Kokosovo ulje: Čuva zdravlje srca i pomaže u borbi protiv infekcija

by | 30.03.2024
Kokosovo ulje: Čuva zdravlje srca i pomaže u borbi protiv infekcija

Kokosovo ulje bi trebalo dodati u ishranu jer za to ima osam dobrih razloga: od jačanja imuniteta do zdravlja srca. Otrkijte zdravstvene benefite ovog ploda.

 

Kokosovo ulje sadrži mnoga bioaktivna jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima, poput fenolne kiseline, srednjelančanih masnih kiselina. Ove supstance mogu ponuditi mnoge zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje holesterola, regulisanje nivoa šećera u krvi i deluju kao antivirusno i antifungalno za razne infekcije.

Kako kokosovo ulje deluje na telo?

Kokosovo ulje je proizvod koji se može dobiti preko sušenog kokosa (ili rafinisanog kokosa) i svežeg kokosa (ili ekstra devičanskog kokosa). Ekstra devičanski kokos ima više zdravstvenih koristi, jer se ne podvrgava preradi ili visokim temperaturama i zadržava više hranljivih materija.

Prirodno kokosovo ulje je veoma raznovrsno i može se koristiti na mnogo načina, kao što je salata ili za pripremu recepata. Može se koristiti i za vlaženje lica ili kao maska za kosu. Zdravstvene prednosti kokosovog ulja uključuju:

1. Kokosovo ulje snižava holesterol

Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama, poput laurinske i oleinske kiseline. Sadrži dejstvo na smanjenje holesterola, što pomaže u smanjenju nivoa LDL i triglicerida. Ovo može igrati ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti (kao što su ateroskleroza i srčani udar).

2. Borba protiv virusne infekcije

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline srednjeg lanca, poput laurinske kiseline i njenog derivata, monolaurina. Oni deluju protiv virusa tako što mogu da inaktiviraju virusne efekte, što ga čini odličnom opcijom za dopunu lečenja bolesti kao što su boginje, vezikularni stomatitis i citomegalovirus.

3. Lečenje gljivičnih infekcija

Neke studije pokazuju da kokosovo ulje sadrži masne kiseline sa antifungalnim svojstvima koja pomažu u smanjenju rasta kandide. Kokosovo ulje se može koristiti kao dopuna propisanom lečenju gljivičnih infekcija.

4. Održavanje zdrave kože

Kokosovo ulje sadrži hidratantna svojstva zbog prisustva masnih kiselina u svom sastavu. Ovo može pomoći da se poboljša izgled suve i grube kože, a može se naneti direktno na kožu u obliku ulja ili kreme.

Pored toga, antioksidativna svojstva kokosovog ulja pomažu u odlaganju pojave bora i mlohavosti kože zbog starenja. Kokosovo ulje takođe može biti indicirano kao dodatak tretmanu različitih kožnih problema, poput psorijaze, dermatitisa, ekcema i drugih infekcija.

5. Hrani kosu

Kokosovo ulje je jedan od najboljih hranljivih sastojaka za kosu, jer nudi esencijalni protein za negu vlasišta koji podstiče rast kose. Zbog toga se kokosovo ulje koristi u industriji za proizvodnju nekoliko proizvoda, poput balzama, seruma za kosu i maski za kosu.

6. Pomaže u gubitku težine

Neke studije pokazuju da kokosovo ulje može pomoći u gubitku težine. Sadrži masne kiseline srednjeg lanca koje ulaze u jetru kako bi povećale proizvodnju energije i sagorevanje. Proizvedenu energiju koriste srce i mozak, a ne skladišti se u masnom tkivu kao mast i podvrgava se oksidaciji masti. Takođe može pomoći u smanjenju gladi, jer pomaže da ostanete siti.

Međutim, potrebno je više studija o efektima kokosovog ulja na mršavljenje, pa se stoga ne preporučuje konzumiranje velikih količina, jer ima visok sadržaj kalorija.

7. Pomaže u regulisanju šećera u krvi

Mononezasićene kiseline i antioksidativna jedinjenja prisutna u kokosovom ulju poboljšavaju funkcionisanje beta ćelija u pankreasu. Oni su odgovorni za oslobađanje insulina u telo. Insulin je hormon koji je neophodan za regulisanje nivoa šećera u krvi i važan je za lečenje dijabetesa.

8. Dopuna tretmana Alchajmerove bolesti

Masne kiseline srednjeg lanca u kokosovom ulju imaju potencijal da spreče Alchajmerovu bolest. Ove masne kiseline se lako apsorbuju i metabolišu u jetri. Oni se pretvaraju u ketonska tela, koja mogu biti alternativni izvor energije koji može podstaći kognitivno funkcionisanje.

Međutim, potrebno je više studija da bi se procenio efekat kokosovog ulja na Alchajmerovu bolest.

Kako se koristi?

Kokosovo ulje se obično koristi u kuhinji na mnogo načina: za začinjanje salata, povrća i mesa ili se ugrađuje u recepte za deserte.

Da biste koristili kokosovo ulje, možete zameniti uobičajeno korišćenu mast (npr. suncokretovo ulje, puter ili maslinovo ulje) ekstra devičanskim kokosovim uljem. Međutim, kao i druga ulja, kokosovo ulje je visoko kalorično i stoga ne bi trebalo da koristite više od jedne supene kašike za svaki obrok.

Kokosovo ulje se može koristiti i u kozmetičke svrhe, kao što su maske za kosu. Često se kombinuje sa drugim komponentama, kao što su med, avokado i maslinovo ulje.

Zbog svojih hidratantnih svojstava, kokosovo ulje se može koristiti za hidrataciju kože. Trebalo bi da se nanese direktno na kožu u obliku kreme ili ulja.

Druge česte upotrebe kokosovog ulja uključuju balzam za usne ili za sprečavanje strija, jer pomaže da koža ostane elastičnija.

Kako napraviti kokosovo ulje kod kuće?

Kokosovo ulje se može pripremiti i kod kuće po sledećem receptu:

Sastojci:

  • 3 šolje kokosove vode
  • 2 ploda kokosa, oljuštena i iseckana na komade

Priprema: Prvi korak u pravljenju kokosovog ulja je da pomešate sve sastojke u blenderu, a zatim procedite smešu kroz čistu krpu. Stavite tečnost u zatvorenu teglu sa širim grlom i čuvajte u tamnom okruženju 48 sati. Nakon ovog vremena, teglu treba staviti u na kuhinjski pult, ali zaštićeno od direktne svetlosti, još 6 sati.

Nakon 6 sati, stavite teglu u frižider na 3 sata, da se očvrsne. Kada očvrsne, kokosovo ulje će se odvojiti od vode i formirati na površini. Pažljivo skupite ulje sa površine i prebacite ga u staklenu posudu. Čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Magone / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs