Čajevi za alergije koji mogu da ublaže kijanje, suzenje očiju i svrab

by | 31.03.2024
Čajevi za alergije koji mogu da ublaže kijanje, suzenje očiju i svrab

Čajevi za alergije može biti prirodna alternativa za ublažavanje simptoma. Trava, drveće, korov i cvetne biljke oslobađaju alergene koji mogu izazvati različite simptome.

Da biste ublažili nelagodnost ovih simptoma izazvanih prolećnim alergijama, određene biljke i čajevi poput zelenog čaja i čaja od koprive sadrže antihistaminike i mogu vam pomoći da ublažite tegobe.

Čajevi za alergije pomaže u ublažavanju simptoma

Alergijski rinitis, takođe poznat kao peludna groznica, razvija se kada imuni sistem tela prepozna i preterano reaguje na nešto u okruženju što obično ne izaziva probleme kod većine ljudi. Može biti sezonski ili višegodišnji. Simptomi polenske groznice mogu uključivati:

  • Umor zbog smanjenja kvaliteta sna zbog nazalne kongestije
  • Svrab očiju, nosa, usta i kože
  • Kijavica
  • Zapušen nos
  • Osip

Čajevi za alergije kao prirodno rešenje

Bilje i čajevi su među mnogim komplementarnim i alternativnim terapijama koje mogu pomoći. Pre nego što uzmete biljne ekstrakte ili pijete infuzije, razgovarajte sa svojim lekarom da biste bili sigurni da neće stupiti u interakciju sa drugim lekovima koje možete da uzimate za svoje alergije ili druga stanja.

Kopriva

Kopriva je lekovita biljka sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima koja mogu smanjiti simptome alergije.

Šoljom ključale vode prelijte jednu kesicu čaja. Ostavite poklopljeno 15 minuta. Pije se do dve šolje dnevno.

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti: Možda ćete osetiti blage gastrointestinalne efekte.

Đumbir

Đumbir je cvetna biljka čiji se koren koristi kao začin u kulinarstvu. Takođe je dobar u slučaju nazalnih simptoma kod osoba sa alergijskim rinitisom.

Šoljom ključale vode prelije kesicu čaja, ostavite poklopljeno 15 minuta. Pije se 1 do 2 šolje dnevno.

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti: Možda ćete osetiti nelagodnost u stomaku, žgaravicu, dijareju ili iritaciju usta i grla. Konsultujte se sa lekarom pre upotrebe ako ste trudni.

Zeleni čaj

Takođe se pokazalo da zeleni čaj ometa aktivaciju mastocita i inhibira oslobađanje histamina. Određena jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, poput galne kiseline i kvercetina, mogu biti odgovorna za smanjenje alergijske reaktivnosti. Međutim, alergije na zeleni čaj takođe postoje.

Šoljom ključale vode prelije kesicu čaja, ostavite poklopljeno 4 minute. Pije se do dve šolje dnevno.

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti: Ako vam je dijagnostikovana bolest jetre, konsultujte se sa svojim lekarom. Takođe, u velikim dozama, zeleni čaj može smanjiti nivo u krvi i efikasnost beta-blokatora.

Koren sladića

Koren sladića  se koristi za lečenje nekoliko inflamatornih bolesti, uključujući alergije. Zbog svojih jakih antiinflamatornih svojstava može pomoći u smanjenju simptoma alergije.

Šoljom ključale vode prelijte kesicu čaja, ostavite poklopljeno 15 minuta. Pije se do 3 šolje dnevno, posle jela. Čaj od korena sladića ne treba piti duže od četiri nedelje.

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti: Iako se smatra bezbednim kao sastojak hrane, koren sladića može izazvati povećan krvni pritisak i smanjenje nivoa kalijuma kada se konzumira tokom dužeg vremenskog perioda i u velikim količinama. Osobe sa hipertenzijom ili oboljenjem srca ili bubrega treba da se konsultuju sa svojim lekarom.

Ruzmarin

Ruzmarin ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva i koristi se kod mnogih respiratornih poremećaja. Može da pomogne u prevenciji i lečenju astme i alergija.

Potopite 1-2 grama u 150 mililitara ključale vode. Ostavite poklopljeno 15 minuta. Procedite. Pije se 1 šolja dnevno.

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti: Uzimano u visokim dozama, može izazvati neželjene efekte kao što su povraćanje, grčevi, koma i tečnost u plućima u retkim slučajevima. Trudnice treba da izbegavaju doze ruzmarina.

Čajevi koje treba izbegavati kod alergija

Pojedini čajevi zapravo mogu pogoršati alergije. Uvek čitajte oznake sastojaka mešavina biljnog čaja koje mogu uključivati različite delove biljke osim listova.

Na primer, ako ste alergični na tratinčice koje pripadaju porodici Asteraceae, nemojte piti čaj od kamilice, maslačka, ehinacee ili pelina.

Ako planirate da koristite čajeve za ublažavanje simptoma alergije, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom i proverite da li može izazvati neželjene efekte ili ometati bilo koje lekove koje trenutno uzimate.

mescioglu / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs