Recepti s kukuruzom

Kukuruzna zrna koriste se za salate, sosove, zapečena, kao garnirung, u supama, pa čak i u desertima

by | 24.06.2022
kukuruz recepti

Kukuruz je jedna od najstarijih žitarica. Čovečanstvu je poznat već 12.000 godina. Može se nazvati osnovom razvoja drevnih civilizacija Amerike – Inka, Maja i Asteka. Upravo ovom žitaricom hranili su se narodi koji su se brzo razvijali, ona im je davala energiju i neophodan kompleks mikro i makro elemenata. Sada se kukuruz nalazi na stolovima ljudi širom sveta. A ovo zlatno zrno nije samo ukusna i sita hrana već i lekovita biljka. Naime, kukuruz je izbalansiran po sastavu masti, belančevina i ugljenih hidrata, bogat je vlaknima i ne sadrži gluten. Njegova vlakna povoljno utiču na pokretljivost creva, sprečavaju rak, a odsustvo glutena čini ovu biljku maksimalno univerzalnom hranom, bez kontraindikacija koje su svojstvene za pšenicu. Kukuruz je dobar kako za zdrave ljude tako i za one koji pažljivo treba da biraju namirnice. Dijetolozi ga cene i zbog komponenata koje podstiču izbacivanje lošeg holesterola. Ljubitelji masne hrane češće treba da prave jela od kukuruza budući da ona neutrališu neželjeno dejstvo koje na organizam ima masna i pržena hrana, kao i alkoholni napici. Naravno, za pripremu ukusnih i korisnih jela mogu se koristiti sveži i zamrznuti klipovi kukuruza, kao i kukuruzni griz i brašno.

Kukuruzni hleb

Potrebno: 350 g kukuruznog brašna, 100 g pšeničnog ili raženog brašna, dva jaja, 50 g maslaca, 200 ml mleka, kašika kvasca, kašičica sode bikarbone, kašičica soli.

Pre svega zagrejte rernu na 200 stepeni. Plići pleh dimenzija 20×30 cm namažite uljem i obložite papirom za pečenje. U posebnoj posudi sjedinite dve trećine kukuruznog i celu količinu pšeničnog brašna, kvasac, sodu i so. Pažljivo promešajte, dodajte jaja i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Dodajte preostalo kukuruzno brašno, maslac i mleko. Promešajte, sipajte u pleh i pecite oko pola sata.

Pročitajte i… Hleb bez glutena – napravite sami

Makaroni s kukuruzom

Potrebno: 300 g makarona, 200 g mlevenog mesa, glavica luka, 300 g konzerviranog kukuruza, začini i so po ukusu.

Skuvajte makarone. Odvojeno izdinstajte meso sa sitno iseckanim lukom i začinima. Pomešajte makarone i meso u posebnom plehu podmazanom uljem i dodajte kukuruz. Pecite nekoliko minuta pa poklopite i ostavite u isključenoj rerni još pet minuta.

Pogačice s kukuruznim brašnom

Potrebno: 75 g kukuruznog brašna, 120 g zamrznutog kukuruza, jedno jaje, pola glavice luka, 100 ml mleka, 100 ml masnije pavlake, 25 g sira, dve kašike biljnog ulja.

Prosejte brašno, dodajte jaje, mleko i pavlaku. Zamesite testo, dodajte kukuruz, iseckan luk i izrendan sir. Zagrejte tiganj, sipajte biljno ulje i pecite kao palačinke.

Krem supa od kukuruza

Potrebno: dva klipa kukuruza, dve čaše vode, dve čaše mleka, čaša pavlake, glavica luka, kašika brašna, kašika maslaca, veza zelenog luka, so, mleveni biber i muskatni orah po ukusu.

Skuvajte kukuruz, odvojte zrna i sameljite ih na mašini za meso. Crni luk sitno iseckajte pa izdinstajte s maslacem i brašnom. U šerpu stavite prženi luk, kukuruz, začinite solju, biberom i muskatnim orahom, sipajte mleko i pavlaku pa pustite da to proključa. Pre iznošenja na sto pospite sitno seckanim zelenim lukom.

Pročitajte i… Recepti za krem supe

Zapečeni kukuruz

Potrebno: 500 g zrna svežeg kukuruza, glavica luka, jedna slatka paprika, tri čena belog luka, jedno jaje, tri kašike brašna, maslinovo ulje, so, biber i šećer po ukusu.

Luk i slatku papriku očistite, sitno iseckajte, pržite na maslinovom ulju dok ne omekšaju pa dodajte beli luk. Zrna skuvanog kukuruza sameljite u blenderu. Umutite jaje, dodajte brašno, povrće i kukuruzni pire. Dobro promešajte. Posolite, pobiberite i dodajte malo šećera. Pleh namažite uljem i u njega sipajte mešavinu. Pecite u rerni 40 minuta na 200 stepeni.

 

 

Foto: larik_malasha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs