Nova studija otkrila koje namirnice su neophodne za održavanje ženskog zdravlja u starosti

by | 19.01.2024
namirnice za žensko zdravlje u starosti

Stručnjaci stalno tragaju za novim načinima kako da budemo zdraviji što duže. Nova studija je utvrdila namirnice za žensko zdravlje u starosti.

Novo istraživanje koje je objavljeno utvrdilo je da konzumiranje proteina u srednjim godinama pomaže u održavanju dobrog zdravlja u starosti. Međutim, veoma je važno obratiti pažnju na izvor proteina. Žene koje konzumiraju više proteina iz biljnih izvora imaju manje šanse da razviju hronične bolesti.

Biljne proteinske namirnice za žensko zdravlje u starosti su veoma važne

Naučnici su došli do zaključka da žene treba da konzumiraju više proteina i to iz biljnih izvora. U istraživanju je učestvovalo više od 48 000 žena. Proučavajući podatke, stručnjaci su skrenuli pažnju da oni koji unose proteine kroz povrće, voće, pasulj i mahunarke imaju za 46% manje šanse da obole od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Ispitanice koje su unosile ovakve proteina su takođe imale bolje rezultate u pogledu kognitivnih i mentalnih funkcija. Ispitanice koje su konzumirale više životinjskih proteina iz piletine, ribe, govedine, mela i morskih plodova, imale su veće šanse da pate od lošeg zdravlja.

Proteini koji su uneseni u organizam iz biljnih izvora su se takođe pokazale kao bolje i zbog nivoa „lošeg“ holesterola, krvnog pritiska i bolje osetljivosti na insulin. Prema mišljenju naučnika, do ovakvih rezultata se došlo zato što biljna hrana ima veći udeo dijetetskih vlakana, mikroelemenata i korisnih jedinjenja.

Koje su dobre namirnice za žensko zdravlje u starosti?

Bobice

Bobičasto voće je univerzalna hrana za osobe starije od 50 godina jer sadrže mnogo vlakana, vitamina C, protivupalnih i antioksidativnih flavonoida. One pomažu u kontroli težine, štiti od dijabetesa, bolesti srca, raka, a dobre su i za mozak.

Tamnozeleno lisnato povrće

Kako starimo, kosti postaju mekšše i neophodan im je kalcijum. On se može dobiti od nemasnih mlečnih proizvoda i kelja, rukole, brokolija ili spanaća. Ove namirnice pomažu poboljšanje funkcija mišića i dobre su za srce.

Namirnice za žensko zdravlje u starosti: Orasi i semenke

Orašasti plodovi i semenke su važni izvori zdravih masti. Orasi, čia semenke i brašno od lanenog semena sadrže omega-3 masne kiseline, a redovna konzumacija će pomoći u zaštiti mozga.

Voda

Stručnjaci naglašavaju da kako starimo, sve više pažnje moramo posvećivati hidrataciji. Dobra hidratacija pomaže normalno funkcionisanje creva. Ona je neophodna da bi organizam redovno funkcionisao.

eternalcreative/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs