crna zova
10.05.2022 Priroda

Prirodno lečenje zatvora

Jednokratni problemi sa stolicom sigurno su se dešavali svakome. Korekcija ishrane i povećanje fizičke aktivnosti pomažu da se izborimo s njima. Problem je složeniji kod onih koji pate od hroničnog zatvora. Tu se ne može proći bez lečenja. Ali, mi ne govorimo o lekovima, nego o ruskim narodnim sredstvima.

Piše: Irina Lirnjecka, travarka, Kijev

KORA KRUŠINE

Savetujem da ujutru, dok još niste ustali, uradite nekoliko serija vežbi “bicikl” i “makaze”, a zatim da privučete uz stomak prvo jedno, a onda drugo koleno. Potom ustanite i popijte čašu tople vode. Posle sat vremena možete doručkovati. U drugoj polovini dana prošetajte na svežem vazduhu najmanje sat – sat i po. A dva sata pred spavanje popijte pola čaše odvara od kore krušine. Pravi se ovako: dve kašike suve sirovine prelijte sa 200 ml vrele vode. Kuvajte poklopljeno na vodenoj pari pola sata. Zatim procedite i po potrebi dopunite ključalom vodom do prvobitne zapremine. Čuvajte na hladnom. Kura traje najviše nedelju dana.

Pročitajte i… Kora krušine – blagodet za creva

CRNA ZOVA

Možete probati i ovaj recept: sveže ili zamrznute bobice crne zove pospite šećerom u slojevima (red bobica, red šećera) u staklenoj tegli i ostavite da to odstoji na osunčanom mestu 24 sata, a zatim sklonite u frižider. Posle nedelju dana možete odliti sok i piti po kašiku pre jela, s čašom vode. Zova nije samo odlično sredstvo protiv zatvora nego i fantastičan biostimulans. Ovakvim lečenjem nateraćete i creva da rade i generalno ćete ojačati organizam. Kura traje tri dana.

Samo je crna zova lekovita. Sve druge vrste su najjači otrov!

TROSKOT

Još jedan odvar efikasan je protiv zatvora. Dve-tri kašike isitnjene suve trave troskota (lat. Polygonum aviculare) prelijte s pola litra vode, pustite da proključa pa ostavite da se ohladi. Procedite i popijte celu količinu za dan, podeljeno u nekoliko doza. Pijte pola sata pre jela ili pola sata posle obroka. Kura traje najduže nedelju dana, ali obično je dovoljno dva do četiri dana da se stolica uspostavi.

Moguće su individualne kontraindikacije. Pre primene obavezno se posavetujte s lekarom.

 

Pročitajte i… Biljke za prvu pomoć

 

 

 

 

 

 

Foto: zetat / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

još iz kategorije