Namirnice koje snižavaju pritisak: 10 produkata koje treba da uvrstite u ishranu

by | 04.01.2024
Namirnice koje snižavaju pritisak

Trećina stanovništva pati od visokog krvnog pritiska. Veliku ulogu u ovom stanju igra ishrana, pa tako i namirnice koje snižavaju pritisak mogu biti od pomoći.

Hipertenzija ili povišeni krvni pritisak je poremećaj kardiovaskularnog sistema koji izaziva prevremeno starenje i poremećenu cerebralnu cirkulaciju. Savremeno lečenje hipertenzije podrazumeva uzimanje lekova koji opuštaju krvne sudove. Međutim, stalna upotreba ovih lekova može imati štetna dejstva, pa je redovna konzumacija namirnica koje jačaju srce i zidove krvnih sudova bolje rešenja. Međutim, pve namirnice su od pomoći ako isključite loše navike i povećate fizičku aktivnost.

Namirnice koje snižavaju pritisak

Citrusi

Grejpfrut, limun i pomorandže sadrže prirodni kompleks vitamina i minerala koji imaju funkciju da podrže zdravlje srca. Naučnici su otkrili da uključivanje 530-600 g voća u ishranu smanjuje rizik od razvoja hipertenzije. Takođe, prirodni sokovi od pomorandže i grejpfruta su veoma korisni. Međutim, grejpfrut može uticati na određene lekove, pa je neophodno konsultovati se sa lekarom pre njegovog konzumiranja.

Lisnato povrće

Visok sadržaj mikro i makroelemenata u lisnatom povrću ga čini jednim od najvrednijih namirnica za snižavanje krvnog pritiska. Spanać i blitva su posebno bogati kalijumom i magnezijumom. Pored toga, one su izvor antioksidanata, kalijuma, magnezijuma i kalcijuma.

Semenke i orašasti plodovi

Semneke bundeve i lana, čia semenke, pistaći, bademi i orasi imaju visoku koncentraciju vlakana i aminokiseline arginin. On je neophodan za proizvodnju azot-oksida koji je važan za regulaciju krvnog pritiska.

Šargarepa

Šargarepa je veoma zdravo povrće koje ima posebno mesto u ishrani, a spada i u namirnice koje snižavaju pritisak. Odrasla osoba u proseku pojede oko 10 kg šargarepe tokom života. Tokom protekle godine, sprovedena je studija koja je pokazala da konzumiranje 100g dnevno ovog povrća, smanjuje se rizik od hipertenzije za oko 10%.

Paradajz i proizvodi od paradajza

Paradajz ima veoma širok spektar korisnih supstanci uključujući i dovoljnu količinu kalijuma i likopena. Ovaj karotenoidni pigment ima veoma korisna svojstva za kardiovaskularni sistem pošto njegov unos u organizam omogućava snižavanja krvnog pritiska.

Namirnice koje snižavaju pritisak: Jaja

U 2023. godini sprovedena je studija u kojoj je učestvovali 2 349 osoba. Dokazano je da oni koji su jeli 5 ili više jaja nedeljno, imali su za 2,5 mm niži krvni pritisak od onih koji su pojeli manje od pola jajeta u istom vremenskom periodu.

Brokoli

Da biste snizili krvni pritisak, jedan od glavnih pomoćnika je svakako brokoli. Ovo povrće je odličan izvor antioksidanata koji deluju na poboljšanje krvnih sudova i proizvodnju azot-oksida koji je neophodan za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Jogurt

Jogurt takođe spada u namirnice koje snižavaju pritisak. On je bogat izvor kalijuma i kalcijuma. Naučnici su uzeli u obzir 28 studija i potvrdili da konzumiranje 3 porcije mlečnih proizvoda dnevno smanjuje rizik od razvoja hipertenzije za 13%. Preporučljivo je da konzumirate jogurt najmanje 5-6 puta nedeljno radi korekcije, ali i u preventivne svrhe.

JOGURT: SAVRŠENA NEGA ZA KOŽU I KOSU

Krompir

Prečeni krompir u kori sadrži 20% dnevne norme kalijuma, što je više nego u bananama. Međutim, krompir pripremljen i na druge načine je takođe dobar izvor kalijuma. Naučnici su sprovodeći razna istraživanja došli do zaključka da dodavanje krompira u ishranu smanjuje krvni pritisak.

Kivi

Kivi je poznat izvor vitamina C, ali je bogato i drugim korisnim materijama kao što su kalijum, magnezijum, vlakna, polifenoli i antioksidanti. Zahvaljujući ovim supstancama, kivi je takođe veoma koristan za snižavanje krvnog pritiska.

Dakle, namirnice koje snižavaju pritisak su lako dostupne i nema razloga zašto ih ne biste uvrstili u ishranu. One ne samo da će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska, već će pomoći vašem organizmu i na drugim nivoima.

YelenaYemchuk/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs