Naučnici upozoravaju: Veza između depresije i moždanog udara je tri puta jača!

by | 03.04.2024
Naučnici upozoravaju: Veza između depresije i moždanog udara je tri puta jača!

Prema novoj studiji, stručnjaci tvrde da je broj ljudi koji pate od problema mentalnog zdravlja nakon moždanog udara mnogo veći nego što se ranije mislilo.

 

Osobe koje su preživele moždani udar imaju skoro tri puta veću verovatnoću da pate od depresije nego njihovi zdravi vršnjaci – tvrde naučnici.

Studija Kraljevskog koledža u Londonu pokazala je da se devet od 10 slučajeva depresije dogodilo u roku od pet godina od moždanog udara, naglašavajući ključnu tačku za medicinsku intervenciju.

Oko 60 odsto preživelih od moždanog udara doživeće depresiju u naredne dve decenije, u poređenju sa 22 odsto opšte populacije. Stručnjaci insistiraju na posebnoj pažnji mentalnog zdravlja tokom rehabilitacije pacijenata nakon moždanog udara.

Psihičke posledice moždanog udara

Moždani udar, poznat i kao cerebrovaskularni ili moždani insult, javlja se kada dotok krvi u deo mozga bude prekinut, što može prouzrokovati oštećenje mozga. To se može dogoditi zbog začepljenja krvnog suda (ishemijski moždani udar) ili zbog pucanja krvnog suda (hemoragijski moždani udar).

Ishemijski moždani udar obično nastaje zbog blokade arterije koja dovodi krv u mozak, najčešće zbog krvnog ugruška. Hemoragijski moždani udar se dešava kada krvna žila u mozgu pukne i izazove krvarenje u okolna tkiva.

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji utiče na način na koji osoba misli, oseća i obavlja svakodnevne aktivnosti. Osobe koje pate od depresije često doživljavaju intenzivnu tugu, gubitak interesovanja za aktivnosti koje su nekada voleli, osećaj bespomoćnosti ili bezvrednosti, poteškoće u koncentraciji, poremećaje sna ili apetita, umor i često mogu imati misli o smrti ili samoubistvu.

Veza između depresije i moždanog udara

Naučnici ističu da je depresija je uobičajena kod onih koji su preživeli moždani udar, te da je  istraživanje pokazalo da traje mnogo duže nego što se ranije mislilo. Činjenica je da depresija može ograničiti mobilnost preživelih od moždanog udara, uključujući jednostavne stvari poput hodanja i držanja predmeta, a takođe može povećati rizik od smrti.

Iako je depresija nakon moždanog udara uobičajena pojava udara i povezana je sa lošom funkcionalnom sposobnošću i povećanom smrtnošću, istraživanja su pokazala da se teška depresija javlja ranije u vremenu, da ima duže trajanje i da se ponavlja brže od blage depresije.

demaerre / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs