Giardia kod ljudi: Rešite se parazita prirodnim putem

by | 02.11.2023
Giardia kod ljudi

Giardia se često javlja kod naših ljubimaca poput mačaka i pasa. Međutim, giardia kod ljudi takođe postoji i to je parazit koji ima oko 10 do 20% dece i do 10% odraslih širom sveta.

Giardia je parazit koji se sve češće javlja. On se prenosi lošom higijenom ruku, vodom ili hranom, a izaziva probleme u digestivnom traktu. U ozbiljnijim situacijama, može izazvati i probleme sa žuči i pankreasom. Srećom, on se lako leči, a borbu protiv parazita možete pojačati prirodnim sredstvima.

Giardia kod ljudi: Šta je to?

Giardia je parazit koji može biti vegetativnog i u tom slučaju  uglavnom živi u dvanaestopalačnom crevu, ali može dospeti u jetru i žuč. Međutim, parazit može biti i cističnog oblika i tada se nastanjuje u donjem delu tankog creva i u debelom crevu čime dolaze u izmet. Problematična stanja u organizmu izaziva vegetatitvna forma, dok cistični oblici prenose zarazu.

Simptomi giardie

Često je veoma teško uočiti simptome giardie u početnim fazama. Prisustvo parazita postaje primetno u poodmakloj zarazi. Simptomi mogu biti različiti, ali svi zahtevaju vašu brigu.

  • Upala želuca koja se manifestuje gorušicom i podrigivanjem
  • Upala dvanaestoalačnog creva koju možete prepoznati po osećaju težine na levoj strani ispod rebara i iznad pupka
  • Upala tankog creva koja se manifestuje dijarejom (3-5 puta dnevno) i jakim bolom u gornjem delu stomaka
  • U slučaju duge bolesti, dolazi i do upale debelog creva. Nju ćete prepoznati po nadimanju, težini u crevima, bol u donjem delu stomaka i sluz u stolici.
  • Poremećaji u bilijarnom traktu koji ćete prepoznati po bolu u gornjem desnom delu stomaka.
  • Povišena temperatura
  • Alergijski osip
  • Bolovi u zglobovima
  • Slabost i umor
  • Parazit takođe može uticati na endokrini i kardiovaskularni sistem

Giardia kod ljudi: Lečenje prirodnim putem

Dijagnoza se postavlja analizom stolice u kome se vidi velika količina cističnog oblika parazita. Naravno, ovo sve morate učiniti uz konsultaciju lekara. Ipak, postoje određeni prirodni sastojci koji mogu pomoći u borbi sa parazitom.

Kokos

Ovo je veoma efikasan lek u borbi protiv parazita kod dece. Uzmite kokos i otvorite ga. Mleko sipajte u staklenu posudu. Unutrašnjost kokosovog oraha izrendajte, a potom pomešajte sa mlekom. Čuvajte u frižideru ne duže od 2 dana. Dete bi trebalo da uzima 1 kašičicu pre obroka tokom nedelju dana, a potom treba napaviti pauzu od dve nedelje.

Laneno seme i karanfilići

Uzmite laneno seme i karanfiliće u razmeri 10:1. Sameljite smesu. Lek možete dodati u hranu ili uzimati samostalno nekoliko kašikica. Osoba koja ima oko 70 kg treba da uzima 25 g leka dnevno.

Lek treba da uzimate naizmenično. Uzimajte ga tri dana, a potom napravite pauzu u istom trajanju. Vreme lečenja je mesec dana.

Simptomi toksoplazmoze: Parazitsko oboljenje koje nam mogu preneti mačke

Snežana Vranić

Mizina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs