Seme šargarepe kao lek za nadutost i zatvor

by | 28.01.2024
Seme šargarepe kao lek

Seme šargarepe kao lek ima mnoga korisna svojstva za naš organizam i već dugo se koristi u tradicionalnoj medicini.

Sitna zrna sadrže kombinaciju elemenata koji mogu normalizovati krvni pritisak i ukloniti kamenje iz bubrega i žučne kese. Takođe, upotreba decokcija i tinktura od semena šargarepe se mogu koristiti u preventivne svrhe. U svakom slučaju bi trebalo da se konsultujete sa lekarom pre početka upotrebe.

Seme šargarepe kao lek ima niz korisnih svojstava

Posebnost u semenu šargarepe je visok sadržaj esencijalnih i masnih ulja, vitamina, cinka, bakra i magnezijuma. Pored toga, ona sadrže i kalijum, nikl, fluor i jod. Zbog svog bogatog sastava, biljne sirovine imaju brojne lekovita osobine:

 • regeneriše ćelije
 • pomaže kod bolova
 • ima diuretička svojstva
 • ima protivupalna svojstva
 • pomaže u smirivanju
 • može se koristiti kao sedativ

Seme šargarepe kao lek se može koristi za bolesti jetre, slezine, kamena u žučnoj kesi, visokog krvnog pritiska, kao i za poremećaje menstrualnog ciklusa i procesa varenja. Seme se može koristiti za čišćenje organizma.

Kako sakupiti seme šargarepe?

Da biste dobili seme, potrebno je da samostalno uzgajate šargarepu kako biste dobili sadni materijal. Sa sadnju koristite veliko, svetlo korenasto povrće. Čuvajte odvojeno na hladnom i tamnom mestu.

U proleće, nakon što se zemlja zagreje, stavite korenske useve u prethodno pripremljeno zemljište. Nega biljaka je jednostavna i sastoji se od redovnog zalivanja, primene složenih đubriva i otpuštanja tla. Povrće počinje da cveta sredinom leta. Preporučuje se sakupljanje moćnih, razvijenih cvasti za dobijanje dobrog semena.

Potom osušite cvat u toploj prostoriji sa niskom vlažnošću. Nakon što uvene, umotajte svat u tanke listove papira i novina kako biste sprečili da se seme rasprši. Nikako ne smete sušiti seme uz pomoć rerne ili na bilo koji drugi način jer će visoka temperatura uništiti korisna svojstva. Dobijeno seme šargarepe kao lek spakujte u platnene kese ili male kartonske kutije. Rok trajanja je do tri godine, a lekovita svojstva se ne smanjuju.

Seme šargarepe za uklanjanje kamenaca iz bubrega i žučne kese

Seme šargarepe ne može da se samostalno izbori sa ovim stanjem, pa ćete morati koristiti dodatne biljne komponente. Ova mešavina biljaka može da smrvi kamenčiće, regeneriše tkivo i ublaži bol.

 • Pomešajte dva dela semena šargarepe, poljskog rastavića i po jedan deo semena mirođije i troskota.
 • Kašiku mešavine prelijte sa ključalom vodom (230 ml).
 • Kuvajte na pari 15 minuta.
 • Potom ostavite 20 minuta i procedite.

Lek konzumirajte tri puta dnevno tako što ćete tečnost podeliti na tri dela. Preporučuje se upotreba kompozicije nakon obroka. Potrebno je da zagrijete tečnost pre korišćenja. Nakon deset dana, napravite pauzu od mesec dana.

Decokcija semena za nadutost

Uzimanje blago zasićene decokcije biljnih sirovina je odličan način da se rešite nadutosti. Proizvod će smanjiti stvaranje gasova, pozitivno će uticati na varenje, normalizovati metaboličke procese.

 • Prokuvajte 500 ml vode i malo ohladite.
 • Supenu kašiku semena prelijte sa vrelom vodom.
 • Stavite na tihu vatru i kuvajte ne skidajući poklopac 10 minuta.
 • Sačekajte da se tečnost poptuno ohladi i procedite.

Pijte 50 ml pripremljene kompozicije dnevno pre obroka. Čuvajte tečnost u frižideru, a pre pijenja je preporučljivo da blago zagrejete. Koristite nedelju dana.

Seme šargarepe kao lek za menstrualne poremećaje

Kod poremećaja menstrualnog ciklusa, obilnog pražnjenja i bolova u predelu stomaka, preporučuje se uzimanje praha od semena šargarepe. Proizvod istovremeno utiče na sve simptome, eliminišući nelagodnost i normalizujući menstrualne cikluse.

Za pripremu vam je potrebno suvo sebe. Ako je seme malo vlažno, osušite ga na sobnoj temperaturi 2-3 sata. Seme sameljite, a dobijeni prah stavite u posudu koja se može dobro zatvoriti.

Uzimajte kašičicu šargarepe u prahu tri puta dnevno nakon svakog obroka. Držite ga u ustima, temeljno sažvačite, a zatim popijte sa puno vode. Koristite nedelju dana.

Lečenje zatvora

Kod zatvora, problema sa radom creva ili varenjem, preporučuje se upotreba infuzija pripremljena od sirovine šargarepe. Proizvod ne treba koristite van preporučene doze.

 • Stavite seme šargarepe (20 g) u termos.
 • Pustite da proključa (230 ml) i kuvajte na pari.
 • Dobro zatvorite termos i ostavite domaći lek preko noći. Ujutro procedite.
 • Uzimajte tri puta dnevno po 50 ml. Koristite 10 dana.

Kontraindikacije

Seme šargarepe kao lek ne smete koristiti u slučaju trudnoće ili krvarenja iz materice. Takođe je kontraindikativno u slučaju čira na želucu i zapaljenskih bolesti creva, kao i kod poremećaja endokrinog sistetma ili dijabetesa. Ako primetite vrtoglavicu, halucinacije ili glavobolje odmah prestanite sa konzumiranjem. Zbog toga je veoma važno da ne prekoračujete doze i da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe.

HeikeRau/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs