Zavist kao greh: Kako se izboriti sa njom?

by | 04.02.2024
Zavist kao greh

Zavist kao greh je stanje u kome se čovek udaljava od Boga jer čovek pokušava da nametne svoju volju, a nemajući moć da bilo šta da promene budu ljuti.

Zavist spada u najveće grehove jer ovo stanje može da potom izazove i bes i želju da se drugima učini nešto loše. Takođe, može dovesti do mržnje. Zbog toga je veoma važno da se oslobodite zavisti.

Šta je zavist kao greh?

Jedna od deset zapovesti glasi:

„Ne poželi kuće bližnjeg svoga; Ne poželi ženu bližnjega svoga, ni slugu njegovog, ni sluškinju njegovu, ni vola njegovog, ni magarca, ni bilo čega što je bližnjega tvoga“ (Izl. 20:17). Dakle, zavist je želja za onim što vam ne pripada, a ekstremna manifestacija ove strasti je direktna želja da se počini šteta onome ko je uspešniji od vas.

Zašto dolazi do zavisti?

Uzrok ovog greha je po mnogim svetim ocima je gordost. Ali nije samo nekontrolisani ponos ono što izaziva nastanak strasti. Međutim, uzrok nezadovoljstva i greha može biti i zavisnost od mišljenja drugih, nedostatak samopouzdanja, ali takođe savremen način života u kome se od detinjstva uči konkurenciji i trci za uspehom.

Kakve posledice ima zavist kao greh?

Fokusiranje na uspehe drugih ljudi i nezadovoljstvo sopstvenim životom često dovodi do štetnih posledica. U ovom slučaju nije samo upitanju želja za tuđim, već i otpor volji Božijoj za čoveka. Osoba koja zavidi pokušava da pronađe u predmetu zavisti svakojake negativnosti i crne strane i samim tim pada u greh osude.

Kako se izboriti sa zavišću?

Zavist je bolno stanje koje zahteva isceljenje, a da bi se oslobodili zavisti je okretanje Božijoj pomoći, preispitivanju, promeni života i konkretnim delima koja su suprotna delima mržnje. Pre svega, trebalo bi da priznate problem i da shvatite da se bez Božije pomoći teško možete izbaviti od ovog greha.

Takođe, može biti korisno izbegavanje osobe koja izaziva zavist. Ovo se odnosi na razumno ograničenje komunikacije. Naravno, najbolje bi bilo da porazgovarate sa sveštenikom koji će vas sprovesti kroz pokajanje, oslobođenje od greha, ali i kroz to kako da ne osećate zavist.

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs