
Мoćna lubenica – ništa se ne baca!
Jeste li znali da su meso, kora i semenke lubenice izuzetno korisni?
pročitaj jošPivo od đumbira je gaziran sladunjav napitak, s blagom aromom ovog začina. Rusi ga piju u čistom obliku ili kao dodatak alkoholnim koktelima. Naravno, o lekovitom dejstvu piva od đumbira možemo govoriti samo ukoliko je reč o bezalkoholnoj varijanti.
Ovaj napitak pomaže u slučaju prehlade i drugih upalnih procesa, budući da mu je glavni sastojak đumbir – poznat po vrlo lekovitim svojstvima. U sastav ovog korisnog začina ulaze velike količine vitamina i minerala, poput magnezijuma, fosfora, silicijuma, kalijuma, kalcijuma i vitamin C.
Đumbir imai analgetičko, antiinflamatorno i smirujuće dejstvo, a blagotvorno deluje i na probavni sistem. Rečju, u pitanju je pravi prirodni lek.
Budući da ima i antibakterijsko dejstvo, đumbir vam može pomoći i da se oslobodite parazita u crevima. Takođe, zahvaljujući amino-kiselinama koje sadrži, normalizovaće vam nivo holesterola i eliminisati štetan uticaj disbakterioze. Dokazano je da đumbir ubrzava procese metabolizma, stoga je njegova upotreba od velike koristi i tokom dijeta za mršavljenje.
NAPOMENA: Postoje i određene kontraindikacije kad je reč o korišćenju piva od đumbira. Naime, ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe s niskim krvnim pritiskom, niti oni koji imaju već dijagnostikovan čir na želucu ili upalu žučne kese. Ovaj napitak trebalo bi da izbegavaju i osobe s krkhim kapilarima i sklonošću ka krvarenju različitih lokalizacija. Takođe, ne preporučuje se njegova upotreba u drugom i trećem kvartalu trudnoće, a ni tokom dojenja.
Da biste pripremili pivo od đumbira u kućnim uslovima, trebaće vam 150 g korena đumbira, četiri kašike šećera, tri limuna, tri litra gazirane vode i listići sveže nane, po ukusu. Svež đumbirov koren oljuštite i narendajte, a zatim ga pomešajte sa šećerom. Očistite limun od kore i sameljite ga u sokovniku. Dobijeni sok dodajte đumbiru, a zatim dobijenu smesu prelijte gaziranom vodom. Dobijeno pivo treba da odstoji desetak minuta. Zatim ga procedite, sipajte u čaše i ukrasite listovima sveže nane. Živeli – i prijatno!
DUPLO DOBRO
Kombinacija đumbira s limunom donosi telu dvosturku korist!
”Pre nekoliko godina obratila sam se travarki zbog stomačnih tegoba i problema sa želucom, a ona mi je preporučila lečenje koje sam uspešno završila. Pored biljne mešavine koju mi je dala, posavetovala me je da uvek osluškujem sebe i obraćam pažnju na rad creva. Poučena svojim iskustvom, predložila mi je da jednom godišnje primenjujem terapiju za zdravlje zasnovanu na đumbirovom ulju. Ono eliminiše upalne procese, smanjuje fermentaciju u crevima, normalizuje stolicu i sprečava nadimanje.”
Tatjana Mihenko, Omsk
Četiri kašike đumbirovog korena u prahu stavite u staklenu teglu i pomešajte sa 150 g otopljenog maslaca. Ove dve komponente mešajte sve dok se smesa ne ujednači i ne postane sasvim glatka (đumbir u prahu možete i sami pripremiti: osušen i očišćen koren sameljite u mlinu za kafu). Čvrsto zatvorite teglu i ostavite je da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider. Sledećeg dana možete početi s lečenjem.
Dobijeni preparat trebalo bi da uzimate jednom dnevno (ujutru na prazan stomak), po šemi:
dan |
1 |
2 |
3 |
4 |
5–8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
broj kašičica |
0,5 |
1 |
1,5 |
2 |
2,5 |
2 |
1,5 |
1 |
0,5 |
Sledeću kuru sprovedite nakon godinu dana.
Već posle prve kure đumbirovim uljem biće vam mnogi bolje. Primetićete poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja – na kraju krajeva, od rada creva zavisi i opšte stanje organizma, kao i njegova otpornost. Svaki poremećaj u radu creva može biti uzrok taloženja naslaga soli, metaboličkih poremećaja, stvaranja masnih naslaga i drugih problema.
Pročitajte i… Hmelj – i pekar i lekar
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još