Sledite ova pravila ukoliko želite da imate dobro i zdravo varenje

by | 27.03.2024
Sledite ova pravila ukoliko želite da imate dobro i zdravo varenje

Za zdravo varenje važno je da organizam apsorbuje hranu. Da biste u potpunosti apsorbovali hranljive materije, trebalo bi da se pridržavate određenih pravila. Saznajte o čemu se radi.

 

Mnogo ljudi doživelo je razne tegobe s varenjem. Međutim, nutricionisti tvrde da to može da se izbegne ukoliko se pridržavate određenih pravila. Čitajte dalje da biste saznali koja su to zlata vredni saveti:

Osnovna pravila za dobro varenje

Doručak i ručak treba da budu takvi da vas zasite na više sati. Večera se može izostaviti ili možete jesti integralne žitarice ili povrće. Jedenje dva obroka dnevno daje telu najbolju priliku da se oporavi od procesa varenja.

Važno je da između obroka treba da prođe najmanje 5 sati. Ne menjajte vreme obroka, održavajte ga redovnim. Nemojte piti tečnost tokom obroka ( vodu, čaj i sl.).

Temeljno žvaćite hranu. Naime, nivo šećera u krvi kod onih koji jedu brzo variraju više nego kod onih koji jedu sporo, temeljno žvaćući hranu.

Pijte dovoljno vode između obroka. Za većinu ljudi, ovo je u proseku 6-8 čaša dnevno. Pijte vodu ne pre 15-30 minuta pre jela, a nastavite da pijete 1,5-2 sata nakon jela. Kao opšte pravilo, što manje tečnosti uzimate uz obroke, to bolje.

Pravila za dobeo varenje: Izbegavajte ovu hranu

Šećer

Beli, smeđi ili sirovi šećer; fruktozu, med (dijabetičari i osobe koje pate od hipoglikemije ne treba da koriste bilo koju vrstu meda), sirupe, džemove, želee, konzerve i druge proizvode koji sadrže šećer.

Peciva

Pite, kolači, bilo koji zaslađeni deserti ili želei. Naučite da pravite sopstvene zdrave pite i peciva bez upotrebe konzervanasa koji se koriste u mnogim pecivima koje možete da nađete u marketima.

Sir

Sir nije najbolja hrana. Tokom varenja sira formiraju se amini, amonijak, masne kiseline (maslačna, kapronska, kaprilna, mlečna itd.) koje izazivaju iritaciju gastrointestinalnog trakta.

Tiramin, jedan od toksičnih amina, može izazvati glavobolju. Neki amini mogu da reaguju sa nitratima prisutnim u gastrointestinalnom traktu i formiraju nitrozamin, koji izaziva rak. Intolerancija na laktozu, glavni ugljeni hidrat koji se nalazi u siru i mleku, najčešća je osetljivost na hranu.

Sirilo se koristi u sirenju mleka za pravljenje sira. Većina sirila se dobija iz želudačne sluznice teladi, jaradi ili svinja, a veoma mali procenat dolazi iz biljnih izvora.

Rafinisana zrna

Beli hleb, kiflice, krekeri, mafini, kolači, testenina, špageti, beli pirinač, zaslađeno kukuruzno brašno, pšenična kaša i drugi proizvodi od rafinisanih žitarica. Prednost dajte integralnom brašnu – možete ga pomešati s belim brašnom.

Krekeri, kolači i kolačići su nezdravi zbog prisustva sode bikarbone ili praška za pecivo, jaja, mleka, aroma, boja i šećera. Sami možete napraviti zdravije opcije ovih namirniva.

Piće sa kofeinom

Kafa, čaj, slatka enegretska i gazirana pića trebalo bi izbegavati. Kofein (i nikotin) su prepoznati kao uzročnici hipoglikemije i drugih problema. Mogu da dovedu do problema sa spavanjem i gastrointestinalnog trakta, anksioznosti i hiperaktivnosti, gubitka kalcijuma u ​​urinu i drugih problema.

Kafa i čaj ometaju apsorpciju ne-hem gvožđa. Kafu je pametnije zameniti cikorijom ili sladom; kakao – rogač; čaj – sveže ceđenim sokovima.

Ostalo

Mnogi začini mogu izazvati mentalna oštećenja i lošu koncentraciju. Sirće izaziva iritaciju nervnog sistema i telesnih tkiva. Treba izbegavati svu hranu pripremljenu sa sirćetom, kao i senf, kečap, sos od ljute paprike i komercijalni majonez.

Budite mudri u izboru hrane. Neka ona „radi“ za vaše zdravlje i blagostanje.

Tijana87 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs