Prirodni lekovi za giht: Obloge, masti i decokcije ublažavaju bolne tegobe

by | 06.12.2023
Prirodni lekovi za giht

Giht je veoma bolno i neprijatno stanje i ljudi uvek traže načine kako da olakšaju neprijatne simptome. Prirodni lekovi za giht mogu biti od pomoći.

Giht je veoma često stanje, a kako se za njega zna vekovima, postoji niz lekova u narodnoj i tradicionalnoj medicini koji ublažavaju bolove i pomažu kod smanjenja mokraćne soli u krvi. Neophodno je da se pridržavate propisanih doza.

Šta je giht?

Giht je upalno stanje zglobova koje se razvija kod ljudi koji pate od visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Bolovi u zglobovima se javljaju zbog povećanih naslaga soli. Karakteristični simptomi gihta su:

  • oticanje zglobova
  • crvena boja problematičnih područja
  • jak bol čak i prilikom laganog dodira
  • povećanje temperature u bolnim oblastima
  • zadebljanje kod zglobova
  • nepokretnost zglobova

Giht se može javiti iz genetskih razloga, zbog hormonskih poremećaja, loše ishrane, uzimanja lekova i metaboličkih poremećaja. Pored korišćenja prirodnih lekova za giht, veoma je važno i korigovati ishranu.

Nepravilna ishrana kod gihta pogoršava bol

Prirodni lekovi za giht

Tradicionalna medicina nudi mnogo recepata za lečenje gihta uključujući i spoljne masti, decokcije, losione, obloge, kupke i tinkture za napitke koji deluju iznutra.

Obloge

Prirodni lekovi za giht se mogu koristiti kao obloge koje će izvući bol i doneti olakšanje u obolelim zglobovima.

So i med

Ova kombinacija može biti veoma efikasna u uklanjanju tegoba ljudi koji pate od gihta. Pomešajte jednake količine meda i soli i nanesite debeli sloj na meku krpu. Obmotajte bolna područja, prekrijte folijom za hranu i pokrijte toplom odećom. Ostavite da odstoji preko noći i ponavljajte proces 15 dana.

Prirodni lekovi za giht: Kamilica i zova

Kamilica i zova u vidu obloga mogu smanjiti bol i otok. Prokuvajte 250 ml vode i prelijte pola čaše suvih cvetova kamilice i zove. Zatvorite posudu i ostavite da odstoji pola sata. Izvucite cvetove i travu i umotajte je u platnenu tkaninu. Lečite nedelju dana.

List kupusa i med

Kupus je veoma dobar za ublažavanje bolova. Probušite ga na nekoliko mesta viljuškom i ubacite u vrelu vodu na minut. Nanesite med na bolno mesto, a potom stavite i listove kupusa.

Masti

Masti takođe mogu biti veoma efikasne kao prirodni lekovi za giht.

Maslac sa pivom

Prokuvajte 200 g maslaca i dobijenu penu kombinujte sa 100 g piva i 50 g ulja kamfora. Kuvajte rastvor 2-3 minuta i nanosite tri puta dnevno.

Jabukovo sirće i žumance

Jednu kašiku nerazređenog jabukovog sirćeta pomešajte sa jednim sirovim žumancetom. Umutite dok ne dobije gustinu i mazati tokom celog dana. Mast držati na hladnom.

Decokcije

Decokcije se uzimaju oralno i veoma su efikasne kao prirodni lekovi za giht. One se jednostavno pravo od lako dostupnih sastojaka.

Jabuke

Uzmite pet-šest jabuka i sa korom isecite na kriške. Stavite i u 1,5 litar ključale vode i kuvajte 10 minuta. Ostavite na toplom mestu pet sati. Uzimajte jednu čašu pića pre jela.

Limun i beli luk

Uzmite 4 limuna i 3 glavice belog luka. Sameljite ih i pomešajte sa dve čaše prokuvane vode. Ostavite da odstoji preko noći i procedite. Uzimajte 2 supene kašike ujutro na prazan stomak.

Lovorov list

Uzmite 20 g lovorovog lista, prokuvajte sa dve čaše vode i ostavite da odstoji 3 sata. Pijte u malim gutljajima svaka 2-3 sata.

Celer

Sameljite koren celera i poparite u 1,5 litar vode. Poklopite i ostavite da odstoji četiri sata, a potom procedite. Uzimajte 2 supene kašike ujutro na prazan stomak.

Decokcije za smanjenje nivoa mokraćne kiseline u organizmu

Prirodni lekovi za giht mogu pomoći svojim delovanjem i tako što će pomoći da smanji nivo mokraćne kiseline u organizmu.

  • Listovi breze
    Dve kapike iseckanog lišća sipajte u 0,4 dcl vode.Kuvajte 10-15 minuta i ostavite da se ohladi. Uzimajte supenu kašiku tokom obroka 20 dana.
  • Ovsena kaša
    Jednu šolju ovsenih zrna skuvajte u jednom litru vode (15-20 minuta). Dobro procedite i dodajte 2 šolje mleka.Vratite na laganu vatru 3-5 minuta. Pijte čašu tri puta dnevno tokom dana.
  • Pirinač 
    Nekoliko puta temeljno isperite 3 supene kašike zrna i prelijte vodom. Ostavite da odstoji 6-8 sati. Ponovo isperite, a potom dovedite do ključanja i uklonite sa vatre. Ponovo isperite i ponovite proces još 3 puta. Nakon konzumiranja bez dodavanja soli i ulja, nemojte jesti ni konzumirati tečnost narednih 5 sati. Koristite sedam dana i ponovite nakon mesec dana.
  • Čaj od kamilice
    Jednu kašičicu sušene kamilice prelijte ključalom vodom. Sačekajte 20 minuta i čaj je spreman.
  • Odvar od crnog luka 
    Tri ili četiri glavice crnog luka sa ljuskom ubacite u 1,5 litara vode. Kuvajte dok ne omekša i uzimajte jednu čašu pre jela.

 

Nature/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs