Impotencija: Saznajte kako bilje može da pomogne u rešavanju problema

by | 15.02.2024
Impotencija: Saznajte kako bilje može da pomogne u rešavanju problema

Impotencija može biti uzrokovana različitim faktorima. Pored zdravog načina života, pojedino bilje može da pomogne u uklanjanju simptoma ovog poremećaja.

Impotencija, poznata i kao erektilna disfunkcija, jeste stanje u kojem muškarac ima poteškoća u održavanju ili postizanju erekcije dovoljne za seksualni odnos.

Impotencija: Šta je urrokuje i šta može da pomogne

Ovo stanje može biti izazvano različitim faktorima, uključujući fizičke, psihološke i emocionalne uzroke. Simptomi impotencije mogu varirati, ali uključuju:

  • Poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije.
  • Smanjen libido ili interesovanje za seksom.
  • Problemi sa postizanjem orgazma.
  • Anksioznost ili depresija povezana sa seksualnim aktivnostima.

Impotencija ili erektilna disfunkcija, može imati različite uzroke, a često je rezultat kombinacije fizičkih, psiholoških i emocionalnih faktora. Evo nekoliko potencijalnih uzroka impotencije:

Fizički uzroci

Problemi sa cirkulacijom: Uzrokovani bolestima kao što su ateroskleroza (zadebljanje i sužavanje arterija) ili visok krvni pritisak.
Hormonalni poremećaji: Niski nivoi testosterona mogu doprineti impotenciji.
Neurološki poremećaji: Problemi sa nervima koji kontrolišu erekciju mogu biti uzrok.
Hronične bolesti: Poput dijabetesa ili multiple skleroze mogu uticati na seksualnu funkciju.
Lečenje određenim lekovima: Neki lekovi, kao što su antidepresivi, lekovi za visoki krvni pritisak i lekovi za srčane bolesti, mogu uticati na erektilnu funkciju.

Psihološki uzroci

Anksioznost, depresija ili stres: Emocionalni faktori mogu biti uzrok impotencije, pogotovo kod mlađih muškaraca.
Problemi u vezi: Nesuglasice ili problemi u vezi mogu uticati na seksualnu funkciju.

Ostali faktori

Stil života: Pušenje, prekomerna težina, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost mogu povećati rizik od impotencije.
Starost: Starenje može dovesti do prirodnog smanjenja seksualne funkcije.
Važno je napomenuti da impotencija može biti privremena ili povremena, i da se može uspešno lečiti uz odgovarajuću dijagnozu i tretman.

Impotencija: Stvari koje mogu da pomognu

Postoje brojni kućni lekovi i strategije koje se mogu koristiti za poboljšanje erektilne funkcije, uključujući:

Promene u načinu života: Zdrava ishrana, vežbanje i prestanak pušenja mogu poboljšati opšte zdravlje i funkciju erekcije.

Akupunktura: Ova tradicionalna kineska terapija može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju protoka krvi u genitalnom području.

Konsultacija sa stručnjakom: Ako imate problema sa erekcijom, važno je razgovarati sa lekarom ili seksualnim terapeutom kako biste identifikovali uzrok i odabrali odgovarajući tretman.

Kako bilje može da pomogne?

Bilje može biti korisno kao podrška u slučaju impotencije, ali pre upotrebe bilo kakvih biljnih dodataka, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako već uzimate neke lekove ili imate postojeće zdravstvene probleme.

Evo nekoliko biljaka koje se tradicionalno koriste za poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca:

Ginko biloba: Ova biljka može poboljšati protok krvi, što može biti korisno kod problema sa erekcijom.

Ženšen: Tradicionalno koristi za poboljšanje energetskog nivoa i seksualne funkcije.

Testerasta palma: Ova biljka se ponekad koristi za povećanje libida i poboljšanje seksualne funkcije.

Maka: Biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje seksualne funkcije.

Recepti

Ovo su neki od popularnih recepata koji se koriste u slučaju impotencije:

Med i orasi: Mlevene orahe pomešati s medom u jednakim razmerama. Uzimati dve kašičice 2-3 puta dnevno 30 minuta nakon jela. Posle se popije čaša mleka. Ova smeša se uzima najmanje mesec dana.

Šisandra: Jednu kašičicu praha razmutiti u čaši vode ili soka i piti jednom dnevno.

Ekstrakt zlatnog korena (Rhodiola rosea): Uzmimaju se kapi prema uputstvu na bočici. Ne sme se preterivati sa dozom jer može dovesti do povećanja krvnog pritiska i bolova u srcu.

Polen: Uzima se 1/2 kašičice polena dva puta dnevno tokom 2 nedelje.

Matični mleč: Uzima se 1 g jednom dnevno.

Šišarice hmelja: Jednu kašičicu čaja preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti i piti pola šilje šolje čaja dnevno pre obroka. Ovaj tretman se praktikuje 10 dana.

Kantarion: Kašičicu čaja preliti s 200 ml ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji deset minuta. Pije se po 60 ml tri puta dnevno pola sata pre obroka.

Beli luk: Jednu kašičicu iseckanog čena belog luka prelijte sa 400 ml vode, ostavite sat vremena. Ova količina se podeli na tri dela i pije pre boroka tokom dana.

Med, beli luk i limun: Iscedite sok od 10 limuna. Uzmite deset čenova belog luka, sameljite. Limun i luk pomešajte sa kilogramom sirovog meda. Uzima se tri puta dnevno po jedna kašičica pre jela.

Važno je napomenuti da kućni lekovi i alternative ne zamenjuju stručnu medicinsku negu. Ako imate problema sa erekcijom, obratite se svom lekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman.

Ridofranz / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs