Odobren prvi kućni test na hlamidiju i gonoreju

by | 17.11.2023
Kućni test za hlamidiju i gonoreju

Polno prenosive bolesti su veoma česte iako se o njima malo govori, a većina njih se moraju testirati u ordinaciji. U Americi je odobren prvi kućni test na hlamidiju i gonoreju.

Nakon kućnog testa koji postoji za testiranje na HIV, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je sada odobrila i kućni test na hlamidiju i gonoreju. Kako je često ljudima neprijatno da govore o polno prenosivim bolestima i simptomima koje osećaju, čak i pred lekarima, ovo će omogućiti ljudima da se brže testiraju. To naravno ne znači da ako je test pozitivan nećete morati otići kod lekara.

Kućni test na hlamidiju i gonoreju će olakšati testiranje

LetsGetChecked (Hajde da se proverimo) iz Njujorka i Dablina je napravio Simple 2 Test za testiranje hlamidije i gonoreje u kućnim uslovima i on je u sredu odobren. Do sada je testiranje moralo biti obavljeno u ordinaciji.

Korisnicima neće biti potreban recept. Ipak, oni će morati da ispune online zdravstveni upitnik koji će zdravstveni radnik pregledati. Potom će korisnici uzimati vaginalni bris ili uzorak urina koristeće Simple 2 komplet za sakupljanje uzoraka i poslati ga na procenu. Rezultati će biti dostavljani onlajn. Ukoliko je test pozitivan ili su rezultati nevažeći, zdravstveni radnik će ih kontaktirati.

Dr Džef Šuren (Jeff Shuren), direktor FDA Centra za uređaje i radiološko zdravlje je istakao da ovaj test predstavlja veliku prekretnicu u javnom zdravlju, pružajući pacijentima više informacija o njihovom zdravlju iz privatnosti sopstvenog doma.

Kućni dijagnostički testovi su sve potrebniji

Kućni testovi su postali opcija koja se široko koristi kada je počela pandemija. Upravo zbog toga je dr Šuren istakao da FDA želi da podrži što više mogućnosti za testiranje kod kuće.

Povećana seksualna aktivnost tokom pandemije i manji broj rutinskih pregleda za polno prenosive bolesti, podstakla je njihovo širenje širem sveta. Kućni test na hlamidiju i gonoreju bi mogao da pomogne da se ove bolesti lakše dijagnostifikuju i samim tim da se izleče i da se spreči njihovo širenje.

Zašto je važan kućni test na hlamidiju i gonoreju?

Gonoreja i hlamidija su česte zarazne bolesti koje se mogu preneti sa jednog partnera na drugog oralnim, analanim i vaginalnim nezaštićenim seksom. Obe infekcije se leče antibioticima.

Simptomi gonoreje mogu biti bol u stomaku, pojačan vaginalni iscedak, bolno mokrenje i krvarenje izmešu menstruacija. Ukoliko se gonoreja ne leči, infekcije mogu izazvati ozbiljne i trajne zdravstvene probleme. Ukoliko se prošire u krv, može doći do artritisa, kožnih problema i problema sa tetivima. U ozbiljnim stadijumima, ovo stanje može biti opasno po život.

Simptomi hlamidije uključuju bol i peckanje tokom odnosa, bol tokom seksa, bol u stomaku. vaginalni iscedak i osetljivi testisi. Ako zanemarite hlamidiju, ona može izazvati trajno oštećenje reproduktivnog sistema žena i otežati kasniju trudnoću. Takođe, može doći do vanmaterične trudnoće.

Kućni test na hlamidiju i gonoreju bi mogao da bude od velike pomoći. Zapamtite, polno prenosive bolesti ne treba zanemarivati jer mogu izazvati ozbiljne infekcije. Nadamo se da će ovaj test doći i na naša tržišta.

Koji su simptomi trihomonijaze i šta je to?

Tero Vesalainen/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs