aromaterapija

Pored gore opisanih metoda, aromaterapija može pomoći u lečenju i kontroli epileptičkih napada. U drevnim vremenima i srednjem veku, mirisi raznih namirnica i bilja bili su prisutni u bolesničkoj sobi.

Na primer, sveštenstvo je otkrilo lekovita svojstva smirne smole. Ako ga je pacijent inhalirao mesec i po dana, učestalost napada se smanjila.

Miris smirne je takođe korisno udisati da bi se otklonio umor ili neuroze. Miro se može kupiti u crkvama, gde se široko koristi.

Generalno, bolje je koristiti kompleks od nekoliko biljaka (glavna stvar je da ne preterujete). Korisno je udisati mirise sledećih biljaka: mandarina, žalfija, ruzmarin i mirođija.

Keto dijeta

Ovaj tip ishrane pokazao se efikasnim jer podrazumeva unos veće količine masnoća, koje, nakon što se metabolišu, dovode do povećanja kiselosti krvi, što kao krajnji ishod ima smanjeno okidanje i pražnjenje nervnih ćelija u mozgu.

Ipak, ketogenu dijetu prati problem s održivošću na duže staze. Naime, osim povećanog unosa masti, ova dijeta podrazumeva i smanjen unos šecera i proteina, kao i ograničen
unos vode, a to su teško ostvarljivi uslovi, bar kad je reč o deci.

Osim toga, ova ishrana ima ograničenja i zbog potencijalnih  neželjenih pojava, poput
dehidratacije i naglog pada šecera u krvi kod dece.

 

marilyna / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs