Ren kao lek čisti disajne puteve i štiti od karijesa

by | 27.12.2023
Ren kao lek

Ren kao lek je najpoznatiji po svojim lekovitim svojstvima za respiratorni sistem. Najčešće se jede podzemni deo biljke, ali se ponekad koristi i njegov list.

Ren pripada porodici kupusa, a on ima niz korisnih svojstava. On aktivira metaboličke procese u telu i stimuliše imuni sistem. Ima ljut, oštar ukus, ali se od njega spremaju i ukusni sosovi i prelivi. Međutim, on ima i neke kontraindikacije tako da nije pogodan za sve.

Za šta se sve koristi ren kao lek?

Ren je bogat flavonoidima i kampesterolom, a zbog fitoncida koje sadrži, ren se često naziva i prirodnim antibiotikom. On sadrži vitamine C, B1, B2,B6, B9, cink, bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe, silicijum i mangan. Ren je koristan samo ako se konzumira svež. U roku od 7-10 dana nakon obrade, njegova svojstva postaju manje izražena. On je veoma efikasan za nekoliko stanja.

Antikancerogena svojstva

Ren kao lek sadrži izoticijanat i glukozinolat koji štite organizam od ćelija raka. Ova jedinjenja inhibiraju rast i razvoj ćelija raka. Takođe, sinergin koji ren sadrži deluje antioksidativno i čisti telo od oštećenih ćelija izazvanih slobodnim radikalima.

Ima antibakterijska svojstva

Ren ima antibakterijska svojstva zbog alil izotiocijanata. Ovo je ulje koje se oslabađa kada se preseče koren rena, a nekoliko istraživanja je pokazalo da je ren efikasan u borbi protiv različitih bakterija, uključujući E. Coli.

Poboljšava funkcionisanje respiratornog sistema

Ren izaziva peckanje u nosu i grlu, a to se događa jer je veoma povoljan za raspiratorni sistem. On se može koristiti kod prehlade, problema sa disanjem ili kod začepljenog nosa.

Ren kao lek ima antioksidativna svojstva

Ren kao lek sadrži i fito jedinjenja i antioksidante koji su neophodni za zdravo funkcionisanje organizma. Takođe, antioksidanti koje sadrži ren imaju sposobnost da eliminišu rizik od mutacija ćelija koje izazivaju različite bolesti.

Veoma je efikasan kod genitourinarnih infekcija

Antibiotska svojstva rena mogu biti veoma efikasna i kod infekcija genitourinarnog sistema. Ren sadrži sinigrin koji ima diuretički efekat i smanjuje rizik od zadržavanja vode što može izazvati niz infekcija.

Ostala lekovita svojstva rena

Pored nabrojanog, ren ima još nekoliko korisnih svojstava:

  • ima antiseptička svojstva i pomaže u uništavanju mikroba
  • povećava lučenje želudačnog soka i poboljšava apetit
  • poboljšava rad jetre i bubrega
  • ren je prirodni afrodizijak
  • poboljšava funkcionalnost zglobova
  • ren kao lek štiti od karijesa
  • poboljšava stanje kože

Kontraindikacije

Ren kao lek ipak može naneti i štetu u određenim situacijama. Prvenstveno, veoma je važno da ne preterujete sa konzumiranjem rena. Preporučena doza je pola kašičice-kašičica rena u tri doze. To je oko 3-5 g. U suprotnom, on može izazvati niz neželjenih dejstava. Takođe, njega ne treba da vati deci mlađoj od 4 godine ni trudnicama i dojiljama.

Ren može pogoršati čir na želucu i upalne bolesti creva, pa se ne preporučuje ukoliko postoji oštećenje sluzokože organa za varenje. On takođe može loše uticati na štitnu žlezdu i pojačati hipotireozu. On takođe može uticati na protok urina i izazvati određene bolesti bubrega. Ukoliko pijete lekove, obavezno se konsultujte sa lekarom pre korišćenja jer on može izazvati opekotine sluzokože želuca ako se koristi uz lekove ili se preteruje u dozi.

eskymaks/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs