Lekovita svojstva kinoe: Odlična je za bezglutensku ishranu i obnovu energije

by | 01.01.2024
Lekovita svojstva kinoe

Kinoa je sve popularnija žitarica kod nas, a za to postoji i dobar razlog. Lekovita svojstva kinoe su raznovrsna i zbog toga je preporučljivo uvrstiti je u ishranu.

Kinoa je egzotična žitarica koja je odnedavno sve zastupljenija kod nas. Iako je to malo poznato, ona je uz kukuruz i krompir bila najvažnija namirnica Indijanaca. Ona je bogat izvor proteina i kalcijuma, a može pomoći i kod šećera u krvi i borbi protiv upala.

Koja su lekovita svojstva kinoe?

Kinoa se od drugih žitarica razlikuje po tome što je ona ogroman izvor proteina. Pored toga, kinoa ima različite vrste aminokiselina, a takođe je i odličan izvor mangana, cinka, gvožđa, bakra, tiamina, riboflavina i vitamina B6. Takođe, proteini u ovoj žitarici su veoma slični mlečnim proteinima i zbog toga je ona poput građevinskog materijala za telo. Ona takođe veoma dugo drži sitim.

Osim toga, ova biljka sadrži dosta lizina koji je neophodan za pravilnu apsorbciju kalcijuma. Ona sadrži i masti, ugljene hidrate i vlakna koja poboljšavaju varenje i neguju crevnu mikrofloru. Ostala lekovita svojstva kinoe su sledeća:

  • pomaže u snižavanju šećera u krvi
  • poboljšava rad metabolizma
  • može pomoći u ublažavanju metaboličkih procesa

KINOA POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Lekovita svojstva kinoe u medicini

Kinoa je veoma korisna kod bolesti koje su sve češće u savremenom svetu kao što su celijakija i Kronova bolest. Kako je za ove bolesti karakteristična netolerancija na gluten, ljudi koji pate od njih mogu bezbedno koristiti kinou.

Takođe, lekovita svojstva kinoe se mogu videti i u odličnom snabdevanju energijom. Veoma je efikasna i ubrzanju oporavka nakon bolesti i operacija.

Kako se kinoa priprema?

Kinoa se može jesti i samostalno ili se može dodati u supu ili salate. Takođe, od nje se pravi i brašno, pa se mogu ispeći pite i hleb. Ukus je poprilično neutralan, tako da će lako preuzeti ukuse začina.

Veoma je važno dobro isprati kinou pre kuvanja jer će inače imati gorak ukus. Najbolje bi bilo da ih mešate tokom kuvanja. Nju možete koristiti i u slatkim i u slanim receptima.

Kako odabrati i čuvati kinou?

Da biste maksimalno iskoristili lekovita svojstva kinoe, trebalo bi da odaberete zrna sa ujednačenom strukturom. Dakle ne bi smelo da bude zgnječenih ili oštećenih semena. Žitarice treba čuvati u staklenoj ili plastičnoj tegli na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Važno je da izbegavate vlažna mesta i mesta sa jakim mirisima jer ih kinoa može preuzeti. Ukoliko je čuvate u dobrim uslovima, kinoa može stajati skladištena i do godinu dana.

Kontraindikacije

Ne treba preterivati sa konzumiranjem kinoe. One sadrže oksalate (oksalnu kiselinu) tako da će prejedanje uzazvati disfunkciju bubrega ili pogoršati giht. Takođe, da bi umesto štetnih, lekovita svojstva kinoe došla do izražaja, pre jela je važno natopiti kinou jer zrno sadrži toksine koji se ispiru tokom prerade.

maksim kulikov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs