Lekovita svojstva leblebije: Poboljšava varenje i odličan je pomoćnik u skidanju kilograma

by | 28.11.2023
Lekovita svojstva leblebije

Leblebija je namirnica koja se često koristi kao grickalica, zamena za meso, ali i u obliku humusa. Ali da li znate za lekovita svojstva leblebije?

Leblebije su veoma bogate namirnice i zbog toga se često koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj ishrani. One obezbeđuju telu dobar izbor proteina i pomažu u prevenciji srčanih i vaskularnih bolesti. Osim što je odlična u borbi protiv anemije i snižavanja krvnog pritisk, ona je veoma korisna i za one koji pate od alergije na gluten.

Lekovita svojstva leblebije

Leblebije su veoma bogat izvor proteina, masti, vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana, kobalta, cinka i vitamin A, B1, B2, B3, C i B6. Ona pored toga ima veoma nizak sadržaj kalorija u poređenju sa drugim mahunarkama i sadrži veliku količinu esencijalnih aminokiselina. Ovi korisni sastojci koje leblebija sadrži mogu pomoći našem organizmu.

Može pomoći da se izgube kilogrami

Leblebija vam može pomoći da se oslobodite viška kilograma zahvaljujući esencijalnim aminokiselinama u svom sastavu. Aminokiseline pomažu da se održava zdrav metabolizam, a biljna vlakna koje sadrže leblebije ispunjavaju probavni trakt i samim tim smanjuju količinu hrane koja se pojede.

Obnavlja oštećenja tkiva u organizmu

Leblebije sadrže aminokiselinu koja se naziva lizin i odgovorna je za regulaciju imunološkog sistema.Ona pomaže telu da proizvodi antitela za napade virusa čime se aktivira ras i regeneracija oštećenih tkiva. Osim toga, vitamini i antioksidanci u leblebiji regulišu ćelijsku aktivnost što je dobro za kožu. Redovno konzumiranje leblebije učiniće kožu glatkom i elastičnom.

Lekovita svojstva leblebije pomažu rad creva

Redovnim konzumiranjem leblebije uspostavlja se redovno pražnjenje creva što je veoma važno za žene u trudnoći i menopauzi kada im probava pati od hormonalnih promena.

Normalizuje krvni pritisak

Korišćenje leblebija snižava sadržaj natrijuma u organizmu što pomaže da se unormali krvni pritisak. Ovo je takođe veoma korisno kod žena za vreme menopauze kada telo gubi estrogen u velikim količinama što može dovesti do hipertenzije.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Biljni proteini pomažu koje sadrži ova namirnice pomaže sportistima da brzo i bezbedno dobiju mišićnu masu. Mangan koji sadrže leblebije jače hrskavicu i zglobna tkiva sportista.

Lekovita svojstva leblebije sprečavaju anemiju

Leblebija sadrži mnogo gvožđa, kalcijuma i fosfora i nadoknađuje vitaminski sastav koštanog tkiva čime jača kosti i štiti ih od preloma. Međutim, gvožđe u leblebiji nadoknađuju nedostatak hemoglobina, a folna kiselina koju sadrži je korisna za trudnice jer utiče na formiranje zdravog nervnog sistema kod bebe.

Pogodna je za celijakičare, dijabetes i alergije na gluten

Ukoliko ne podnosite gluten onda su leblebije odličan način da obezbedite proteine i zdrave spore ugljene hidrate. Međutim, one su odličan izbor i za one koji pate od dijabetesa jer namirnica ima nizak glikemijski indeks i normalizuje nivo šećera u krvi.

Humus od leblebije

Lekovita svojstva leblebije ostaju sadržana i u humusu. On zadržava skoro sva korisna svojstva, a ovo jelo normalizuje i metaboličke procese u organizmu i snižava nivo šećera u krvi i nivo lošeg holesterola. Humus nadoknađuje vitamine A, B, V, K i E. Sa druge strane, magnezijum i natrijum u grickalicama povećavaju otpornost na stres.

Kontraindikacije

Kao i svaka namirnica i leblebija ima nekoliko nuspojava za određena stanja. Kao i sve mahunarke i leblebija povećava stvaranje gasova u crevima. Upravo zbog toge treba da je izbegavaju osobe koje pate od oboljenja:

  • sistema organa za varenje
  • jetre
  • pankreasa
  • sindromom iritabilnog creva
  • čireva
  • upale mokraćne bešike
  • gihta i
  • zapaljenje površinskih vena (tromboflebitis)

Dijeta sa heljdom i kefirom: Savršena kombinacija za zdravlje

margouillatphotos/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs